Vaihtoon lähdöstä alkaa nyt olemaan reilu vuosi. En olisi ikinä uskonut, että vaihdossa ollessani opiskelen intensiivisemmin kuin koskaan ja löydän oman mielenkiinnon kohteeni opiskeluissa ja toivottavasti työelämässä. Nyt minulla on ainakin selkeä suunta, minne haluan edetä.
Aloitin vaihtoonhaku prosessin keväällä 2020 ja syksyllä olinkin jo suorittamassa vaihto-opintoja. Tiesin jo ennen kuin aloin opiskelemaan, että haluan lähteä vaihtoon. Vaihdon ajankohdaksi valikoitui kolmannen vuoden syksy. Se oli omien opintojen kannalta järkevin vaihtoehto.
Vaihtokohteen valinta ja opiskelu Hollannissa
Opiskelen tradenomiksi ja opintoihin soveltuvia vaihtokohteita oli useita kiinnostavia. Ensin mietin maan perusteella, että missä haluaisin suorittaa vaihdon. Mielenkiintoisesta kohteesta ei kuitenkaan aina löytynyt itselle sopivia kursseja. Loppujen lopuksi valitsin vaihtokohteen opiskeltavien kurssien perusteella. Minulle oli tärkeintä löytää itseä kiinnostavia kursseja ja sitä kautta luoda omaa opintopolkua.
Vaihtokohteeksi valikoitui Saxion University of Applied Sciences. Oma kampukseni sijaitsi Deventerissä, Hollannissa. Vaihdon aikana suoritin 30 opintopisteen kurssikokonaisuuden kestävästä kehityksestä. Kurssikokonaisuus oli simppeli valinta, sillä siinä oli valmiiksi määritelty käytävät kurssit ja siitä saisi varmasti 30 opintopistettä. Minulla ei siis tarvinnut valita itse yksittäisiä kursseja, riitti kun valitsin kyseisen kurssikokonaisuuden. Kurssikokonaisuuden aikana meillä pysyi samat opettajat ja luokkakaverit.
Opiskelu oli aika samanlaista kuin Suomessakin. Opettajat olivat paljon vuorovaikutuksessa oppilaiden kanssa ja tunneilla puhuttiin paljon, pelkän luennoimisen sijaan. Kurssi oli tosi intensiivinen ja arvosana koostui yksin ja ryhmässä tehdyistä tehtävistä sekä kokeista. Lisäksi kurssin aikana tehtiin projekti paikalliselle yritykselle. Projektista luonnollisesti kirjoitettiin raportti, mikä vaikutti myös arvosanoihin. Nyt kun opintoja ajattelee taaksepäin, niin tekemistä oli erittäin paljon, mutta niin niistä selvisi yksi asia kerrallaan.
Kokonaisuudessaan opinnot antoivat paljon. Luennoilla kävi puhujia eri yrityksistä, saimme myös itse esittää toiveita puhujista. Meillä kävi esimerkiksi Heinekenin edustaja puhumassa vastuullisuudesta heidän yrityksessä.
Koronan vaikutukset opiskeluun ja vapaa-aikaan
Vaihto-opintoni sattuivat korona-ajalle, mikä vaikutti koulun käyntiin ja vapaa-ajan viettoon. Koululla kävimme vain kerran viikossa luennoilla ja muuten opintoja suoritettiin etänä. Vähäinen kanssakäyminen luokkakavereiden kanssa vaikutti paljon heihin tutustumiseen mutta ryhmä- ja paritöiden kautta muutama luokkakaveri tuli hyvin tutuksi.
Koronarajoitukset kiristyivät koko vaihto-opintojen ajan. Aluksi oli mahdollista käydä ravintoloissa ja istumassa iltaa mutta lopuksi ainoat auki olevat paikat olivat ruokakaupat. Asuin koulun asuntolassa ja sitä kautta tutustuin ihmisiin. Kämppäkavereiden kanssa vietimme paljon aikaa yhdessä ja keksimme tapoja ottaa vaihdosta kaiken irti, koronasta huolimatta. Teimme yhdessä esimerkiksi to-do listan asioista mitä voimme tehdä. Lisäksi kävimme tutustumassa lähikaupunkeihin pyörillä ja teimme päiväreissuja junalla toisiin kaupunkeihin.
Vaikka vaihtokokemukseni olikin koronan vuoksi hyvin erilainen, olen hyvin tyytyväinen, että lähdin. Sain elämääni uusia ystäviä, joiden kanssa pietämme vieläkin yhteyttä. Ja vaikka kurssi tuntui alkuun haastavalta ja opiskeluun tuli käytettyä paljon aikaa, se oli erittäin palkitsevaa. Nyt tiedän, että tulevaisuudessa haluan työskennellä kestävän kehityksen teemojen parissa ja tiedän myös, että se on mahdollista tradenomi koulutuksen kautta.
Neljä vinkkiäni vaihtoon lähtijälle:
- Aloita vaihdon suunnittelu ajoissa
- Valitse itseäsi kiinnostavia kursseja
- Älä jännitä turhaan englannin puhumista, harvempi muista vaihto-opiskelijoista puhuu äidinkielenään englantia.
- Ole avoimin mielin, tartu tilaisuuksiin ja tutustu
Veera Välitalo, tradenomiopiskelija