kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Luokkahuoneenamme toimii usein metsä

Luokkahuoneenamme toimii usein metsäsara nurminen.jpg
Kirjoitin ylioppilaaksi Ylitornion yhteiskoulun lukiossa vuonna 2016. Päätin lähteä opiskelemaan metsätalousinsinööriksi, sillä metsä on ollut minulle aina kuin toinen koti. Jossain vaiheessa virheellisesti kuvittelin, etten voisi hakea opiskelemaan metsäalaa, sillä minulla ei ollut mitään metsätalouteen liittyvää pohjakoulutusta takana.

Lähdin kuitenkin tutustumaan Lapin AMKiin ja sain onnekseni kuulla, että koulutus aloitetaan niin sanotusti ”ruohonjuuritasolta”, eikä opiskelijan tarvitse tietää metsästä mitään etukäteen. Itsekään en ole aiemmin työskennellyt alalla, mutta esimerkiksi metsästysharrastukseni vuoksi olen liikkunut metsässä jo pienestä asti.

Valitsin Lapin AMKin monesta syystä opiskelupaikaksi. Halusin pysyä Lapin alueella, Lapin AMKilla on pitkät perinteet metsätalouden opettamisessa ja täällä huomioidaan arktiset olosuhteet opinnoissa. Yksi tärkeimmistä syistä oli kuitenkin se, että kun olin vasta tutustumassa kyseiseen oppilaitokseen, sain lämpimän vastaanoton ja uskalsin olla oma itseni jo tuolloin.

Muutin Rovaniemelle alun perin Ylitorniolta. Perheeni tosin muutti Keski-Suomesta vuonna 2006 Lappiin isäni työn perässä. Vaikka nuorempana haaveilin Jyväskylän eteläpuolelle palaamisesta, en edes hakenut etelästä opiskelupaikkaa. Yksi mahtavimmista asioista Lapin AMKissa on sen pienempi koko verrattuna etelän suuriin oppilaitoksiin. Opettajat tuntevat oppilaat nimeltä ja kaikki huomioidaan myös yksilöinä, eikä vain osana massaa.

Rovaniemi on mahtava kaupunki opiskelijalle! Harrastusmahdollisuuksia on todella paljon ja monissa paikoissa opiskelijat huomioidaan opiskelijahinnoilla. Vapaa-ajan tekemistä löytyy varmasti jokaiseen makuun. On juhlia, tapahtumia, liikuntamahdollisuuksia… Lista on melkein loputon! Täällä opiskelu on mukavaa erityisesti siksi, että Rovaniemi pitää huolta opiskelijoiden hyvinvoinnista, johon panostetaan paljon ja tuntuu kuin kaupunki olisi ylpeä opiskelijoistaan. Suosittelen tulemaan Rovaniemelle opiskelemaan, sillä täällä on todella paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia ja me metsässä viihtyvätkin pääsemme luonnon helmaan muutamassa minuutissa.

Opiskelu on tähän asti ollut sujuvaa ja monipuolista. Opintoihin on tähän mennessä sisältynyt jo todella paljon erilaisia kursseja. Yhdellä kurssilla olemme tutustuneet kasvien anatomiaan ja toisessa tutkimmekin jo puutavara-autoja. Suosikkikurssejani ovat olleet Siemenestä taimikoksi -, Taimikosta metsäksi – ja Kestävä metsänkäyttö –kurssit.
Opiskelu on koostunut erilaisista luennoista, harjoitustehtävistä, käytännönharjoituksista, projekteista ja työharjoittelusta. Meidän opintoihin tuo jo itsessään suurta vaihtelua se, että usein luokkahuoneenamme toimii metsä. Esimerkiksi viime syksynä kurssin, jonka päätehtävä oli laatia ryhmissä toimintasuunnitelmia opetusmetsässä sijaitseville kuvioille. Suurin osa kurssista toteutettiin siis luonnon helmassa.

Parhaiten mieleen jäänyt kurssi tähän mennessä on ollut ensimmäisten kurssien joukossa käyty Pohjoiset ekosysteemit ja kasvit –kurssi. Ennen sitä metsä oli ”vain metsää” ja suo ”vain suota”, mutta kurssin aikana kiersimme erilaisia metsä- ja suotyyppejä, ymmärsin, että ne ovat paljon moninaisempia kokonaisuuksia kuin olin aiemmin osannut edes ajatella. Ruon kurssin aikana opettelimme myös tunnistamaan yli sata erilaista kasvia, joiden avulla esimerkiksi metsätyyppejä erotetaan toisistaan. Tuona syksynä jahtikaverini huomauttivat muutaman kerran siitä, kun mahdollisen riistan sijasta bongailin erilaisia sammaleita.

Opinnoissa parasta on tähän mennessä ollut yksinkertaisesti uuden oppiminen. Ensimmäisenä vuonna tietovyöry tuntui valtavalta, mutta tänä vuonna olemme päässeet jo soveltamaan viime vuonna opittuja asioita käytännössä. On ollut mahtavaa huomata, että kyllä tähän päähän on tietoa tarttunut opintojen aikana.Lapin AMKin Rantavitikan kampus Rovaniemellä on todella miellyttävä opiskeluympäristö. Se on selkeä ja luokkahuoneet ovat helposti löydettävissä.

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä esimerkiksi metsäasiantuntijana metsä- ja ympäristöalan yrityksissä ja organisaatioissa. Työ voi olla metsänomistajien neuvontaa, metisen hoidon ja käytön suunnittelua ja organisointia, puunhankinnan tehtäviä tai luonnon virkistyskäytön suunnittelua ja toteutuksen ohjausta. Koulutus tarjoaa myös mahdollisuuden toimia esimerkiksi itsenäisenä metsäpalveluyrittäjänä ja projekti- ja opetustehtävissä. Omat urasuunnitelmani eivät ole vielä kovinkaan selkeät. Minua eniten kiinnostavat aiheet ovat riistametsänhoito ja puunhankinta.

Työelämä on ollut opinnoissamme läsnä erilaisina vierailevina luennoitsijoina ja tutustumiskäynteinä. Näitä on ollut tasaisin väliajoin, mikä mielestäni ylläpitää sopivasti myös opiskelumotivaatioita. Valmistumisen jälkeen jäisin mieluiten töihin Lapin alueelle, mutta kaikkihan on aina mahdollista. Opinnot ovat mielestäni antaneet varsin hyvät eväät tulevaan työelämään. Koulussa saamme kattavat pohjatiedot, joita pääsemme hyödyntämään, kun työllistymme alalle.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä ainakin minulle se on juuri sopivan kokoinen oppilaitos. Tässä koulussa emme huku massaan, vana opiskelijat ja opettajat oppivat tuntemaan toisensa nimeltä. Se on minusta hienoa. Metsätalousinsinöörin opintoja taas suosittelen siksi, että metsä on tulevaisuuden ala ja tästä syystä myös työllisyysnäkymät ovat hyvät. Koulutus on todella monipuolinen ja metsätalousinsinööri voi työllistyä todella monenlaisiin tehtäviin.

Saara Nurminen, metsätalousinsinööriopiskelija