kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Liikunta on se mun juttu

Liikunta on se mun juttujaakko matola.jpg
Liikunta-ala oli jo pitkään kiinnostanut ja olin kuullut aiemmin valmistuneilta paljon positiivista palautetta Lapin AMKsta. Niinpä valmistuttuani ylioppilaaksi Ylivieskan lukiosta ja käytyäni armeijan, päätin lähteä opiskelemaan Lapin AMKiin.

Pitkän aikaa oli jo tuntunut, että liikunta on se mun juttu ja erityisesti liikunnanopettajan puoli kiinnosti. Lapin AMKin liikunnanohjaajan koulutuksen erikoisuutena on se, että se on ainut paikka, jossa voin yhdistää ilmaiseksi kasvatustieteen opintoja liikunnanohjaajan perustutkintoon. Se oli merkittävä etu muihin kyseistä tutkintoa tarjoaviin korkeakouluihin nähden.

Rovaniemi tuntuu juuri sopivan kokoiselta kaupungilta, etenkin kun olen kotoisin pienemmältä paikkakunnalta. Sen valinta oli helppo opiskelupaikaksi, sillä tuttujen positiiviset kokemukset niin koulusta kuin kaupungista vahvistivat päätöstäni. Lisäksi täällä talvi on vielä talvi ja pääsen harrastamaan talvilajeja pitkän aikaa.

Opiskelijoille täällä on tarjolla erilaisia tapahtumia ja palveluita edullisin hinnoin. Etenkin liikunnalle on luotu todella hyvät puitteet täällä ja uusia lajeja on helppo lähteä kokeilemaan vaikkapa joka viikko.  Meillä on hyvä luokkahenki ja mukava porukka, jonka kanssa viettää mielellään aikaa myös koulun ulkopuolella. Suosittelen Rovaniemeä opiskelupaikkakunnaksi, jos arvostaa pienempää kaupunkia, jossa ei ole mitään liikaa eikä varsinaisesti mitään puutukkaan.

Opiskelu on ollut mielestäni ollut hyvä yhdistelmä teoriaa ja käytäntöä. Lisäksi on ollut paljon ryhmätöitä, mikä on ainakin minulle ollut mieleistä. Meillä on monipuolisesti käytännönharjoituksia, luentoja ja työharjoittelua. Esimerkiksi ensimmäisenä vuonna käydään läpi lasten ohjaamisen teoriaa ja tehdään siitä yhdessä käytännönharjoituksia. Parasta on ollut juuri käytännössä tekeminen, kuitenkin liikunnanohjaamista oppii parhaiten vain ohjaamalla liikuntaa.

Erityisesti on jäänyt mieleen juuri tuo kahdeksan viikon harjoittelu, joka opetti paljon käytännön tekemisestä. Olin ala-asteella täällä Rovaniemellä ja tykkäsin siitä, että minulla oli melko vapaat kädet, tietysti huomioiden kuitenkin opetussuunnitelman. Koulun opettajat olivat aidosti kiinnostuneita minun oppimisestani ja kannustivat rohkeasti kokeilemaan jotain uutta.

Me opiskelemme ”omalla kukkulallamme” Ounasvaaralla Lapin urheiluopiston tiloissa, kun taas lähes kaikki muut alat ovat Jokiväylän toimipisteessä. Tilat ovat hyvät ja liikuntapaikkoja useita ja monet ulkoliikuntapaikat sijaitsevat myös urheiluopiston läheisyydessä.

Liikunnan ala on hyvin laaja ja kasvaa jatkuvasti. Työtehtäviä on käytännössä tarjolla niin monta kuin on opiskelijoitakin. Esimerkiksi voin toimia erilaisten lajien valmentajana, työllistyä kunnan liikuntatoimeen tai jatkokouluttautua liikunnanopettajaksi. Voin kuvitella jääväni Lappiin töihin, riippuen toki työllistymisestä. Kuitenkin valta osa työpaikoista sijaitsee Etelä-Suomessa. Yleisesti ottaen opinnot ovat antaneet todella hyvät eväät tulevaa työelämää ajatellen. Liikunnan ala on monitieteellinen ja kun opiskellaan ohjaamaan liikuntaa, opitaan myös fysiologiaa, psykologiaa ja ryhmätyötaitoja. Liikunnan alalla saa myös harjoitella projektien johtamista, joka valmistaa mahdollisiin tuleviin esimiestehtäviin.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä täällä on osaava ja mukava henkilökunta, hyvät urheilumahdollisuudet sekä paljon käytännön tekemistä. Liikunnanohjaajaksi kannattaa lähteä, sillä koulutus on monipuolinen ja opintoja on mahdollista muokata yksilöllisen suunnitelman mukaan asiantuntevien opettajien avustuksella.

Lappiin kannattaa tulla, täällä on sulle hyvät urheilumahdollisuudet, ilmaiset kasvatustieteenopinnot liikunnanohjaajakoulutuksessa sekä kaupungin ja luonnon parhaat puolet lähekkäin.

 

Jaakko Matola, liikunnanohjaajaopiskelija