kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Opinnot ovat avanneet uusia ovia

Opinnot ovat avanneet uusia oviaHakeuduin tradenomiopintoihin, sillä minulla on vuosien kokemus myynnin ja markkinoinnin tehtävistä, ja viimeiset 10 vuotta olen ollut tulosvastuullisessa esimiesasemassa, mutta tutkinto ja laajempi näkökulma yrityksen liiketoimintaan puuttuivat. Myös eteneminen uralla enää ylemmäs on vaikeaa ilman tutkintoa ja laajempaa osaamista/ymmärrystä liiketaloudesta. Koska opintoja oli mahdollista suorittaa töiden ohella, mahdollisti tämä opintoihin hakeutumisen vaikka työ ja perhe vaativatkin paljon aikaa.

Lähdin opiskelemaan Tornioon, sillä Tornio oli lähin kaupunki, jonne opiskelemaan saattoi hakea ilman toisen asteen tutkintoa, harkinnanvaraisella päätöksellä vain suorittamalla pääsykokeen. Olen saanut yhdistettyä kursseja kolmen eri ryhmän opinnoista, joten lukujärjestykseni on hyvä ja mielenkiintoinen. Tornion 2014 aloittaneen ryhmän kanssa olen suorittanut aivan perusopintoja mm. kielistä (suomi, ruotsi, englanti), tiedonhankinnasta ja projektityöskentelemisestä, Rovaniemen 2014 aloittaneen taloushallintoon suuntautuvan ryhmän kanssa olen suorittanut sen taloushallinnon perusjaksot (juridiikka, kirjanpidon perusteet, markkinointi) ja Tornion 2013 aloittaneen taloushallinnon ryhmän kanssa olen päässyt jo kiinni syventäviin talouden kursseihin (kustannushallinta, budjetointi, investoinnit jne.).

Verkkoluentoja on vaihtelevasti maanantaista torstaihin klo 17.00-20.45 ja osa opettajista (etenkin matematiikassa) antaa kotitehtäviä, joita harjoitellaan seuraavan viikon tuntiin mennessä. Isoja ryhmätöitä oli ensimmäisinä kuukausina enemmän, mutta syventävissä opinnoissa tehdään enemmän yksilötehtäviä. Ryhmätöiden haasteet ovat aikataulujen yhteensovittaminen sekä ryhmädynamiikan toimiminen. On hyvää vaihtelua päästä välillä tekemään nopeampia ”kotiläksyjä” kuin myös isompia tutkimuksia ja esityksiä.

Taloushallinto on jo itsessään mielenkiintoista, ja erittäin ajankohtaista nykyisessä maailmantilanteessa. Se on avannut itselleni ihan uusia mielenkiintoisia ovia ympärilläni tapahtuviin asioihin ja ilmiöihin. Opintojen hyvä puolena on vapaus luoda itse omat aikataulunsa ja lukujärjestyksensä, ja on loistavaa, että luennot voi jälkikäteen kuunnella myös tallenteena jos on estynyt osallistumasta luennolle. Opiskelukavereiden tietotaito, into ja motivaatio on innostaa opiskelemaan. Lisäksi se, että voi ottaa omasta työstä opintovapaata ja suorittaa opiskeluja nopeammalla tahdilla, ilman että tulotaso putoaa liikaa, on todellista plussaa. Oma tavoitteeni on nopeuttaa valmistumista vuodella (normaalisti 3,5 vuotta), jotta pääsen nopeammin takaisin ”tositoimiin”.

Näen työllistymisen hyvin todennäköisenä, jos hoitaa hommansa hyvin ja omistautumisella. Pelkkä paperi ei riitä, mutta se antaa hyvän tuen omalle tekemiselle. Opiskelu on osoittanut ainakin omalle työnantajalleni, etten halua jämähtää paikalleni ja olen valmis uhraamaan aikaa ja vaivaa ollakseni hyvä siinä mitä teen ja haluan tulevaisuudessa tehdä. En ole koskaan uskonut siihen että ”asiat tapahtuvat” tai että tilaisuuksia tultaisiin tarjoamaan. Uskon, että itse voimme luoda omat mahdollisuutemme.

- Liiketalouden tradenomiopiskelija (monimuoto-opinnot), Anna-Maria Vesterinen