kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Opintojen alusta asti tiesin, että tämä on se minun alani

Opintojen alusta asti tiesin, että tämä on se minun alanituomas pätsi.JPG
Muutin tieto -ja viestintätekniikan insinööriopintojen perässä Ranualta Rovaniemelle tullakseni opiskelemaan Lapin AMKiin. Paikka tuntui hyvältä ja oli lähellä kotipaikkakuntaani. Olen opintojen alusta asti tiennyt, että tämä on minulle oikea ala ja työllistymismahdollisuudet ovat laajat.

Lukiosta valmistumisen jälkeen menin armeijaan. Armeijasta päästyäni hain Lapin AMKiin ja pääsin sisään. Valitsin koulutuksen, koska olen aina ollut kiinnostunut alasta, ja se tuntui omalta. Olen myös itse opiskellut tietokoneisiin liittyviä asioita, ja jos on tullut kiinnostavia aiheita vastaan, olen niiden pohjalta oppinut hyvin alan perusasioita.

Rovaniemi on mielestäni hyvä opiskelukaupunki, sillä täällä tutustuu helposti ihmisiin. Myös palvelut ovat lähellä ja kävellen pääsee hyvin kauppaan. Täällä järjestetään paljon tapahtumia ja illanviettopaikkoja löytyy sopivasti, myös luonto tarjoaa neljä vuodenaikaa. Rovaniemellä on laajat mahdollisuudet harrastuksille ja aktiviteeteille, ja täällä pystyy hyvin esimerkiksi metsästämään sekä kalastamaan.

Kurssit sisältävät paljon projektitöitä ja monipuolisesti kaikkea IT-alaan liittyvää, kuten ohjelmointia. Yleensä ensin käydään teoriaa läpi, jonka jälkeen voidaan siirtyä käytännönharjoituksiin. Lapin AMK tarjoaa hyviä oppimisympäristöjä, joista löytyy kaikki opintoihin tarvittavat laitteet. Minulle erityisesti mieleen jäänyt kurssi oli ohjelmointia, joka haastoi mukavasti. Sitä kurssia varten sai opiskella teoriaa jonkin verran, mutta sen avulla opin paljon, mikä oli antoisaa. Lapin AMKissa luokkien ryhmäkoot eivät ole liian isoja, joten opettajat pystyvät tarjoamaan hyvin henkilökohtaista opetusta, mikäli sellaiselle on tarve.

Opinnoissa tähän asti parasta on ollut se, ettei meillä ole pelkkiä teorialuentoja, vaan olemme päässeet tekemään asioita käytännössä, niin projekti- kuin ryhmätöinäkin. Projektityöskentelyssä meille annetaan ohjeet, joiden avulla varmistetaan projektin läpivienti ja käytännössä projektien toteutus tehdään samalla kaavalla, kuin työelämässäkin. Opintoihin sisältyy myös harjoittelua työelämässä, ja itse suoritin harjoitteluni täällä Lapin AMKissa ensimmäisen opiskeluvuoden kesällä. Kyse oli Kesäpeli -kurssista, ja oli mahtavaa oman alan harjoitusta kestäen koko kesän ajan. Saimme siellä tehtyä konkreettisen pelin alusta loppuun, jossa missiona oli ampua sekä väistellä örkkejä.

Valmistumisen jälkeen tieto- ja viestintätekniikan insinööri voi toimia monipuolisesti IT-alan työtehtävissä, mutta konkreettisia nimikkeitä ovat esimerkiksi ohjelmoija tai projektipäällikkö. Kun valmistuu insinööriksi, aukeaa hyvät mahdollisuudet työllistyä monenlaisiin tehtäviin. Itse aion valmistumisen jälkeen hankkia töitä mitä mahdollisuuksien mukaan tulee vastaan. Mielelläni jäisin Lappiin töihin, mutta Etelään töiden perässä muuttaminenkaan ei ole poissuljettua. Tarkoitus on kuitenkin jossain vaiheessa työllistyä ylempiin insinööritöihin. Opinnot tarjoavat hyvät eväät tulevaa työelämää ajatellen, sillä alani on monipuolinen ja omalla panoksellaan voi vaikuttaa ja suunnitella opiskeluja sen mukaan, mihin itse tähtää työelämässä. Opiskelu on hauskaa ja jos kokee, että tieto- ja viestintätekniikan insinöörin ala kiinnostaa, niin kannattaa ehdottomasti hakea opiskelemaan.

- Tuomas Pätsi, Tieto -ja viestintätekniikan insinööriopiskelija