kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Restonomikoulutus valmentaa sinusta tulevaisuuden matkailualan ammattilaisen

Restonomikoulutus valmentaa sinusta tulevaisuuden matkailualan ammattilaisenhenkilökuva
Olen aikaisemmalta koulutukseltani graafinen suunnittelija. Valmistuin Raahesta Lybeckerin käsi- ja taideteollisesta oppilaitoksesta. Ennen Lapin AMKiin hakua tein pari vuotta satunnaisia töitä tällä ja muilla aloilla.

Kansainvälisyys ja matkailu ovat olleet itselläni aina lähellä sydäntä, joten halusin hakea koulutukseen, jossa nämä ovat isossa osassa ja restonomikoulutus oli siihen täydellinen. Suunnittelin myös haluavani hyödyntää aikaisempia kokemuksiani graafisen suunnittelun alalta, ja täydentää sitä markkinointitaidoilla mitä restonomikoulutuksessa saa. Ystäväni haki ja pääsi restonomikoulutukseen vuoden ennen minua, ja kuulin häneltä koulutuksesta ja sen tuomista mahdollisuuksista paljon. Ala vaikutti itselleni sopivalle ja mielenkiintoiselle, ja olin tarvinnut muutosta elämääni. Opiskelu tuntui vastauksena tähän muutoksenkaipuuseen.
Olin asunut paikkakunnalla jo useamman vuoden, joten paikkakunnalla oleva kampus tuntui luontevimmalle. Lapin AMKin arktiset tekijät ja osaaminen sen opinnoissa ja asenteessa myös puhuttelivat minua. Oppilaitokseen tutustuessa sain myös tietää Lapin AMKin tarjoamista laajoista opiskeluvaihto mahdollisuuksista, mikä lisäsi mielenkiintoani.

Muutin Rovaniemelle Kempeleestä, 18-vuotta täytettyäni. Olen kokenut Rovaniemellä paljon ja kasvanut ihmisenä, ja Rovaniemestä on nopeasti tullut kotipaikkakunta mistä ei ole mitään kiirettä pois. Lappi on aktiivinen alue asua. Joka paikassa hyvää kuhinaa ja jotain tekeillä. Lappi on alueena alati kasvamassa, ja on mielenkiintoista olla tässä kasvussa mukana ja todistaa sitä omin silmin. Matkailualalla myös työllistyminen on Lapissa helpompaa kuin muualla Suomessa. Lapin kaunis luonto ansaitsee myös oman kunniamainintansa.
Rovaniemi on hyvin kodikas kaupunki. Rantavitikan kampus on ihanteellisella sijainnilla: lähellä opiskelija-asuntoja ja ympäröivää asuinaluetta, kaupat ovat lähellä ja keskustaan pääsee näppärästi bussilla ja pyöräillen jos autoa ei ole käytettävissä. Pidän myös paljon Rovaniemen aktiivisuudesta. Joka sesongille kaupungilla on paljon elämää, tekemistä ja tapahtumia, myös paikallisia ajatellen. Vaikka turismi näkyykin kaupunkikuvassa paljon, Rovaniemen luonteen ja paikallisen arjen löytää helposti. Rovaniemi ei ole kooltansa iso kaupunki, mutta siinä on ison kaupungin tunnetta.

Opiskelu on haasteellista ja monella eri osa-alueella kehittävää. Lapin AMKin restonomikoulutus on hyvin työelämä-läheistä, ja yhteistyö yritysten kanssa lähti käyntiin heti ensimmäisen lukukauden aikana. Opiskelija itse kantaa vastuun opinnoistaan, ja se on mielestäni hyvä tapa oppia vastuuntuntoa. Opiskelu on ongelmalähtöistä, ja painottaa paljon ryhmätyöskentelyyn. Opiskellessa opiskelija oppii ryhmätyötaitoja, delegointia, aikatauluissa pysymistä ja hyödyllisiä interaktio-taitoja. Nämä kaikki ovat tärkeitä avaimia tulevaisuuden työelämään.
Kurssivalikoima ja niiden sisällöt ovat hyvin monipuolisia. Ne ovat käsitelleet kaikkea matkailualalla tärkeitä olevia osa-alueita, aina asiakastyytyväisyydestä turvallisuuden lainsäädäntöihin. Olemme oppineet tärkeitä polkuja, miten matkailuyritys toimii, sen sisäisistä prosesseista, miten heidän palvelunsa toimivat koko asiakaspolun ajan alusta loppuun, markkinointia, jne. Myös kielikurssit ovat olleet olennaisia opinnoissamme. Ammattisanaston Englanti ja Ruotsi ovat pakollisia kieliä, ja valinnaisia kieliä on laaja valikoima. Itse otin valinnaiseksi Saksan täydentääkseni aikaisempaa osaamista tässä kielessä. Ollessani vaihto-opiskelemassa, opiskelin myös islantia.

Työharjoittelut ovat myös tärkeä osa oppimista Lapin AMKissa. Niissä on päässyt suoraan työelämän ytimeen ja näkemään mitä se tosimeno Lapin matkailusesongeissa on. Ne ovat olleet myös oivallinen mahdollisuus verkostoitumiseen, ja moni on saanut vakituisen työsuhteen harjoitteluistaan. Itse olen yksi näistä onnekkaista, saatuani graafisen suunnittelijan paikan yhdestä Rovaniemen nimekkäästä matkailukonsernista.

Olin toisen lukuvuoden syyslukukauden Islannissa, maan pohjoisosassa olevassa kaupungissa Akureyrissa, suorittamassa opiskelijavaihtoa. Jo ensimmäisen lukuvuoden syksystä asti pääsin tutustumaan koulun laajoihin vaihtomahdollisuuksiin erilaisten infotilaisuuksien kautta. Ja koska unelmani oli aina ollut käydä Islannissa, tartuin tilaisuuteen! Vaihtoon lähtö oli prosessina helppo. Koulun kv-koordinaattorit ja tuutor-opettaja auttoivat jokaisen askeleen kanssa eteenpäin, ja opiskelijana tuntui, että ei missään vaiheessa ollut prosessissa yksin oman onnensa nojassa. Lapin AMKin tarjoama tuki on sekä taloudellista että henkistä. Opettajat ovat vain yhden s-postin päässä jopa sieltä ulkomailta. Opiskeluvaihto oli mahtava oppikokemus, jota voi muistella lämmöllä pitkään. Se opetti paljon itsenäisyyttä ja kasvatti ihmisenä. Vaihtokokemus oli kulttuurillinen oppikokemus, kielikylpy, ja vierasmaalaisilla opinnoillaan mahtava lisä omaan opintosuoritukseeni.

Restonomikoulutuksesta valmistuessa on valmiudet hyvin laajasti moneen eri alaan. Matkailuala itsessään on niin laaja käsite. Mutta itse aion suunnata markkinointityöhön, ja mielellään kansainväliseen työympäristöön. Jatkaisin mielelläni graafisen suunnittelun töitä siinä ohessa, ja ihanteellista olisi, jos pystyisin näistä kaikista tekemään toimivan paketin. Opinnoissa työelämä on läsnä lähes jokaisella kurssilla. Projektitöillämme on usein aina oikea toimeksiantaja asiakkaana. Meillä on usein käynyt myös vierasluennoitsijoita paikallisista matkailuyrityksistä. Olemme myös olleet osana Rovaniemen paikallisissa tapahtumissa ja messuissa.

Lapin AMK on hyvä pohja alkaa rakentaa uraa. Sieltä saa mainiot eväät työelämään ja antoisia kokemuksia, jotka vievät pitkälle. Restonomikoulutus on laaja ja monipuolinen. Se valmentaa sinusta tulevaisuuden matkailualan ammattilaista, omien suuntautumistoiveittesi mukaan. Kun asenne on kohdillaan, tästä koulutuksesta tulee olemaan runsaasti hyötyä työelämässä.
Lappi on aktiivinen ja elävä, ja sen ihmiset sisukkaita ja periksiantamattomia. Lapista tulee tulevaisuuden tekijät.

Julia Autio, restonomiopiskelija