kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Luonnonläheinen opiskeluympäristö kiinnosti

Luonnonläheinen opiskeluympäristö kiinnostijenni tyni.jpg
Muutin Taivalkoskelta Rovaniemelle opiskelemaan, sillä olen asunut täällä ennenkin ja tiesin viihtyväni kaupungissa. Eläinrakkaus, kotona olevat porot, Rovaniemen tarjoamat ympärivuotiset laajat harrastusmahdollisuudet, luonnonläheisyys, rauhallisuus ja hyvät kulkuyhteydet saivat minut valitsemaan Lapin AMKin opiskelupaikaksi.

Lapin AMKin tarjoama agrologin koulutusohjelma antaa mahdollisuuden suuntautua porotalouteen, mikä ei muissa ammattikorkeakouluissa ole mahdollista. Koulutus antaa myös hyvät eväät työelämää varten. Olen aina pitänyt eläimistä ja meillä on kotona poroja, jonka takia tiesin, että haluan opiskella maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmaa hakiessani korkeakouluun. Aikaisemmin olen opiskellut lähihoitajaksi ja myyjäksi. Tältä alalta minulla ei ollut vielä työkokemusta, mutta kotona olevia poroja olen kyllä hoitanut.

Halusin asua ja opiskella Lapissa, sillä täällä on rauhallista ja luonto on lähellä, kulkuyhteydet ovat hyvät, jos haluaa käydä jossain muualla. Tiesin myös, että täällä on korkeakoulu, jossa voi opiskella porotaloutta ja pohjoinen sijainti kiinnosti. Tämä ei mielestäni muistuta sellaista perinteistä kaupunkia, ja täällä on talvisin lunta, mikä on mielestäni kiva asia. Rovaniemi on hyvä opiskelukaupunki, jos tykkää luonnosta, rauhallisuudesta ja haluaa laajat harrastusmahdollisuudet ympäri vuoden.

Opiskelu Lapin AMKissa on ollut tähän asti mukavaa, mutta myös haastavaa. Kursseilla olemme tutustuneet kasvituotantoon sekä eläintuotantoon ja tehneet erilaisia projektitöitä. Agrologin opintoihin kuuluu harjoittelua melkein joka vuosi. Ensimmäisenä vuonna on perusharjoittelu tuotantotilalla, joka voi olla esimerkiksi maatila, lammastila tai porotila. Muina vuosina harjoittelupaikan voi valita oman kiinnostuksen mukaan. Maatilan ja porotalouden työt –opintojaksolla matkasimme syksyllä viikoksi Inariin opiskelemaan ja keväällä olimme viikon Louella opiskelemassa navetassa työskentelyä ja työkoneiden käyttöä. Inarin matka on ollut mielestäni paras kurssiin sisältyvä asia tähän asti, sillä saimme viikon ajan tutustua porotalouden töihin ja kävimme vierailuilla erilaisissa paikoissa. 

Parasta opinnoissa on ollut se, että tekemistä riittää ja erilaisia tehtäviä on monipuolisesti. Opintoihin hyvän lisämausteen tuovat välillä järjestettävät etäopinnot, jolloin luentoja voi seurata esimerkiksi kotoa käsin. Pidän Lapin AMKista, sillä se on miellyttävä, viihtyisä ja rauhallinen opiskeluympäristö.

Voin valmistumiseni jälkeen työskennellä esimerkiksi johtavana lomittajana, itsenäisenä yrittäjänä, maaseutusihteerinä tai porotalousneuvojana, mahdollisuuksia on monia. Valmistumisen jälkeen aion työllistyä alalle tai perustaa oman yrityksen, en ole vielä päättänyt, mutta vaihtoehdot ovat avoinna. Käyn töissä opintojeni ohella, mutta teen tällä hetkellä entisen ammattini töitä. Valmistumisen jälkeen haluaisin jäädä tänne Lappiin töihin. Olen kokenut, että opintomme antavat mahtavan lähtökohdan työelämään, saamme tarvittavan teoriatiedon ja käytännön näkökulman opimme myös alan töitä tekemällä.

Suosittelen Lapin AMKia myös muille, sillä opiskelupaikkana se on miellyttävä ja opettajat ovat ammattitaitoisia. Opinnot ovat projektiluontoisia, joka on positiivinen asia. Agrologiopintojen koulutusohjelma on itsessään laaja ja mielenkiintoinen. On paljon eri osa-alueita, joihin opinnot voi suunnata ja itse pystyy vaikuttamaan siihen mihin opinnoissaan lähtee suuntautumaan.

- Jenni Tyni, agrologiopiskelija