kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Paras asia opinnoissamme on monipuolinen opintokokonaisuus

Paras asia opinnoissamme on monipuolinen opintokokonaisuusVenla Linnakivi kertomuskuva 1.jpg
Opiskelin Perho Liiketalousopistossa Helsingissä ja valmistuin urheilulinjalta merkonomiksi. Keväällä hain yhteishaussa kouluihin, jotka kiinnostivat. Pääsin suoraan sisään, joten välivuosia en ole pitänyt. Merkonomiksi opiskellessa pidin siitä, että meillä oli melko paljon käytännön tekemistä sekä urheilulinjalla ollessani aamutreenit ja liikunta ylipäätään olivat myös parasta. Ajattelin, että nämä kaksi asiaa ovat varmasti läsnä liikunnanohjaaja opinnoissa. Liikunta on aina ollut iso osa elämää ja suuri intohimo, joten alan valinta oli sinänsä helppo. Haluan tehdä liikunnasta itselleni ammatin.

Liikunnanohjaajaksi pystyy opiskelemaan kolmella paikkakunnalla ja Rovaniemi kuulosti niistä parhaimmalta vaihtoehdolta. Pääsykokeissa ollessani tunne siitä, että haluan opiskella Lapissa, vain vahvistui. Valintaan vaikutti myös hyvät talviliikuntamahdollisuudet. Ei väliä onko talvi vai kesä, liikuntamahdollisuudet säilyvät.

Lappi kiehtoo paikkana paljon. On tullut käytyä nuorempana useasti Lapissa hiihtoloman aikaan ja aina olen tykännyt olla siellä. Eniten päätökseen vaikutti mahdollisuus nauttia kunnon talvesta. Kertaakaan en ole katunut päätöstäni, lähteä Lappiin opiskelemaan. Päinvastoin olen päiväpäivältä varmempi siitä, että tein täysin oikean valinnan. Täällä asuessani olen alkanut arvostamaan enemmän tiettyjä asioita, muun muassa luontoa ja puhtautta. Myös tietynlainen kiireettömyys ja rauhallisuus tekee Lapissa asumisesta parasta. Täällä osataan ottaa myös rennosti.

Rovaniemi on opiskelukaupunkina täydellinen. Sopivan kokoinen kaupunki, ei liian pieni, eikä liian iso. Rovaniemellä on kaikki tarvittava, ainakin itselleni. Kaikki palvelut ovat lähellä ja hyvin saatavilla. Täällä opiskelijoille järjestetään erilaisia tapahtumia ja heidät huomioidaan myös edullisilla hinnoilla. Kaikkea on riittävästi ja hyvät liikenneyhteydet tekevät kaupungista vielä paremman. Kaukaista sijaintia ei kannata ajatella pelkona, vaan mieluummin mahdollisuutena. Olen saanut kokea täällä paljon kaikkea sellaista, mitä en muualla olisi päässyt kokemaan.

Meidän opinnoissa käydään läpi ihmisen koko elämänkaari, niin fysiologisen kehityksen, motoriikan kuin liikunnan suhteen. Aloitetaan lapsesta ja päädytään ikääntyviin. Meidän opintoihin sisältyy myös anatomiaa ja fysiologiaa, eli päästään tarkemmin käymään läpi ihmisen toimintaa kokonaisvaltaisesti, joka on kuitenkin tosi iso osa myös liikuntaa ajatellen. Myös erilaisia ohjaustilanteita ollaan käyty läpi.

Meillä on luentoja, erilaisia toiminnallisia työpajoja, paljon käytännön tekemistä, projekteja ryhmässä ja myös itsenäistä työskentelyä. Teemme myös ryhmissä erilaisia liikunnallisia ohjauksia ja demoja. Problem based learning eli ongelmaperusteinen oppiminen on vahvasti läsnä opinnoissa. Mitä tehtäviä ja harjoitustöitä saadaankaan, niin ne perustuvat oikeaan työelämään ja sieltä tuleviin ongelmiin tai haasteisiin. Niihin pyritään saamaan ratkaisu joko ryhmässä tai yksin. Työharjoittelua meillä on joka vuosi 8 viikkoa.

Kokonaisuutena mielestäni meillä on sopivasti teoriaa suhteessa käytännönharjoitteluun. Esimerkiksi usein meidän luentoja seuraa käytännönharjoittelu, eli se mitä teoriassa opetellaan, viedään suoraan käytäntöön. Minusta tämä on hyvä tapa oppia ja samalla näkee, mikä toimii ja mikä ei. Liikunta-alaa ei opi vain kirjasta pänttäämällä vaan on myös tärkeää päästä itse kokeilemaan ja tekemään käytännössä asioita. Tämmöisiin meillä on loistavat tilat, sillä opiskelemme Santasportilla Ounasvaaralla, jossa on mahtavat puitteet liikuntaan. Tilat ovat siistit ja hyvässä kunnossa.

Meillä oli ensimmäisenä vuonna mahdollisuus valita uimaopettajan kurssi. Se on ollut ehdottomasti oma lempparini. Päästiin käytännössä kokeilemaan erilaisia juttuja ja ohjaamaan toisiamme altaassa. Kurssin puolessa välissä saatiin pareittain omat vastuu luokat tietyltä ala-asteelta. Päästiin itse suunnittelemaan ja ohjaamaan tunnit, joka opetti kyllä paljon. Todella käytännönläheinen kurssi, ensin itse opetellaan asiat ja sitten päästään opettamaan muita.

Työtehtäviä, jossa voi työskennellä on todella paljon. Liikunnanohjaaja voi työskennellä muun muassa hyvinvointivalmentajana, urheiluvalmentajana, yrittäjänä, urheilualan kouluttajana, ryhmäliikunnanohjaajana, kuntosaliohjaajana, kuntien ja kaupunkien tarjoamissa liikuntatoimissa, eri ikäisten liikunnanohjaustehtävissä sekä organisaation hallintopuolella. Halutessaan voi myös jatkokouluttautua liikunnanopettajaksi. Kun aloitat koulun, sinun ei tarvitse tietää mitä/missä haluat työskennellä valmistumisen jälkeen. Ajan kanssa se tulee kyllä esille. Toisen opiskeluvuoden syksyllä aloitin valmentamaan uimareita. Sain hienon mahdollisuuden päästä valmennustiimiin mukaan, joten tartuin haasteeseen. Ohjaan myös lasten uimakouluja viikoittain.

Minua kiinnostaa niin moni asia liittyen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, että pitää vielä pohtia mikä olisi just se minun oma juttu. Haluaisin tehdä personal trainerin töitä, mutta en välttämättä kokoaikaisesti. Myös ravitsemuspuoli kiinnostaa, joten mahdollisesti myös niitä hommia haluaisin tehdä. Onneksi ei ole kiire tietää mitä haluaa tehdä, vaan ajan kanssa se lopulta selkiytyy.

Paras asia opinnoissamme on monipuolinen opintokokonaisuus. Täällä on mahdollisuus muokata omaa opiskelupolkua oman näköiseksi, eli ottaa juuri niitä opintoja, jotka kiinnostavat sinua. Jokainen opiskelija kohdataan yksilönä, jolloin saat laadukkaampaa ja henkilökohtaisempaa opastusta opettajilta.

Lappi on aivan ihana paikka asua ja kyllä väittäisin, että viihtyisin täällä pitkäänkin. Harrastusmahdollisuudet ovat loistavat, vain taivas on rajana. Tänne jääminen riippuu tietenkin työmahdollisuuksista. En ole poissulkenut kumpaakaan vaihtoehtoa, Lappia tai muuta Suomea, aika näyttää minne päädyn.


Venla Linnakivi, liikunnanohjaajaopiskelija