kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Mielekäs tapa opiskella itseä kiinnostavaa alaa

Mielekäs tapa opiskella itseä kiinnostavaa alaaHeidi Ruonavaara.jpg
Opiskelin Kemin Lyseon lukiossa ja valmistuin ylioppilaaksi. Olin vuoden töissä, kunnes hain Lapin ammattikorkeakouluun sairaanhoitajaksi. Valitsin sairaanhoitaja alan, koska se on pyörinyt minulla lapsesta asti taustalla, että ”isona” olisi kiva olla sairaanhoitaja.

Aloin tutkailemaan, missä sairaanhoitajaksi voisi opiskella ja huomasin, että omalla kotipaikkakunnalla tämä on mahdollista. Hain suoraan Kemiin sairaanhoitajaksi, koska se oli minulle helpoin ja miellyttävin vaihtoehto. En ole aikaisemmin opiskellut mitään mikä liittyisi alaan, joten lukiotaustalta tämä oli iso askel minulle. Hain Lapin AMKiin, koska osa kavereistani oli jo käynyt täällä koulua ja suosittelivat sitä minulle. Lisäksi koulu on minua lähellä eikä minun pitänyt aloittaa muuttohommia, koska asunto oli jo entuudestaan valmiina. 

Halusin jäädä Lappiin, koska täällä on yksinkertaisesti hyvä olla. Talvella on lunta ja kesällä on aurinkoa. Täällä on palvelut lähellä ja hyvät kulkuyhteydet muihin kaupunkeihin kuten Tornioon ja sieltä Haaparantaan. Kemi yllätti minut täysin opiskelijakaupunkina. Olen koko ikäni asunut Kemissä, mutta en ollut ihan varma millainen kaupunki tämä on opiskelijalle. Ei mennyt kauan, kun tajusin että Kemissä tapahtuukin aika paljon, sillä opiskelijat järjestävät tapahtumia. Kemissä on opiskelijayhdistyksiä, jotka järjestävät melkein viikoittain erilaista toimintaa opiskelijoille ja bingo ja tietovisa ovat opiskelijoiden järjestämiä. Näiden lisäksi opiskelijat on otettu huomioon useissa liikuntapaikoissa, kuten uimahallilla ja kuntosaleilla, joten hinnat ovat edullisempia opiskelijoille. Opiskelu Kemissä on minusta kivaa, koska opettajat osaavat hommansa ja meillä on hyviä simulaatioluokkia missä oppimme tekemään tiimissä erilaisia toimenpiteitä. Lisäksi opettajat muistavat helposti opiskelijat nimeltä ja myös opiskelijalle on helpompi pienemmässä koulussa oppia opettajat nimeltä. Opettajat saa helposti myös kiinni, jos on heille asiaa. Harjoittelupaikat löytyvät hyvin läheltä keskustaa, joten kulkeminen niihin on helppoa, vaikkei olisikaan autoa ja myös koulultakin löytyy harjoittelupaikkana Hyvinvointipysäkki. Lisäksi pienessä kaupungissa on hyvä puoli se, että monesti harjoittelupaikoista saa sitten sijaisuusvuoroja, jota kautta työllistyy hyvin. Kemi on hyvin yhtenäinen opiskelijakaupunki, johon helppo liittyä mukaan ja siksi suosittelen Kemiä opiskelupaikkakunnaksi. 

Opiskelu on tähän asti ollut hyvin mielenkiintoista ja minulle sopii tämä tyyli, että harjoittelun jälkeen on tentit. Opintoihin sisältyy perusopintoja ja ammattiopintoja eli esimerkiksi sisätauteja, anatomiaa ja fysiologiaa, lääkehoitoa ja farmakologiaa. Kursseilla käydään teoriaa läpi joko luennoilla tai ryhmätyötehtävillä. Enemmän on nykyään ryhmätyötehtäviä, mikä on todella hyvä tapa oppia, sillä onhan hoitotyö itsessäänkin tiimityöskentelyä. Ennen käytännön harjoittelua käydään teoriaa läpi ja sitten suoritetaan harjoittelu. Vasta harjoittelun jälkeen on tentti, sillä harjoittelussa oppii vielä enemmän mitä luennoilla. Perushoidon jaksolla olin palvelukoti Iltaruskossa harjoittelussa Kemissä, sisätautien harjoittelussa olin Länsi-Pohjan keskussairaalassa osasto 5A:lla ja nyt olen mielenterveys ja- päihdetyön harjoittelussa Keroputaan sairaalassa Torniossa, jonne kuljen omalla autolla. Jokaiseen harjoitteluun kuuluu tietenkin omat ohjaajat, joilta voi kysellä mitä tehdään ja miksi tehdään. Lisäksi harjoitteluun kuuluu tehtävä, joka tehdään harjoittelun aikana. 

Mieleeni on jäänyt erityisesti mielenterveys- ja päihdetyön tunnit. Meillä on koulussa käytössä erittäin hyvät simulaatioluokat, jossa päästään tehokkaasti ja mielekkäästi opiskelemaan kurssin sisältö. Mielenterveys- ja päihdetyön simulaatioissa meillä oli simulaationäyttelijöitä mukana, joka toi todenmukaista toimintaa mukaan simulaatioihin. Oli paljon mielenkiintoisempaa olla mukana simulaatiossa, kun ei tuntenut potilaita, joten piti olla yhtä skarppina mitä ihan käytännössäkin tulisi olla. 
Parasta opinnoissa on ollut käytännön harjoittelut. Siellä pääsee oppimaan uutta ja tekemään kaikki ne teoriassa käydyt asiat. Lapin ammattikorkeakoulun oppimisympäristöt ovat todella mielenkiintoisia ja ovat ajan tasalla. Koulussa pääsee tekemään ja harjoittelemaan kädentaitoja ja luokat ovat viihtyisiä. 

Voin työskennellä sairaanhoitajana esimerkiksi sairaaloissa, terveyskeskuksissa, ambulanssissa ja palvelukodeissa. Valmistumisen jälkeen olen ajatellut jääväni Lapin alueelle sairaalaan töihin. Ei sillä ole merkitystä, että olisinko Kemissä vai muualla mutta etelään en ajattelut hirveästi lähteä. Työelämä on jatkuvasti opinnoissa mukana, esimerkiksi erilaisia nostovälineitä käymme tunneilla läpi, mitä käytetään vahvasti työelämässäkin. Koulussa käytetyt välineet ovat suunnilleen samanlaisia mitä työelämässäkin. Teoria osuudet käydään läpi silleen, että mitä tapoja yleensä työelämässä on käytetty. Esimerkiksi mielenterveystunneilla puhutaan yleensä avoimen dialogin hoitomallista, mitä käytetään Keroputaalla. Opinnäytetyöt myös tehdään hyvin työelämälähtöisesti. Lapin AMKin opinnot ovat antaneet hyvin ajankohtaiset ja hyvät eväät tulevalle työelämälle. Opinnoissa olevien harjoittelujen avulla saa myös hyvin ”jalkaa oven väliin” työllistymistä ajatellen. Eli kun tekee hyvin hommansa harjoittelun aikana sitä ei voi koskaan tietää, jos tuleekin sinne työskentelemään niin opintojen aikana kuin niiden jälkeenkin. 

Suosittelen Lapin ammattikorkeakoulua koska tämä on hyvä ja viihtyisä koulu, josta saa hyvät eväät tulevalle työelämälle. Lisäksi opintojen aikana on erittäin hyvät mahdollisuudet lähteä ulkomaille vaihtoon hakemaan kokemusta lisää. Vaikka tämä korkeakoulu jakautuu kolmelle paikkakunnalle, niin silti olemme tiiviisti yhtä ja samaa koulua. 

Suosittelen sairaanhoitajakoulutusta, jos tykkää toimia ihmisten parissa ja haluaa auttaa toisia. Koulutus on hyvin käytännönläheinen ja työelämälähtöinen, joten ajankohtaiset asiat huomioidaan opinnoissa heti. Kädentaitoja harjoitellaan paljon, joten jos tykkää tehdä paljon hommia omin käsin niin ehdottomasti suosittelen sairaanhoitajakoulutusta. 

- Heidi Ruonavaara. sairaanhoitajaopiskelija (Kemi)