kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Monipuolista opiskelua ja uusi elämä Lapissa

Monipuolista opiskelua ja uusi elämä LapissaMetsälä Sini.JPG
Olen aina tiennyt, että haluan opiskella jotain luontoon liittyvää ja mielellään korkeakoulussa. Tutkiessani vaihtoehtoja agrologi kuulosti eniten omalta, aiempaa kokemusta alasta minulla ei ollut. Hain opiskelemaan alaa nimenomaan Lapin AMKiin, koska olen Helsingistä kotoisin ja halusin radikaalisti vaihtaa maisemaa.

Lappi on aina kiehtonut ja nyt oli hyvä syy lähteä ja muuttaa Lappiin opintojen perässä, vaikka olisin joka tapauksessa jossain vaiheessa Lappiin lähtenytkin. Haluan opiskella ja asua Lapissa, koska Lappi on ihan eri asia kuin Etelä-Suomi. Täällä minua kiehtoo luonnon, vuodenaikojen ja talven lisäksi muun muassa lappilainen elämäntapa, sillä elämä täällä on paljon kiireettömämpää ja ihmiset keskittyvät ihan eri asioihin elämässä ja ovat yleisesti luonnonläheisempiä.

Rovaniemi on Lapissa, mutta tämä on kuitenkin kaupunki, minulle ainakin muutto tänne on ollut hyvä kontrasti Helsinkiin verrattuna. Haluan korostaa sitä kaikille Etelä-Suomessa asuville, että Rovaniemi on oikeasti kaupunki, eikä mikään tuppukylä, niin kuin ehkä joillekin ”Lappi” sanasta tulee mieleen. Onhan tämä paljon pienempi paikka kuin esimerkiksi Helsinki, mutta täällä on paljon nuoria ja opiskelijoita, ei pelkästään ikäihmisiä, mikä on toinen Lappiin helposti yhdistettävä mielikuva.

Pidän Rovaniemestä opiskelukaupunkina, sillä täällä on hyvät kulkuyhteydet, joka paikkaan kyllä pääsee, vaikka busseja ei viiden minuutin välein menekään. Opiskelijoille löytyy hyviä harrastusmahdollisuuksia muun muassa Ounasvaaralta. Kaikki liikuntaan liittyvät palvelut löytyvät, kuten isommassakin kaupungissa. Esimerkiksi kuntosaleja täällä on melkein jopa paremmin, mutta myös samoja ketjujakin löytyy ja mielestäni täällä on paljon miellyttävämpää käydä salilla kun ei ole sellaista ruuhkaa kuin Helsingissä.

Täällä luonto on ihanan lähellä, hyvät lenkkipolut ja mikä itselleni on tärkeää, niin täällä on laavuja jopa keskustassa. Niille on arkenakin helppo lähteä vaikka kaverin kanssa juomaan kahvit tai paistamaan makkarat. Kyllä täältä kivoja baareja ja pubejakin löytyy, jos niitä kaipaa. Mielestäni Rovaniemi kaikin puolin on hyvän kokoinen paikka asua.

Opiskelu on ollut tähän asti tosi mukavaa, kun lähdin korkeakouluun, se tuntui tosia isolta ja itsenäiseltä, mutta täällä on oikeasti todella yksilöllistä opetusta, opettajat auttavat aina ja heille voi jutella muutenkin ihan kuin ihmiselle. Yllätyin oikeasti siitä, miten opettajat tukevat ja ovat aina valmiita auttamaan. Parhaita puolia opiskelussa onkin ollut opintojen monipuolisuus ja hyvät opettajat. Kun luvataan käytännönläheisyyttä, niin sitä täällä opiskelu todella on.

Kursseihin on sisältynyt muun muassa maatalousopintoja lehmistä, lampaista ja hevosista sekä porotaloutta, mikä on täällä se uniikki juttu, jota muualla Suomessa ei voi opiskella. Sitten on ollut kasvi- ja viljelyopintoja, yritysopintoja, perus kieliopintoja, meidän alaan liittyvää matikkaa, käytännön kursseja, vapaasti valittavia opintoja sekä työharjoittelua. Olen suorittanut tähän mennessä kaksi harjoittelua, viime kesänä olin Savukoskella maitotilalla, jossa pääsin tekemään myös porohommia. Toisen harjoittelun taas suoritin Ylläksellä vaellushevostallilla.

Olemme myös käyneet paljon opintoreissuilla eri paikoissa, yleensä ne ovat pitäneet sisällään yritysvierailuja. Yksi reissu oli esimerkiksi Pyhälle, siellä tutustuimme pariin paikalliseen yritykseen, yövyimme siellä ja vaellettiin. Siellä nähtiin laavulla jopa revontulia, se oli mahtavaa! Opintoihin kuuluu myös päiviä, kun lähdetään vain ulos esimerkiksi pellolle keräämään kasveja tai mittaamaan pinta-aloja.

Erityisesti mieleeni on jäänyt kesän kasvikurssi, se oli viikon putki kun olimme koko ajan ulkona, ja toisena porotalouskurssi, jossa opiskelimme oikeita poromiehen töitä ja olimme mukana muun muassa porojen erotuksessa. Monet kurssit antavat ammattitaidon lisäksi hyvää perustietoa, jota voi hyödyntää muutenkin omassa elämässä kuten sienikurssilla, oppi sienestämään ja eläinten ruokintakurssilla sai paljon tietoa, jota hyödyntää esimerkiksi lemmikkien hoidossa.

On ollut myös paljon hankkeita, joihin on saanut lähteä mukaan. Itse olen mukana yhdessä eläinten hyvinvointi -hankkeessa. Hankkeen myötä ollaan käyty muun muassa huskyfarmeilla tekemässä haastatteluja, tarkoituksena on vaikuttaa eläinten hyvinvointiin ja mahdollisesti parantaa niitä.

Haastavinta opinnossa on ehkä ollut se, että minulla ei ollut minkäänlaista taustaa tähän alaan ja lähes kaikilla muilla luokallani oli tai niin ainakin aluksi tuntui. Tästä huolimatta, olen pärjännyt opinnoissa tosi hyvin ja saanut yhtä lailla hyviä arvosanoja, kun kaikki asiat on opetettu perusteellisesti alusta lähtien. Eli ei haittaa ollenkaan, vaikka ei olisikaan alasta aiempaa kokemusta. Minua ei ole myöskään yhtään katsottu vinoon, vaikka olenkin Helsingistä, vaan kaikki ovat ottaneet todella hyvin vastaan ja osa on ihan mielissään siitä, kun saadaan ihan etelästä asti tänne porukkaa.


Parasta puolestaan on ollut opintojen käytännönläheisyys, monipuolisuus ja hyvä porukka. Meillä on pieni ryhmä ja tosi hyvä ryhmä henki, kaikki tuntee toisensa hyvin. Tyttöjä ja poikia on luokallamme tasapuolisesti. Koulun puitteet ovat myös hyvät ja viihtyisät, kaikki toimii hyvin. Kampuksella on keskeinen sijainti ja on kiva kun se on lähellä keskustaa, mutta ei kuitenkaan ihan keskellä kaupunkia. Kemijoki tuo seesteisyyttä ja koulun ikkunoista näkyy kivat maisemat.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, mikäli Lappi kiinnostaa, sillä Rovaniemi on hyvä paikka aloittaa Lappiin  tutustuminen ja samalla täällä voi aloittaa ”uuden elämän”. Koulut missä agrologiksi voi opiskella ovat hyvin eri tavoin painottuneita, Lapin AMK on siinä suhteessa uniikki, että täällä agrologiopintoihin kuuluu porotalous ja luonnontuotteet. Täällä käsitellään muutenkin kaikkia alan osa-alueita kattavasti ja jos joku osa-alue kiinnostaa enemmän, niin siihen voi sitten panostaa esimerkiksi vapaasti valittavien opintojen kautta. Varsinkin, jos haluaa erikoistua neuvonta- ja johtotehtäviin, niin Lapin AMKin tarjoama agrologikoulutus on siinä mielessä erinomainen, kun tämä tarjoaa laajan ja monipuolisen kuvan agrologin eri toimenkuvista ja myös sen mukaisen osaamisen. Lisäksi ympäristönä tämä on mielestäni ihan huippu paikka opiskella.


Suosittelen tätä alaa sellaisille, joilla luonto ja eläimet kiinnostavat. Tämä on erinomainen mahdollisuus laajentaa tietämystä asioista, jotka muutenkin elämässä ovat tärkeitä. Jos on kiinnostunut ylipäätään itseään ympäröivästä maailmasta, luonnontuotealasta, ympäristön- ja luonnonsuojelusta ja niin edelleen, niin ehdottomasti kannattaa tutustua koulutukseen tarkemmin.

Itse haluaisin valmistumisen jälkeen työllistyä tänne Lappiin, vaikka tokihan tällä alalla on mahdollista työllistyä ympäri Suomen tai ulkomaillekin, jos haluaa, sillä maatalous on niin kattava ala, jota on joka puolella. Toivoisin työllistyväni neuvonta- tai johtotehtäviin, jossa olisi myös käytännön työtä, mutta en ehkä kuitenkaan haluaisi omaa tilaa. Koulutuksen ansiosta luonnontuote alan yrityksen perustaminen olisi näiden opinnoista saatujen tietojen pohjalta helppoa, mutta en näe itseäni yrittäjänä, ainakaan vielä. Monessa työpaikassa varmasti halutaan korkeakoulutettu työntekijä mieluummin kuin pelkkä tilallinen, jolla ei ole alan koulutusta neuvonta ja johtotehtävistä. Nyt lähiaikoina vanhenee paljon tilanpitäjiä ja työpaikkoja tulee vapautumaan. Esimerkiksi lomittajista on Lapissa kova pula. Minuakin on opintojenaikana monesti pyydetty töihin lomittajaksi, mutta minulla ei vielä ole ollut mahdollisuutta ottaa töitä vastaan, mutta opintojen jälkeen miksi ei.

-Sini Metsälä, agrologiopiskelija-