kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Metsätalousinsinööri on tulevaisuuden ammatti

Metsätalousinsinööri on tulevaisuuden ammatti



Miika Mantere opiskelijakertomus.jpg
Olen valmistunut Lohjan Yhteislyseon lukiosta ja sen jälkeen työskennellyt kaupan alalla ennen opiskelujen aloittamista. Pohdin alaa tarjoavien ammattikorkeakoulujen välillä ja lopulta päädyin Lapin AMKiin, koska Lapissa asuminen kiinnosti minua. Luonto ja luonnossa liikkuminen kiinnostaa. Metsätalousinsinööri on tulevaisuuden ammatti, jossa työllisyysprosentti on hyvä.

Rovaniemi on opiskelukaupunkina mielestäni erinomainen. Koulut on sijoitettu mielestäni fiksusti ja keskusta-alueella etäisyydet ovat lyhyitä, ja kaikki tarvittavat palvelut löytyvät. Minulla oli mielikuva, että vaikka Rovaniemi on suhteellisen suuri kaupunki, niin siellä ei ole ns. ”suuren kaupungin menoa”. Tällä tarkoitan sitä, ettei ole esimerkiksi jokapäiväisiä suuria ruuhkia. Ihmiset ovat Lapissa jotenkin rennomman oloisia.

Rovaniemellä opiskelu on mukavaa, koska löytyy paljon tekemistä opiskelun ohelle. Täällä on paljon erilaisia mahdollisuuksia muun muassa harrastamiseen. Myös perinteinen opiskelijaelämää näkyy kaupungin katukuvassa hyvin ja opiskelijatapahtumia järjestetään mielestäni sopivaan tahtiin ja toiminta on suhteellisen aktiivista.

Opiskelu on käytännönläheistä, syksyllä aloitamme yleensä muutamaa viikkoa aikaisemmin muihin aloihin verrattuna, sillä vietämme lukuvuoden ensimmäiset viikot metsässä. Tämä osuus pitää suorittaa lukukauden alussa, koska talvella ei pysty samalla tavalla hyödyntämään metsää opetusympäristönä.

Ensimmäisenä vuonna käytiin alaan liittyviä perusasioita läpi, jotta saadaan hyvä pohja tulevien vuosien opetukselle. Suurin osa opetuksesta koostuu syksyllä maastotunneista ja niiden loppuessa siirrytään ”perinteisen” luennoinnin pariin. Sen olen huomannut, että ryhmätöitä tehdään paljon. Toisen vuoden alussa teimme projektin, jossa meille määrättiin tietty kuvio metsästä ja meidän tuli tehdä sille metsäkäytönsuunnitelma tulevaisuutta varten. Luonnonläheisyys opetuksessa on mielestäni kivaa. Maastopäivät ovat ehdottomasti lukuvuoden parhaita. Olen myös pitänyt siitä, kuinka käytännönläheistä opetus on.

Olin 1. vuoden harjoittelussa Länsi-Uudenmaan Metsänhoitoyhdistyksellä. Työtehtäviini kuului puuntaimien istuttaminen sekä leimikoiden merkkaaminen kuitunauhalla. Todennäköisesti valmistumisen jälkeen on edessä muutto etelään, mutta Lappi ei tietenkään ole kokonaan poissuljettu vaihtoehto.

Metsätalousinsinöörinä suunnittelen ja toteutan metsien hoitoa esimerkiksi metsäsuunnittelun ja metsäneuvonnan tai puunhankinnan tehtävissä. Saatan myös ohjata puunkorjuuta ja –kuljetuksia tai toimia metsäpalveluyrittäjänä. Metsäbiotalouden kasvu takaa entistä paremmat työllistymismahdollisuudet. Opinnot antavat mielestäni hyvät eväät työelämään. On mielestäni hyvä, että jo ensimmäisenä kesänä on pakollinen työharjoittelu alalla, joten pääsee heti sisään työelämään ja on mahdollista aloittaa verkostoituminen ja kerryttää työkokemusta ensimetreistä asti.

Lapin AMK on opiskeluympäristönä hyvä. Kaikki mahdollisuudet menestykseen ovat tarjolla. Ainakin meillä täällä opiskelu on ollut käytännönläheistä mikä on mielestäni hyvä asia.

Miika Mantere, metsätalousinsinööriopiskelija