kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Opinnoissa parasta on ollut niiden monipuolisuus sekä joustavuus

Opinnoissa parasta on ollut niiden monipuolisuus sekä joustavuusKuva liikunnan opiskelijasta
Opiskellessa ja sen ohessa vuosikurssistamme muodostui tiivis porukka, jonka kanssa olen jakanut opiskeluvuosieni ikimuistoisimmat hetket.

Kolmisen vuotta sitten otin ensiaskeleeni nykyisessä kotikaupungissani, kun saavuin Rovaniemelle liikunnan ja vapaa-ajan koulutusohjelman pääsykokeisiin. Aikaisemmin kaupunki oli tuttu vain auton ikkunasta. Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin olevalle suunnistuksen ja hiihdon harrastajalle vaaramaisemat ja luonnonläheisyys olivat kuitenkin tehneet sellaisen vaikutuksen, että vieraaseen kaupunkiin saapuminen tuntui melkein siltä, kuin olisi kotiin tullut. Ja koti siitä pian tulikin, kun ovet opintoihin aukesivat.

Ensimmäinen syksy uusiin luokkakavereihin tutustuessa kului nopeasti, ja uuden oppiminen vei mukanaan. Opiskellessa ja sen ohessa vuosikurssistamme muodostui tiivis porukka, jonka kanssa olen jakanut opiskeluvuosieni ikimuistoisimmat hetket. Liikunnan alalla ilmapiiri on muutenkin erityinen: perinteinen kuilu opiskelijoiden ja opettajien välillä on historiaa, ja palautekeskustelut käydään parhaimmillaan lounaspöydässä. Erityistä ilmapiiriä edesauttanee se, että ammatilliset kiinnostuksen kohteet liittyvät usein myös vapaa-ajan harrastuksiin. Ihmiset elävät samalla planeetalla ja puhuvat samaa kieltä.

Opintojeni alkaessa tunsin kokonaisvaltaista kiinnostusta liikunta-alan eri osa-alueita kohtaan, mutta minulla ei ollut selvää suunnitelmaa siitä, mihin suuntautuisin, tai minkälaiset työtehtävät minua alalla kiinnostaisi. Opinnoissa ehdottomasti parasta on ollut niiden monipuolisuus sekä joustavuus. Olen kokenut, ettei minun ole tarvinnut mahtua minkäänlaiseen muottiin, vaan olen voinut rakentaa omannäköiseni opintopolun. Tämä on mahdollistanut kiinnostuksen syventymisen paloksi kehittää omaa ammatillista osaamista erityisesti psyykkisen valmennuksen sekä aikuispedagogiikan saralla.

Opiskelustressin lieventämiseen kaupunki tarjoaa keskustasta kävelymatkan päässä olevia luontopolkuja, joita pitkin voi patikoida vaaran laelle ihailemaan auringonlaskua ja Ounasjoen kiemuroita. Väitän, että vähintäänkin keskikesän yöttömänä yönä tuo maisema on kokemisen arvoinen. Liikunnasta pitävälle Rovaniemi on sporttinen ja kompakti kaupunki, jossa välimatkat harrastuksiin, kavereille ja kouluun sujuvat helposti polkupyörällä. Jos arjesta haluaa syvempää irtautumista, lähimmille tuntureille matkustaa autolla vain parissa tunnissa.

Vaikka opiskeluvuoteni liivalla ovat tulleet päätökseen, elinikäisen oppimisen polulla olen vasta alkumatkassa. Odotan innolla tulevien työtehtävien ja jatko-opintojen tuomia oppeja ja kokemuksia, jotka vievät minua taas polullani eteenpäin. Tällä hetkellä päällimmäisin tunne on kiitollisuus, jota koen saadessani olla osa liikunnan ja vapaa-ajan koulutuksen yhteisöä ja Kipinä-vuosikurssiamme. Opiskeluvuosien varrella vahvistunut intohimo uuden oppimiseen ja itsensä kehittämiseen sekä opiskelukavereiden kanssa syntyneet ystävyyssuhteet ovat jotain niin arvokasta, että uskon niiden pysyvän elämässäni pitkään.

Jannaliina Jussinniemi
Liikunnanohjaaja