kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Parhaat mahdolliset eväät työskennellä arktisella alueella

Parhaat mahdolliset eväät työskennellä arktisella alueellaAatu opiskelijatarina 400x300px.jpg
Konetekniikka on mukavaa ja alalla voi työllistyä aika moneen paikkaan. Myös konetekniikan insinöörejä tarvitaan aina. Valitsin tämän koulutusohjelman koska konetekniikka vaikutti kiintoisalta vaihtoehdolta ja insinöörin palkkapussi suurelta, samalla mahdollisuus päästä työnjohtotehtäviin kiinnostaa paljon.

Valmistuin vuonna 2017 Kemin lyseon Lukiosta ylioppilaaksi. Sen jälkeen vietin kaksi vuotta työelämässä ja päätin haluavani paremman palkan ja työllistymismahdollisuuden, mitä alun perin itselleni suunnittelin hakevani yliopistosta. Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin koska se on kotipaikkakunnallani, eli ei liian kaukana vanhemmista, kavereista taikka muista läheisistä ihmisistä. Kyseisen alan opintojen olen kuullut olevan Lapin AMKissa käytännön läheisiä ja huippuluokkaa.

Haluan opiskella Lapissa koska täällä on tullut koko ikä asuttua, joten paikat alkavat olemaan jo melko tutut. Kemi on melko rauhallinen paikka opiskella, mutta silti se sisältää monia ajanvietto mahdollisuuksia. Kemin kampuksen ollessa melko pieni, tiivis yhteisö antaa hyvät eväät opiskelulla ja uusien kontaktien luomiseen. Opiskelu on ollut tähän mennessä oikein mukavaa, mikäli koronatilannetta ei oteta huomioon. Tähän asti parasta ovat olleet kaverit ja uudet tuttavuudet, joita on matkan varrella saanut.

Opiskeluympäristönä Lapin AMKilla, erityisesti Kemin Kosmoksella on erittäin hyvät laboratorio ja työskentelytilat. Opiskelu on melko monipuolista. Ensimmäisen vuoden opinnot olivat suurimmaksi osaksi yleisaineita ja luentopainotteisia, kuten matematiikkaa. Mutta meillä on myös laboratoriotyöskentelyä ja käytännönharjoituksia. Joka lukukaudelle on oma harjoitustyö, esimerkiksi nyt syksyllä on opeteltu suunnittelemaan tuuletin, luoden sille suunnitelmat, jotta se voidaan ensi lukukaudella rakentaa. Työharjoittelut suoritetaan kesätöinä. Opinnoissa puhutaan jo alusta saakka, kuinka lähellä työelämä tulee olemaan opintojamme. Meidän tehdessä projekteja ja töitä lähellä sijaitseville yrityksille ja tehtaille.

Valmistumisen jälkeen koneinsinööri voi toimia monenlaisissa tehtävissä, jotka painottuvat teknisiin asiantuntija- ja johtotehtäviin. Konetekniikka kohdistuu mm. erilaisten laitteiden, koneiden, tuotteiden ja rakenteiden suunnitteluun ja valmistamiseen. Joten skaala on aika laaja. Oma urapolku vie valmistumisen jälkeen luultavimmin työskentelemään työnjohtajana jossain, en vielä ole varma minkä tuotannossa tai missä päin Suomenmaata tai minkä firman vaatteissa, mutta johtotehtäviin ja mahdollisimman paljon kenttätöissä. Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikkana, koska tämä on lämmin ja tiivis yhteisö, joka antaa parhaat mahdolliset eväät työskennellä arktisella alueella ja miksei missä vain.

Aatu Piipponen, konetekniikan insinööriopiskelija, Kemi