kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Opiskelua mielekkäällä ja monipuolisella alalla

Opiskelua mielekkäällä ja monipuolisella alallamikko saviaro.JPG
Valmistuttuani ylioppilaaksi päädyin opiskelemaan ammattikouluun kokiksi. Ravintola-alan kouluun hakiessani ja opintojen edetessä huomasin löytäneeni oman alani, ja suunnan, mitä tehdä ja lähteä korkeakoulussa jatkamaan.

Ammattikoulusta siis lähti kiinnostukseni restonomin AMK-tutkintoon. Valmistuttuani kokiksi, olen työskennellyt koko ajan alani töitä tehden, ja tämä on onnistunut hyvin myös restonomiopintojeni ohella. Olen kotoisin Rovaniemeltä sekä aina tykännyt asua Lapissa, ja olenkin saanut käsityksen, että täällä opiskellessa pääsee tekemään paljon ja käytännön yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa. Tämä siis tarkoittaa, että kontakteja ja verkostoja työelämään syntyy jo hyvissä ajoin opintojen aikana. Opiskelukaupunkina Rovaniemi on todella mukava, ja täällä riittää paljon erilaista aktiviteettiä sekä tekemistä. Ihmisiä Rovaniemellä ei kuitenkaan ole liikaa, eikä paikkakunta ole muutenkaan liian suuri.

Opiskelen tällä hetkellä restonomiksi toista vuotta, ja olen kokenut opiskelun mielenkiintoiseksi ja sopivan haastavaksi. Opinnot eivät ole pelkkää käytännön opiskelua, vaan pääsemme hyvin näkemään myös taustan, mitä vaaditaan, jos sinusta tulee esimerkiksi johtaja. Johtamisopinnot ovat olleet mielenkiintoisia, ja tämä koulutus tarjoaakin matkailu- ja ravintola-alan johtotehtäviin hyvät valmiudet. Opintojen ensimmäisenä vuonna lähdetään perusasioista, ja on paljon luentoja sekä asioiden läpikäyntiä. Alallemme tulee paljon pelkästään lukiotaustaisia ihmisiä, joilla ei vielä ole välttämättä mitään tietoa matkailu- ja ravintola-alasta, joten on hyvä, että aluksi käydään läpi alan perusteita. Ensimmäinen vuosi menee siis pitkälti tunnusteltaessa sitä, millaista on työskennellä tällä alalla, jonka jälkeen lähdetään syventymään opinnoissa.

Nyt toisena opiskeluvuonna olemme aloittaneet suuntautumisopinnot, ja itse suuntaudun konseptoinnin polulle. Joulun jälkeen opinnot jatkuivat helmikuussa, sillä meillä oli sesonkina 2,5 kk harjoittelujakso. Tämän harjoittelujakson aikana opiskelijamme pääsivät hyvin näkemään, millaista työnteko on silloin, kun on oikeasti kiirettä ja jatkuvasti asiakkaita. Oppimisympäristömme löytyvät kentältä, eli lähdemme siis konkreettisesti tekemään harjoituksia ja yhteistyötä yritysten kanssa suoraan paikan päälle yrityksiin. Kaikki kurssimme ovat erilaisia keskenään, mutta kuitenkin tähtäävät samaan asiaan, mikä on mielestäni ollut mielekästä opintojen kannalta. Ensimmäiset kurssit pohjustavat sitä, mitä aletaan seuraavaksi tekemään, ja seuraavat kurssit jatkavat yhä eteenpäin siitä. Parasta opinnoissani on kuitenkin ollut se, että luokallamme on paljon monenlaisia ihmisiä ympäri Suomea, ja olenkin päässyt tutustumaan todella monenlaisiin ihmisiin, ja saanut paljon uusia ystäviä.

Koulutuksestamme valmistumisen jälkeen, voin työskennellä esimerkiksi ravintolan tai hotellin esimiehenä, vuoropäällikkönä tai vastaanottopäällikkönä. Mahdollista on työllistyä myös matkailualalle yrittäjäksi tai ohjelmapalveluyrityksiin. Itse aion valmistumisen jälkeen jatkaa töissä kokkina vielä muutaman vuoden, ja sen jälkeen lähden hakeutumaan vuoropäälliköksi ja sitten katsoa mihin se lopulta johtaa.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä tämä ympäristö on ainutlaatuinen ja täällä pääsee monipuolisesti tekemään asioita. Mikäli itseä kiinnostaa enemmän käytännön tekeminen, kuin luennoilla istuskelu, niin Lapin AMK on hyvä koulutuspaikka juuri sinulle. Omaa koulutusohjelmaani suosittelen kaikille, sillä ala on monipuolinen. Koulun kautta pääsee tekemisiin erilaisten ihmisten kanssa, ja verkostoituminen on helppoa. Uusien ihmisten kanssa kanssakäyminen voi olla sesonkina hyvinkin raskasta, mutta aina tulee onnistunut fiilis, kun onnistuu.

- Mikko Saviaro, restonomiopiskelija