kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Olen saanut hyvät valmiudet ja pohjan, josta voin nyt lähteä kehittämään itseäni omalla valitsemallani polulla

Olen saanut hyvät valmiudet ja pohjan, josta voin nyt lähteä kehittämään itseäni omalla valitsemallani polullaOpiskelijakertomus Inka Raisanen 2021 420x200.png
Olen valmistunut aikaisemmin Kemin Lyseon Lukiosta. Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin alun perin Kemiin sairaanhoitajaksi monimuoto-opintoihin, mutta fysioterapia kolkutteli edelleen takaraivolla, sillä fysioterapeutin opinnoista olin aiemmin jo pitkään haaveillut.

Päädyinkin puolen vuoden opiskelun jälkeen hakemaan siirtohaussa Rovaniemelle opiskelemaan fysioterapiaa. Osallistuin Rovaniemellä pääsykokeisiin keskusteluani fysioterapeuttiopintojen opon kanssa. Sain siirron Kemistä Rovaniemelle fysioterapeuttiopintoihin, ja päivääkään en ole katunut valintaani. Sain myös muutamia kursseja hyväksi luettua.

Fysioterapia on alana kiinnostanut minua nuoresta asti, sillä ihmiskeho ja sen kokonaisvaltainen toiminta on todella mielenkiintoista. Olen urheillut nuoresta pitäen todella paljon, ja fysioterapeutti on myös tullut minulle omalta osaltani tutuksi erilaisten urheiluvammojen kautta. Opintojen aikana olen saanut huomata, että fysioterapia on myös paljon muuta, kuin urheiluvammojen kuntoutusta ja ennaltaehkäisyä, ja siksi tämä ala onkin ihan mahtava ja todella monipuolinen, asiakkaana voi olla kuka tahansa ihan vauvasta vaariin. Koulutuksemme aikana olen päässyt tutustumaan moniin erilaisiin fysioterapian osa-alueisiin, mistä en ollut edes kuullut ennen koulun aloitusta, ja nyt voisin kuvitella työskenteleväni tulevaisuudessa monellakin niistä. Fysioterapia on myös koko ajan kehittyvä ala, joten on mahtavaa, kun pääsee aina oppimaan uutta ja kehittämään itseä.

Olen aina asunut Lapissa ja halusin myös jäädä tänne opiskelemaan. Luonnon läheisyys ja pitkät lumiset pakkastalvet ovat ihania. Monet harrastukset, kuten hiihtäminen, laskettelu, retkeily ja makkaranpaistoreissut kavereiden kanssa on ehdottomasti parasta, mitä Rovaniemi meille tarjoilee. Rovaniemellä myös pääsee nauttimaan keskustan vilinästä ja kaupoista sekä ravintoloista luonnon lisäksi, joten tekemisen puutteesta täällä ei ole kertaakaan tarvinnut kärsiä, ja juhlimaankin on päässyt ihan tarpeeksi.

Rovaniemi on opiskelukaupunkina mahtava. Opiskelijatapahtumia on ollut paljon erilaisia, ja ihmiset täällä ovat ystävällisiä ja mukavia, ja juttuihin pääsee mukaan koska vaan! Opiskelu Rovaniemellä on mukavaa, koska täällä on niin paljon erilaista tekemistä, ja ihmiset täällä ovat mahtavia. Rovaniemellä saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä keskustasta löytyy kaikki mitä tarvitsee, ja luonto on silti koko ajan lähellä.

Opiskelu on ollut välillä hyvinkin intensiivistä, mutta mielenkiintoista ja antoisaa. Ryhmätyöt ja erilaiset tehtävät ovat olleet mukavia, sillä niiden myötä on päässyt tutustumaan hyvin omiin luokkakavereihin, ja päässyt kehittämään omia ryhmätyötaitoja, mitä nykypäivän työelämässä tarvitaan todella paljon. Meillä on ollut paljon erilaisia kursseja, joilla olemme päässeet perehtymään fysioterapian erilaisiin osa-alueisiin. Lisäksi opintoihimme kuuluu yleisiä sosiaali- ja terveysalan opintoja, kieliopintoja ja hieman yrittäjyysopintoja. Meidän opintosuunnitelmaamme kuuluu myös urheilufysioterapian kurssi sekä voimme vapaasti valita opintoja. Koulutus on minusta ollut hyvin monipuolinen, ja olen saanut hyvän pohjan alkaa kehittämään itseäni entistä osaavammaksi ammattilaiseksi.

Opiskelu on koostunut erilaisista luennoista, käytännön työpajoista, itsenäisestä- sekä ryhmätyöskentelystä, käytännön harjoittelujaksoista ja projekteista. Käytännön työpajat ovat mielestäni olleet hyvin opettavaisia, niissä olemme teorian opiskelun jälkeen käyneet läpi käytännössä erilaisia asioita opettajan ohjauksella ja ryhmissä pohdiskellen. Käytännön työpajoissa olemme opiskelleet esimerkiksi teippausta ja erilaisia fysikaalisen ja manuaalisen terapian menetelmiä.

Opinnoissa oli parasta se, että sain niin paljon ihania uusia ystäviä, joiden kanssa opiskeluarki on ollut kivaa ja hauskaa. Työelämä on ollut läsnä opinnoissa etenkin käytännön työharjoitteluiden kautta. Lisäksi olemme käyneet vierailuilla erilaisissa paikoissa, ja tehneet projekteja yhdessä käytännön työelämän kanssa.

Fysioterapeutin työkenttä valmistumisen jälkeen on todella laaja. Fysioterapeuttina voin työskennellä esimerkiksi erilaisissa kuntoutuslaitoksissa, sairaaloissa, terveyskeskuksissa, apuvälineiden parissa tai yksityisellä sektorilla erilaisissa yrityksissä tai perustaa vaikka oman yrityksen. Lisäksi fysioterapeutti voi mennä ammatinharjoittajaksi jo olemassa olevaan yritykseen. Aion nyt valmistuttuani muuttaa Tampereelle ja minulla on siellä työpaikka tiedossa paikasta, jossa olin tekemässä työharjoittelua opintojeni aikana. Uskon silti, että tulen vielä palaamaan pohjoiseen myöhemmin takaisin.

Opinnot antavat hyvät eväät työelämää ajatellen, vaikka 3,5 vuotta onkin hyvin lyhyt aika tällä alalla. Ajattelen, että koulussa olen saanut hyvät valmiudet ja pohjan, josta voin nyt lähteä kehittämään itseäni omalla valitsemallani polulla. Lapin AMK on opiskelupaikkana viihtyisä ja niin henkilökunta kuin opiskelijat ovat mukavia, rentoja ja helposti lähestyttäviä. Lapin AMKin tilat ainakin Rovaniemellä ovat hyvin nykyaikaset ja erilaiset oppimisympäristömme vastaavat hyvin koulutuksemme tarpeita. Lapin AMKissa voi hyvin yhdistää opiskelun ja vapaa-ajan erilaisten ja monipuolisten harrastus- ja urheilumahdollisuuksien myötä!

Inka Räsänen, fysioterapeuttiopiskelija