kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Opintojen edetessä oppii soveltamaan tietoa ja yhdistämään tietoa uusiksi kokonaisuuksiksi

Opintojen edetessä oppii soveltamaan tietoa ja yhdistämään tietoa uusiksi kokonaisuuksiksiOpiskelijakertomus Ella 2022 420x200.jpg
Valmistuin Oulun Seudun Ammattiopistosta lähihoitajaksi keväällä 2021, opintojen ohessa suoritin myös ylioppilastutkinnon. Hain keväällä -21 yhteishaussa fysioterapeutin koulutusohjelmaan useampaan paikkaan mm. Ouluun, Rovaniemelle ja Seinäjoelle. Minulle aukesi opiskelupaikka Lapin AMKsta todistusvalinnan perusteella. Minulla asui muutamia tuttuja Rovaniemellä, joka helpotti päätöksen tekoa ottaa opiskelupaikka vastaan Lapista.

Minua on kiinnostanut aina ihmisten hyvinvointi ja kuntoutus, vaikka itsellä ei ole minkäänlaista kokemusta fysioterapiasta on tämä osoittautunut minulle oikeaksi alaksi. Fysioterapia on alana kiinnostanut, sillä ihmiskeho ja sen kokonaisvaltainen toiminta on todella mielenkiintoista. Tämä antaa hyvän pohjakoulutuksen, josta voi lähteä helposti jatkokouluttautumaan mihin tahansa.

 

Opiskelijakaupunki

Muutin Oulun vierestä Lumijoelta, jossa olen asunut koko ikäni ennen Rovaniemelle muuttoa. Täältä ei onneksi ole ihan hirveän pitkämatka kotiin niin kotona käyminen onnistuu melko usein. Lapin kaunis luonto sekä omalta osaltaan maiseman vaihdos vaikutti päätökseeni hakea Lappiin. Kun on asunut kokoelämänsä samalla paikkakunnalla, teki ihan hyvää aloittaa oma elämä toisella paikkakunnalla.

Täällä kaikki palvelut ovat melko lähellä, kaunis luonto sekä mahdollisuus käydä kauppakeskuksissa tai syömässä erilaisissa ravintoloissa kavereiden kanssa. Opiskelukaupunkina Rovaniemi on sijainniltaan aivan loistava. Monia tapahtumia on tehty yhteistyössä Lapin yliopiston kanssa, joten pääsee hyvin verkostoitumaan eri alojen kanssa. Luonto on täällä lähellä ja Lappi tarjoaa aina parastaan. Rovaniemi on hyvin monipuolinen kaupunki, täältä löytyy kaikkea mahdollista luonnon rauhasta kaupungin vilinään. Rovaniemeltä löytyy myös yliopisto, joten jokaiselle löytyy täältä varmasti jokin opiskeltava ala.

Opinnoista

Tähän mennessä olemme käsitelleet ihmisen anatomiaa, liikkumista ja toimintakykyä. Myös ammatilliset ruotsin ja englannin kurssit. Innolla odotan mitä tulevaisuudessa tulee vastaan. Olemme tehneet ryhmätöitä erilaisista aiheista sekä harjoiteltu suoritus- sekä toimintakyvyn arvioinnin menetelmiä ja mittareita kuten lihasvoiman ja nivelliikkuvuuden testausta sekä ensimmäisenä vuonna päästiin palpoinnin ihmeelliseen maailmaan, kirjaimellisesti iholle kiinni.

Olemme käyneet todella monta asiaa, jotka tuntuvat irrallisilta, mutta opintojen edetessä oppii soveltamaan tietoa ja yhdistämään tietoa uusiksi kokonaisuuksiksi. Yleensä ensin opiskelemme asiat teoriassa, jonka jälkeen pääsemme tekemään asioita käytännössä. Ensimmäinen vuosi koostui oikeastaan pelkistä teoria opinnoista. Suoritin yhden työharjoittelun, jossa seurasin muutaman päivän fysioterapeutin työtä. Ns. vuodeosastoharjoittelun sain hyväksi luettua lähihoitajan tutkinnolla.

Nyt meillä on alkanut klinikkaharjoittelu, jossa vastaanotollemme tulee oikeita asiakkaita mm. Hierontaan ja toimintakyky mittauksiin. Olemme päässeet ohjaamaan myös erilaisille ryhmille ryhmäliikuntoja. Ohjausryhmät ovat olleet vauvasta vaariin.  Näissä on päästään harjoittelemaan erilaisten asiakkaiden kohtaamista sekä heidän kanssa toimimista. Myös koulun ulkopuolelle suoritettavista harjoitteluista saa paljon työelämäkontaktia ja tapoja, miten toimia erilaisten asiakkaiden kanssa. Tulossa on vielä useampi harjoittelu, joka suoritetaan koulun ulkopuolelle ja odotan niitä innolla, jotta pääsee vahvistamaan omaa osaamistaan.

Campus Borealis 2 on melkein ainoastaan meidän fysioterapeutti opiskelijoiden käytössä. Meiltä löytyy useampi plinttiluokka, kuntosali ja liikuntasali. Muutamia kertoja olemme käyneet koulumme ENVI- oppimisympäristössä mm. harjoittelemassa potilassiirto ergonomiaa. Uutena asiana on meidän käytössä olleet VR-lasit, joiden kautta on päässyt kertaamaan anatomiaa.Olemme monipuolisesti saaneet kontakteja työelämään ja useat opettajien antamat esimerkit ovat lähtöisin käytännön kentältä. Myös koulun ulkopuolelle suunnatut harjoittelut antavat kosketusta käytännön työelämään Monimuotototeutus on mahdollistanut sen että voi opiskella missä vain melkein milloin tahansa. Kuukaudessa on ollut muutamia pakollisia luentoja ja muutamia nauhoitettuja luentoja sekä paljon itsenäistä opiskelua. Opinnot eivät ole pääsääntöisesti sidottuja paikkaan. Kuitenkin oma vastuu on iso, että tehtävät tulee hoidettua ajoissa mutta hyvä aikataulutus auttaa asiaan ja tietää koska on tehtävien palautukset ja tentit. Opinnoissa on ollut parasta käytännönläheisyys ja monipuolisuus. Olen enemmän tekevä ihminen ja opin tekemällä, joten harjoitustunnit ja ryhmätöiden tekeminen on ollut parasta antia. Myös klinikkaharjoittelun suunnittelu ja toteuttaminen on ollut huippua kun ollaan itse päästy tekemään kaikki alusta loppuun, tietenkin opettajien avustuksella. Tärkeimmäksi asiaksi opiskeluissa nostan kuitenkin ryhmähengen. Aina on mukava tulla koululle kun on iloisesti moikkaavia luokkakavereita vastassa. Uusien ystävien saaminen tukee toki opiskeluita mutta myös auttaa jaksamaan, välillä on mukava vain olla ja hengata luokkatovereiden kanssa.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä esimerkiksi erilaisissa kuntoutuspaikoissa, sairaaloissa, terveyskeskuksissa tai apuvälineiden parissa. Voin myös perustaa oman yrityksen ja ruveta yrittäjäksi ja näin työllistää itseäni. Lisäksi fysioterapeutti voi mennä ammatinharjoittajaksi jo olemassa olevaan yritykseen. Minulla kiinnostaa urheilufysioterapia sekä myös urheiluhieronta, Ehkä jatkan vielä opiskeluita ja tulevaisuudessa toivon että pääsen työskentelemään urheilijoiden parissa. En tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Olen ihastunut niin Lapin luontoon että voi olla hyvin mahdollista että tänne jään. Fysioterapeutteja tarvitaan aina joten töitä varmasti löytyy. Mahdollisesti opintojen jälkeen palaan lähemmäksi kotia.

Opinnot ovat antaneet hyvää pohjaa työelämään. Fysioterapeutinkoulutus antaa valmiudet toimia monenlaisissa tehtävissä eri-ikäisten ihmisten hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja liikkumisen edistämisen ja tukemisen parissa.

Kolme hyvää syytä opiskella Lapin AMKissa:

  • Monipuolisuus, täältä löytyy monta alaa mitä on mahdollista opiskella
  • Opettajat, kannustavia, ammattitaitoisia ja ymmärtäväisiä
  • Sijainti, täällä on ihmisen hyvä asua ja elää, palvelut ja lunto lähellä helposti saatavilla

- Ella Pakkala, fysioterapeuttiopiskelija