kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Lappilainen elämäntyyli kiehtoo

Lappilainen elämäntyyli kiehtooSarai-Natalia Kela.JPG
Olen lähtöisin Kuusamosta, joten maaseutu ja sen elinvoimaisuus ovat olleet aina lähellä sydäntäni. Olen aiemmin työskennellyt porotalouden puolella viiden vuoden ajan. Valitsin Lapin AMKin agrologiopinnot, koska tämä on ainoa korkeakoulu Suomessa, jossa on mahdollisuus keskittyä juuri porotalouteen.

Lukioaikoina suunnitelmassani oli lähteä pyrkimään eläinlääkäriksi. Kummisetäni kuitenkin mainitsi minulle Lapin AMKin agrologin opinnoista, jonka innoittamani päätinkin hakea tänne. Valitsin agrologin opinnot Lapin AMKissa myös siitä syystä, että halusin jäädä asumaan pohjoiseen. Rovaniemellä on edellytykset porotalouteen, ja opinnoissa painotetaan myös pienempiin asiakokonaisuuksiin, kuten esimerkiksi luonnontuotealaan ja pohjoisen maatalouteen.

Lappilainen kiireetön elämäntyyli kiehtoo minua, ja minulle on tärkeää kokea neljä selkeää vuodenaikaa. Rovaniemi on kaupunkina sopivankokoinen ja hyvä paikka asua: tekemistä vapaa-ajalle löytyy, kaikki palvelut ovat suhteellisen lähellä ja julkinen liikenne toimii. Rovaniemen luonto on kaunis, ja luontopalveluihin onkin panostettu täällä.

Opinnoissamme on parasta joustavuus, opiskelijoiden huomioonottaminen sekä se, että saan olla Lapissa. Tähän asti opintojemme kurssit ovat olleet mielenkiintoisia ja monipuolisia. Opintomme sisältävät teoriaa, joka yleensä pohjustaa ongelmanperusteisen oppimistyyliin liittyviä tehtäviä, jonka myötä teemme paljon ryhmätöitä. Olemme opiskelleet porotaloutta, kasvi- ja peltoviljelyä, ympäristöasioita, luonnon monikäyttöä sekä laki- ja kiinteistöasioita. Ensimmäisenä vuonna käsittelimme käytännönasioista, kuten eläinten anatomiaa ja eläinruokintaa. Toisena vuonna olemme taas keskittyneet maaseutuelinkeinoihin liittyvien lakiasioiden lisäksi talouspuoleen. Tavallisten luentojen ohella, liikumme myös luonnossa ja käymme esimerkiksi katselemassa tuotantoeläimiä.

Käytännönharjoittelut ovat myös osa opintojemme. Perusharjoittelun tavoitteena on tutustua perusmaatalouteen, kun taas toisessa harjoittelukokonaisuudessa pääsemme erikoistumaan itseä kiinnostavaan osa-alueeseen. Itse menen suorittamaan erikoistumisharjoittelun Paliskuntain yhdistykselle, jolloin pääsen seuraamaan porotalousneuvojan päivittäistä työtä. Voimme myös halutessamme suorittaa vapaavalintaisen työnjohtamisen harjoittelun opintojemme aikana.

Opintomme sisältävät myös yritysvierailuja. Ensimmäisenä vuonna kävimme metsätalousopiskelijoiden kanssa yhteisellä kolmen päivän retkellä Pyhällä, jossa pääsimme vierailemaan muun muassa huskyfarmilla sekä poroerotusaidalla. Ohjelmaamme kuului vierailujen lisäksi myös suunnistusta ja luonnossa liikkumista. Oman ryhmän kanssa sen sijaan kävimme vierailulla Inarissa museo- ja luontokeskus Siidassa, Porotutkimusasemalla etsimässä porotokkaa sekä vaeltamassa tuntureilla.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, koska täällä painotetaan arktiseen osaamiseen. Lapin AMKin agrologikoulutus on omanlaisensa juuri porotalouden ansiosta, mutta myös pienempiä kokonaisuuksien osalta. Maaseudun elinvoimaisuus on tärkeää ja maatalous ei tule loppumaan. Lapin AMKin agrologin opinnot antavat mielestäni hyvät valmiudet tulevaan työelämään, koska koulutuksesta löytyy useampia eri suuntautumismahdollisuuksia esimerkiksi yrittäjyyteen, kasvi- ja peltoviljelyyn tai eläinpuolelle. Rovaniemeltä löytyy mielestäni hyvin töitä esimerkiksi poromatkailun puolella. Valmistumisen jälkeen aion pysyä pohjoisessa. Haluaisin työskennellä porotalouden parissa Paliskuntayhdistyksellä tai esimerkiksi ELY-keskuksella tai ProAgrialla neuvonta- ja viranomaistehtävissä.

- Sarai-Natalia Kela, agrologiopiskelija