kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Parasta opinnoissa on verkostoituminen

Parasta opinnoissa on verkostoituminenmira pelttari.jpg
Opiskelin Oulun seudun ammattiopistossa kone- ja metallialan perustutkinnon, josta valmistuin koneistajaksi. Valitsin ammattikoulun jälkeen insinööriopinnot, koska ne tukevat edellisiä opintoja ja työelämää. Halusin jatkaa samalla linjalla ja tähdätä korkeammalle työelämässä. Huomasin sattumalta, että Lapin AMKiin oli haluamalleni alalle täydennyshaku alkamassa, joten päädyin hakemaan. Kampuskaupunki on melko lähellä kotipaikkakuntaani ja maiseman vaihto virkistää.

Vaikka Kemi onkin pieni kaupunki, niin täältä löytyy myös aktiviteettiä vapaa ajalle. Kampuksen koko ja henkilömäärä on juuri sopiva. Opiskelijat ovat yhteisöllisiä, auttavat toisiaan ja tuntevat paljon myös muiden alojen opiskelijoita eikä vain omaansa. Ihmisiin oli helppo tutustua myös ulkopaikkakuntalaisena. Olen viihtynyt täällä, vaikka en paikkakunnalta tuntenutkaan ketään ennen opintoja.

Opiskelu on melko monipuolista. Ensimmäisen vuoden opinnot olivat suurimmaksi osaksi yleisaineita ja luentopainotteisia, kuten matematiikkaa. Mutta meillä on myös laboratoriotyöskentelyä ja käytännönharjoituksia. Teemme paljon ryhmätöitä. Opettajat ovat motivoituneita ja auttavat aina tarvittaessa mielellään. Yleisten matemaattis-luonnontieteellisten aineiden lisäksi monissa muissakin kursseissa käytetään matemaattisia taitoja, jonka väitetäänkin olevan insinöörin ykköstyökalu.

Ammattiopintoihin kuuluu muun muassa projektityöskentelyä, materiaalioppia, 3D-tulostusta, erilaisiin valmistusmenetelmiin tutustumista, hydrauliikkaa ja pneumatiikkaa sekä erilaisilla CAD-ohjelmilla piirtämistä. Itse henkilökohtaisesti pidän CAD-ohjelmoinnista ja 3D-tulostuksen kursseista sekä projektikursseista, koska pääsee itse käytännössä näkemään ja tekemään koko prosessin suunnittelusta ihan valmiiseen tuotteeseen. Lapin AMKilla, erityisesti Kemin Kosmoksella on erittäin hyvät laboratorio ja työskentelytilat. Kampuksen 2019 remontin myötä saimme paljon uusia laitteita ja uusia tiloja opiskeluun.

Harjoittelujaksoja on yleensä kolme ja ne suoritetaan kesätöissä, jolloin tästä saa myös palkkaa. Opiskelussa on ollut parasta se, kun on päässyt tutustumaan uusiin ihmisiin ja toimimaan täysin erilaisessa ympäristössä kuin ennen.

Koneinsinööri voi toimia monenlaisissa tehtävissä, jotka painottuvat teknisiin asiantuntija- ja johtotehtäviin. Konetekniikka kohdistuu mm. erilaisten laitteiden, koneiden, tuotteiden ja rakenteiden suunnitteluun ja valmistamiseen. Tavoitteena valmistumisen jälkeen olisi päästä töihin tuotteiden ja/tai tuotantolaitosten suunnittelu- ja kehittämistehtäviin.

Suosittelisin konetekniikan opintoja niille, jotka ovat kiinnostuneet työskentelemään tekniikan alan insinööritehtävissä ja ovat valmiita näkemään vähän vaivaa sekä kohtaamaan haasteita sen eteen. Lapin AMK tarjoaa konetekniikan opiskelijoille laadukasta opetusta. Suosittelen erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneet työllistymään Lapin alueelle.

Mira Pelttari, konetekniikan insinööriopiskelija