kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Porotalouden opinnot vaikuttivat alan valintaan

Porotalouden opinnot vaikuttivat alan valintaanpaavohuhta.jpg
Valmistuin Ylitornion lukiosta ylioppilaaksi ja lähdin Lapin AMKiin opiskelemaan agrologiksi, sillä luonto on aina ollut tärkeä osa elämää metsästyksen ja kalastuksen kautta. Kotona on lypsykarjatila ja olen ollut siellä töissä mukana pienestä asti. Omistan myös poroja ja Lapin AMK on ainut korkeakoulu Suomessa, jossa pystyy opiskelemaan porotaloutta.

Lapin AMKin valitsin sen takia, sillä se ei ole kaukana kotoa enkä halunnut muuttaa Lapista pois. Valitsin agrologikoulutuksen, sillä tulevaisuudessa haluan työskennellä maaseutuelinkeinojen parissa ja ehkä jopa tilallisena yrittäjänä.

Haluan opiskella Lapissa, sillä täällä luonto on lähellä. Kaupungit eivät ole liian isoja ja täältä löytyy kaikki tarpeellinen. Rovaniemellä oli jo ennestään tuttuja opiskelemassa, joten minun ei tarvinnut hypätä täysin uuteen ympäristöön, jossa en olisi ketään tuntenut.

Rovaniemi on mielestäni erittäin mieluisa paikka opiskella. Opiskelupiirit ovat tiiviit ja muiden koulutusalojen opiskelijoihin on helppo tutustua esimerkiksi yhteisten projektien kautta. Rovaniemeltä löytyy paljon hyviä liikuntamahdollisuuksia sekä esimerkiksi laavuja, joissa pystyy viettämään ystävien kanssa rentoa iltaa.

Rovaniemellä opiskelupiirit eivät ole liian suuria ja uusia ystäviä syntyy helposti. Opettajat tuntevat oppilaat nimeltä ja pystyvät kohdentamaan opetusta ja opastusta juuri itselle sopivasti. Suosittelen Rovaniemeä opiskelupaikkakunnaksi, jos tykkää luonnonläheisestä opiskeluympäristöstä ja eri koulutusaloilla hyödynnetään Lapin mahdollisuuksia niin opetuksessa kuin työllistymismahdollisuuksissa.

Opiskelu on tähän mennessä ollut käytännönläheistä ja olemme perehtyneet paljon Lapin erilaisuuteen ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Agrologikoulutus on erittäin laaja. Olemme opiskelleet luonnontuotteita, maataloutta, porotaloutta, hieman metsätaloutta sekä tehneet kehittämissuunnitelmia tiloille, eri alueille ja jopa kokonaisille kylille.

Koulutuksessa on käytetty monia opetusmenetelmiä. Lisäksi olemme päässeet vierailemaan tiloilla, poronerotuksessa sekä käyneet opintomatkoilla. Kursseilta on parhaiten jäänyt mieleen ne, joissa olemme päässeet tekemään käytännön töitä. Opinnot ovat monipuolisia ja luonnonläheisiä ja luokan ryhmähenki on tiivis. Lapin AMK oppimisympäristönä on viihtyisä ja rento ja opettajat ovat helposti tavoitettavissa.

On sanottu, että agrologi voi työllistyä aina paalaajasta pankinjohtajaan asti. Kuitenkin yleensä agrologi voi työllistyä neuvojiksi, yrittäjiksi ja myyjiksi. Olen työskennellyt opintojen aikana lähinnä kotililalla sekä lomittajana Ylitornion läheisyydessä ja tiloilla konetöissä. Urasuunnitelmissa on mahdollisesti jatkaa sukutilan toimintaa. Valmistumisen jälkeen haluan jäädä Lappiin, täältä en lähde vasta kuin pakon edessä. Kaiken kaikkiaan opinnot antavat hyvät ja monipuoliset eväät työelämää ajatellen.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi jo ainutlaatuisen sijainnin ja opiskeluympäristön takia. Agrologikoulutus täällä on yksi monipuolisimmista ja Rovaniemi on ainut paikka, missä pystyy opiskelemaan porotaloutta ja ainutlaatuisia luonnontuotteita.

Paavo Huhta, agrologiopiskelija