kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Opiskelu ei ole aina vain luennoilla istumista

Opiskelu ei ole aina vain luennoilla istumista



Agrologin opinnot tuntuivat itselleni sopivimmalta vaihtoehdolta, sillä kotonani on maatila ja maatalous sekä koneet ovat aina kiinnostaneet minua. Olen suorittanut aikanaan lukion ja lukiossa minulle oikeastaan selkeytyi, että maatalous on se ala jossa haluan työskennellä. Mitään maatalous alaa en kuitenkaan ole aiemmin opiskellut. Minulla oli mielessä eri vaihtoehtoja siitä minne lähtisin agrologin opintoja opiskelemaan. Rovaniemi kuitenkin paikkana kiinnosti minua, joten hakeuduin opiskelemaan Lapin AMKiin.

Haastattelukuva Markus Mäkelä (agrologi).jpg Opiskelut ovat koostuneet pitkälti luennoista, harjoituksista sekä ryhmätöistä ja olemme olleet mukana myös erilaisissa hankkeissa. Joillakin kursseilla järjestettiin harjoituksia käytännössä ja maastossa. Esimerkiksi yksityismetsätalouden kurssilla olimme yhdessä metsäala opiskelijoiden kanssa tekemässä maastossa erilaisia neuvonta harjoituksia. Jatkojalostuksen kurssilla puolestaan olimme jalostamassa poron ja lampaan lihasta erilaisia lihatuotteita. Olemme olleet mukana myös poronhoito- sekä navettatöissä. Ensimmäisenä ja vielä toisenakin vuonna opintoihin kuuluu aikalailla pakollisia perusaineita, kuten matemaattisia aineita sekä kieliä. Kolmantena vuonna opintoja voi enemmän suunnata esimerkiksi porotalouteen tai kotieläintuotantoon. Neljäs vuosi on sitten aikalailla opinnäytetyön tekemistä.

Opintoihin kuuluu myös perusharjoittelut ja erikoistumisharjoittelu. Itse olen suorittanut harjoitteluja maatalouskaupoissa ja poromatkailu yrityksessä. Mielestäni opinnoissa mukavinta on nimenomaan ollut, harjoittelut koska niissä on päässyt tutustumaan tämän alan työelämään. Lisäksi erilaiset reissut, mitä joillain kursseilla on järjestetty, ovat mielestäni olleet mukavia, sillä ne ovat tuoneet mukavaa vaihtelua opiskeluun.

Agrologit voivat työllistyä hyvin laajasti esimerkiksi omalle tilalleen, maatalouskauppoihin, luonnontuotealalle, erilaisiin neuvontatöihin tai vaikkapa opetustehtäviin. Itse näen työllistymistilanteen alalla suhteellisen valoisana, sillä uskon että tekevälle on aina töitä. Olen itse kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta Sievistä. Uskoisin että meillä Pohjois-Pohjanmaalla agrologit työllistyvät parhaiten neuvontatehtäviin ja kaupalliselle puolelle. Itselläni olisi tarkoitus jäädä jatkamaan kotitilaani, en tosin vielä kuitenkaan osaa sanoa milloin on sen aika. Opintojen aikana olen jo kuitenkin väliajat työskennellyt kotitilallani kone-, navetta- ja metsätöissä.

Opiskeluissa mielekkäintä on ollut se että tämä ei ole aina ollut sitä luennoilla istumista. Meillä on ollut juuri niitä maasto- ja käytännön harjoituksia sekä erilaisia reissuja. Lisäksi meillä on ollut opintoja laajalta alalta esimerkiksi myös liiketaloudesta ja metsäalalta. Tämän myötä on tullut osaamista siihenkin suuntaan, mitä kuitenkin nykyään maatalousalalla tarvitaan. Nykyään maataloudessa pitää osata tehdä kaikenlaisia paperitöitä ja mielestäni agrologin opinnot ovat antaneet hyvät eväät siihen, että osaa tehdä tällaiset ”kynähommat” itse.

Lapin AMKissa agrologit ovat pieni ryhmä, mutta sitäkin tiiviimpi. Opiskelijat ja opettajat tuntevat hyvin toisensa mikä auttaa opiskelua. Itse pidän opiskelusta pienemmässä ryhmässä. Kuvaisilin agrologikoulutuksen olevan mielenkiintoinen, antoisa ja laaja-alainen. Opintojen aikana olen saanut paljon hyödyllistä tietoa mitä tarvitsee tulevaisuudessa. Agrologiopinnot Lapin AMKissa antavat hyvät eväät tulevaisuudelle, työskentelit sitten esimerkiksi porotalouden parissa, luonnontuotealalla, karjatilalla, neuvontatöissä tai sitten maatalouskaupassa.

- Markus Mäkelä, agrologiopiskelija