kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Lappi on minun paikkani

Lappi on minun paikkanisanna marjomaa filtteröity kuva.jpg
Lapin AMKin agrologiopinnot tarjosivat hyvän jatkon aikaisemmille opinnoilleni, sillä opiskelin Lapin Ammattiopistossa luonto- ja ympäristöalaa, ja suuntauduin sitä kautta poronhoitajaksi. Lähdin jatkamaan opintoja Rovaniemellä, sillä täällä on ainoa mahdollisuus koko Suomessa suuntautua agrologiopinnoissa porotalouteen. Se on itselläni lähellä sydäntä, sillä meillä on kotonakin poroja, joiden kanssa olen ollut koko elämäni ajan.

Muutin Rovaniemelle Porokarista opiskelemaan. En halunnut lähteä pois Lapista, sillä viihdyn täällä. Ensin muutto pieneltä paikkakunnalta sai Rovaniemen tuntumaan suurelta ja tuntemattomalta, mutta olen sopeutunut hyvin. Täällä tutustuu todella helposti muihin ihmisiin ja opiskelijoihin ja tarjolla on paljon aktiviteetteja. Kaupunkina Rovaniemi ei ole iso paikka, joten täällä on rauhallista, välimatkat ovat lyhyet ja luonto on lähellä. Aina voi halutessaan lähteä lenkille luontopoluille ja harrastusmahdollisuudet ovat hyvät.

Parasta opinnoissa ovat olleet saman henkiset luokkakaverit. Meidän ryhmässämme kaikki tulevat toimeen keskenään ja tuemme aina toinen toisiamme, mikä auttaa tsemppaamaan opinnoissa ja pärjäämään. Pidän Lapin AMKista oppimisympäristönä, sillä täällä on mukavaa ja viihtyisää. Agrologiopinnoissa opiskelu on ollut mielekästä, sillä joka toinen viikko on lähiviikko ja joka toinen taas etäviikko. Lähiviikoilla opiskelemme koululla ja etäviikoilla luennot tulevat netin kautta, joka mahdollistaa opiskelun esimerkiksi kotipaikkakunnalla. Etäviikot tuovat omanlaistaan maustetta opintoihin, sillä ne vaativat itseltä ajankäytön hallintaa ja -suunnittelua. 

Opiskelen nyt toista vuotta ja olen käynyt ensimmäisen opiskeluvuoden kesälle ajoittuvan perusharjoittelun, ja nyt olisi taas kesällä mahdollista jatkaa harjoittelua, jos halusi jakaa harjoittelun osiin. Odotan itse todella innolla suuntautumisvalinnan jälkeen alkavia ammattipainotteisia opintoja, jotka liittyvät porotalouteen. Tällä hetkellä olemme opiskelleet esimerkiksi erilaisia kasvikursseja ja ekosysteemi- palvelukurssin.

Valmistuttuani aion jäädä ehdottomasti Lappiin. En ole vielä aikaisemmin työskennellyt alaan liittyvissä työtehtävissä, mutta opinnot tarjoavat monipuoliset eväät työelämään ja mahdollisuudet työllistyä ovat laajat. Agrologi voi työskennellä esimerkiksi porotalousneuvojana, maatalousneuvojana, maatalouskaupoissa ja pankissa, ei siis ole mitään tiettyä rajaa mitä pystyy tekemään, vaan mahdollisuudet ovat laajat. Itselläni tulevaisuuden suunnitelmat ovat melko selkeät, sillä aion ostaa oman porokarjan ja muuttaa takaisin omalle kotipaikkakunnalleni. Koulutus tarjoaa minulle laajempaa osaamista tulevaisuuden suunnitelmiani ajatellen, mutta vaikka kokemusta poroista löytyykin, niin agrologin opinnot tarjoavat myös vaihtoehdon työllistyä muutenkin. Suosittelisin oman koulutusohjelmani opintoja sellaisille, joilla kiinnostaa maatalous, porotalous tai luonnontuotteet.

-Sanna Marjomaa, agrologiopiskelija