kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Minusta on kiinnostavaa oppia, miten ihmiskeho toimii

Minusta on kiinnostavaa oppia, miten ihmiskeho toimiihanna pulkkinen.jpg
Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin, sillä olin kuullut hyvää fysioterapian koulutuksesta, Rovaniemi on kaupunkina minulle tuttu ja turvallinen sekä lähellä kotipaikkakuntaani Muoniota. Suoritin aiemmin Kiuruvedellä kolmoistutkinnon ja valmistuin ylioppilaaksi ja ratsastuksenohjaajaksi.

Jatkoin opintojani fysioterapeutiksi, sillä minulle on tärkeää saada tehdä käytännönläheistä työtä, jossa pystyn auttamaan ihmisiä. Minusta on kiinnostavaa oppia ihmiskehon toimintaa ja liikkuminen ylipäänsä on ollut aina lähellä sydäntäni.

Rovaniemi on opiskelukaupunkina aktiivinen. Opiskelijoille on järjestetty täällä monipuolisesti tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia vapaa-ajalle sekä ihmiset ovat mukavia. Kaupunki ei ole iso, mutta monipuoliset palvelut ovat hyvin saatavilla. Täältä on lyhyet välimatkat pohjoiseen ja luonnon rauhaakin löytyy, kun lähtee vähän kauemmas keskustasta.

Opiskelu on tähän asti ollut mielenkiintoista ja antoisaa. Haasteita riittää ja on paljon asiaa, mitä täytyy ottaa haltuun. Ensimmäisenä vuonna opiskelimme paljon anatomiaa, fysiologiaa ja biomekaniikkaa sekä lisäksi muun muassa motorista oppimista, liikunnan ohjausta, toimintakyvyn tutkimista ja palpointia. Nyt toisena vuonna olemme opiskelleet ja opetelleet klassista hierontaa, nivelliikkuvuuden ja lihasvoiman testauksia, tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja geriatrista fysioterapiaa.

Aluksi opiskelu oli melko teoriapainotteista, mutta pikkuhiljaa päästiin enemmän ja enemmän myös harjoittelemaan käytännössä. Yleensä luennoilla käymme tietyn aiheen teoriaosuudet läpi, jonka jälkeen harjoittelemme asiat käytännössä työpaja-tunneilla. Viime syksynä järjestimme kuukauden mittaisen hieronta-klinikan, jonka aikana teimme klassisia hierontoja, kehonkoostumusmittauksia, kestävyyskunnon testaamista ja vedimme erilaisia ryhmäliikuntoja.

Kampukseltamme löytyy oikein hyvät puitteet opiskella työelämälähtöisesti. Luokista löytyy hierontapöytiä ja erilaisia testausvälineitä. Meillä on käytössämme myös kunto- ja liikuntasali sekä omat oleskelutilat, jossa tulee vietettyä aikaa sekä itsenäisen opiskelun, että muunkin ajanvieton merkeissä. Harjoittelemme myös jonkin verran sairaanhoitajien harjoitustiloissa esimerkiksi siirtoergonomiaa. Santa Sportin tiloissa Ounasvaaralla suoritimme pelastusuinnin kurssin.

Olen oppinut nyt vajaassa kahdessa vuodessa paljon ja tunne siitä, että opiskelen juuri itselle sopivalla alalla, on vain vahvistunut. Pidän käytännönlähteisestä opiskelusta ja siitä, että opettajat tuntevat meidät, jonka ansiosta opetuskin tuntuu henkilökohtaisemmalta. Olen myös saanut ihania ystäviä, joiden kanssa vietämme paljon aikaa yhdessä.
Opiskelemme ongelmaperustaisen oppimismenetelmän mukaan, joka nimenomaan kehittää työelämätaitoja. Se valmistaa meitä työskentelemään ryhmissä, etsimään tietoa luotettavista lähteistä ja soveltamaan tietoa käytännön tilanteisiin.

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä julkisella puolella terveyskeskuksissa, yksityisellä puolella pienemmissä yrityksissä tai kolmannella sektorilla esimerkiksi eri urheiluseuroissa ja hankkeissa tai vaihtoehtoisesti perustaa oman yrityksen.

Pidemmän aikana minulla on ollut haaveena jatkokouluttautua jossain vaiheessa ratsastusterapeutiksi, jotta voisin kuntouttaa ihmisiä hevosten ja ratsastuksen avulla. Tässä vaiheessa tarkastelen kuitenkin kaikkia mahdollisuuksia avoimin mielin, niin monipuolinen tämä ala on. Tästä voi periaatteessa lähetä juuri siihen suuntaan mikä itseä kiinnostaa tai mistä parhaiten löytyy töitä. Ala vaatii jatkuvaa kouluttautumista ja itsensä kehittämistä, siksi varsinainen erikoistuminenkin tapahtuu vasta valmistumisen jälkeen työelämässä.
Me saamme oikein hyvät valmiudet työelämään tutkinnon kautta, sillä lähdemme pian ensimmäiseen harjoitteluun ja sen jälkeen käytännön harjoitteluja alkaa olla tiheään tahtiin. Opiskelu pyritään tehdä mahdollisimman käytännönlähteisesti ja meitä haastetaan koko ajan valmistaen oikeaan työelämään.

Suosittelisin Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä täällä on monipuolinen kattaus eri aloista, täällä on helppo verkostoitua ja tekemistä on järjestetty hyvin opiskelijoille. Fysioterapeutin opinnot kannattaa valita, sillä opetus on henkilökohtaista ja käytännönläheistä. Meillä on mukava ja tiivis fysioterapeuttiopiskelijoiden yhteisö ja rento meininki hyvissä puitteissa.

Hanna Pulkkinen, fysioterapeuttiopiskelija