kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Palveluohjaaja auttaa ikäihmisiä

Palveluohjaaja auttaa ikäihmisiäGeronomiksi Lapin ammattikorkeakoulusta valmistunutta Pilvi Niemeä haastateltiin Meän Tornionlaakso -lehteen.

Pilvi kuvailee työtään:

- Teen kotikäyntejä pääasiassa ikäihmisten luona, mutta sen lisäksi työhöni kuuluvat esimerkiksi kehitysvammaisvierailut. Vierailujen tärkein tehtävä on palvelutarpeen kartoitus: selvitän millaisia palveluja voimme tarjota kuntalaisille ja miten voimme auttaa heitä mahdollisimman hyvin. Yhteydenotot voivat tulla suoraan avuntarvitsijoilta, omaisilta, terveyskeskuksen kautta tai vaikkapa palvelutalon sisältä. Asiakkaan avuntarpeesta riippuen hänelle tarjotaan kartoituksen jälkeen joko kunnan kotipalvelua, tai sitten ohjataan yksityisen palvelutarjoajan luokse.

Yksi tehtäväkenttään sisältyvä alue on omaishoidon tuki. Kehitysvammaiset ovat usein tässä ryhmässä. Lisäksi kaikenlainen asiaan liittyvä ohjaus ja neuvonta, kuten vaikkapa ikäihmisten eri tukien selvittäminen, kuuluvat tehtävänkuvaan. Eläkkeensaajien  hoitotuki ja kotitalousvähennykseen liittyvät asiat ovat monesti esille nousevia kysymyksiä. 

- Ohjaus ja neuvontatyö kuuluvat työhöni kiinteästi. Lähden kiertämään kentälle myös mahdollisimman pian. Näin niin asiakkaat kuin paikkakuntakin tulevat tutuiksi. Työ vaatii ihmisten luottamista, ja sen saa vain tapaamalla heitä.