kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Pohjoista osaamista arvostetaan

Pohjoista osaamista arvostetaan



topi huttunen.JPG
Olen lähtöisin Sysmästä eli Lahden ja Jyväskylän välistä, mutta Rovaniemellä olen kuitenkin asunut jo 8 vuotta. Olen aiemmalta ammatiltani koneistaja. Alun perin minun oli tarkoitus mennä rakennusalalle jo toisella asteella, mutta päädyin sittenkin metallipuolelle. Sieltä valmistuttuani olin 3 vuotta työelämässä, joista pari vuotta olin oman alan työtehtävissä, jonka jälkeen vaihdoin rakennusalan hommiin. Sen jälkeen päätin hakea rakennustekniikan insinööriksi. Isäni on arkkitehti, joten senkin vaikutti siihen, että halusin lähteä kokeilemaan juuri tätä alaa.

Hain ensisijaisesti Lapin AMKiin, sillä ajattelin täällä olevan paljon rauhallisempi ja avoimempi ilmapiiri, myös ihmiset ovat Lapissa hyvällä tavalla erilaisia. Rovaniemi on monikulttuurinen ja mieluisa opiskelukaupunki, täällä ihmisiin tutustuminen on helppoa. Aktiviteetteja ja harrastusmahdollisuuksiakin on yhtä paljon kuin toiveitakin ja lisäksi Rovaniemellä on kunnon talvi, mutta silti lämmin kesä.

Opiskelu on itsessään ollut erittäin joustavaa ja jouhevaa. Koulutuksen myötä meillä on hyvät työelämäsuhteet ja teemme paljon yritysten antamia projekteja eli verkostoituminen on erittäin helppoa Lapin AMKissa. Ensimmäisen vuoden aikana käydään läpi kaikkia osa-alueita rakennusalalta ja toisen vuoden aikana sitten suuntaudutaan joko talonrakentamiseen, infra- ja kaivostekniikkaan tai talo- ja energiatekniikkaan. Lisäksi on mahdollisuus suuntautua osittain myös suunnittelupuolelle. Itselläni on tarkoitus suuntautua talonrakentamiseen ja suunnitteluun.

Talonrakentamisessa käydään läpi miten talot oikeasti kuuluu rakentaa, infralla enemmän keskitytään maan oikeaoppiseen käyttöön, ympäristöön sekä kaivokseen. Talo- ja energiatekniikkaan puolestaan kuuluu mm. ilmanvaihtojärjestelmät ja talotekniset ratkaisut. Kaikki kuitenkin pitävät sisällään piirustusten tekoa ja suunnittelua.


Tiivistetysti opintoihin kuuluu projektiluontoista opiskelua, käytännön tekemistä, projektien suunnittelua, perusaineita luentoina, yritysvierailuja sekä työharjoittelua. Lapin AMKissa on hyvät laboratoriotilat, joissa päästään tekemään alakohtaisia harjoituksia sekä yleisten aineiden harjoitustöitä. Opiskelijat saavat käyttää tiloja vapaasti.

Lumirakentamisen kurssi on jäänyt erityisesti mieleen, sillä lumirakennuksen perusteet kuuluvat Lapin AMKissa peruskursseihin, mikä onkin Lapin AMKin yksi erikoisuus ja korostaa arktista osaamista. Se oli siis käytännön harjoitusta ja kurssilla korostui lumen käyttö rakennusmateriaalina.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, koska täällä on avoin ja pirteä ilmapiiri. Rakennus- ja yhdyskuntatekniikasta on mahdollista valmistua useaan eri tehtävään. Työllistymistilanne täällä pohjoisessa on hyvä ja pohjoista osaamista arvostetaan ihan maailmanlaajuisesti, koska täällä on mm. vähän erilainen työmoraali. Opinnot antavat kaikin puolin perusteelliset ja hyvät eväät tulevaan työelämään. Valmistumisen jälkeen haluaisin työskennellä työn johtotehtävissä aktiivisena toimijana Pohjois-Suomessa tai sitten lähteä ulkomaille alan töihin.

- Topi Huttunen, Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriopiskelija