
Opiskelu on monipuolista koko opiskelun ajan. Meillä on paljon teoriapohjaisia luentoja, joista mieleen jäi erityisesti case-tehtävät pienryhmissä. Esimerkiksi sisätautien harjoittelun jälkeen laadimme itse potilastapauksen ryhmässä, ja toinen ryhmä pääsi harjoittelemaan kyseisen tapauksen hoitamista. Harjoittelukokemukset ovat ehdottomasti mielekkäintä opiskelussa, koska silloin oikeasti näkee sen, minkälaista työ kyseisellä alalla on. On aivan eri asia opetella jotain koulussa ja tehdä tentti, kuin tehdä asiat käytännössä ihmisten kanssa.
Meillä on kuusi kuusiviikkoista harjoittelujaksoa ja viimeinen seitsemäs harjoittelu on kymmenen viikon mittainen. Harjoittelut ovat eri ympäristöissä, että opiskelijalle tulee kaikilta osaamisaloilta kokemusta esimerkkeinä kirurgian-, sisätautien-, ja lasten ja vanhusten puolelta. Koulullakin meillä on hoitoluokat, joissa harjoitellaan esimerkiksi vuodepesut ja pistämiset. Tapana on, että ennen harjoittelua orientoidutaan tekemällä käytännön harjoituksia koululla. Harjoittelu takaa hyvät käytännön kokemukset työelämään siirtymistä varten. Pelkät laajat teoriaopinnot eivät takaa kenttäosaamista. Koulutuskriteerit ovat sellaiset, että kaikista opiskelun osa-alueista on tietämystä.
Sairaanhoitajaopiskelijalla on hyvät mahdollisuudet lähteä hakemaan kansainvälistä kokemusta vaihdon kautta. Kohteita on monia ja avustuksiakin saa. Itse olen lähdössä Thaimaahan tai Espanjaan. Työllistyminen EU-alueella on mahdollista, sillä sairaanhoitaja on pätevä ammattinimike koko alueella. Suomessa valmistunut sairaanhoitaja voi työskennellä esimerkiksi osastonhoitajana tai lähiesimiehenä. Vaihtoehtona on myös perustaa vaikka hoitokotiyritys tai työskennellä päihdeklinikalla, ambulanssissa tai järjestötoiminnassa. Sairaanhoitajan koulutusta voisi kuvailla monipuoliseksi, käytännön läheiseksi ja sosiaaliseksi kokonaisuudeksi.
-Heidi Tervo, Sairaanhoitajaopiskelija