kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Lapissa asuminen toteutti yhden unelman elämässä

Lapissa asuminen toteutti yhden unelman elämässäRiia Saari opiskelijatarina 400x300.jpg
Olen ammattiopintojeni alusta alkaen halunnut opiskella ammattikorkeakoulussa esimieheksi. Hain ensisijaisesti restonomiopintoihin, koska päähäni oli jäänyt ajatus, että juuri tähän koulutukseen haluan ja sitä pääsinkin opiskelemaan 2019 syksyllä. Valmistuin vuonna 2018 kesällä kokiksi Novida ammattiopistosta ja lukiosta. Olin myös töissä kokkina puolitoista vuotta.

Ensin olin ehkä hieman kauhuissani kaukaisesta opiskelupaikasta, kun matkaa kotipaikkakunnaltani kertyy yli 800 kilometriä. Kun muutin Uudestakaupungista Rovaniemelle, oli se myös ensimmäinen kerta, kun muutin asumaan kokonaan yksin. Olen kuitenkin aina halunnut asua Lapissa jonkun aikaa ja tämä toteutti yhden unelman, enkä kadu. Voin opiskella ja tutustua Lappiin samalla. Halu asua Lapissa heräsi Levillä aiemmin tehdyn työharjoittelun myötä. Sen ajan jälkeen teki mieli palata. Kunnon talvi ja puitteet sekä luonto lähellä, joka itseä kosketti suuresti. Olen aina asunut puiden ja metsän keskellä, joten Rovaniemi kuulosti siitä hyvältä, että kaikki löytyy läheltä. Sopivan luonnon läheinen kaupunki minun makuuni, vaikka onkin suuri kaupunki alue, mutta kuitenkin löytyy kodin tuntua.

Alussa opintoihin kuului vahvasti matkailuun tutustuminen eri näkökulmista, erilaisia oppimisprojekteja, yhteistyötä eri toimijoiden kanssa sekä harjoitteluja tukena oppimiseen alalla. Ensimmäisenä vuonna meillä oli yhteisluentoja Lapin yliopiston matkailutieteiden opiskelijoiden kanssa ja olemme päässeet esimerkiksi suunnittelemaan viime vuoden PoroCup tapahtumaan oheisohjelmaa sekä toimintaa. Itse olin väliajalla kertomassa poroista yleistietoa, kun tapahtumaan osallistui myös ulkomaalaisia turisteja.

Tähän mennessä opinnoissa on ollut parasta uuden oppiminen kokonaisuudessaan matkailun näkökulmasta. Itse olen pitänyt kursseista, joissa on ollut matikkaa mukana kuten talouden hallinta- sekä tuoteosaamisen kurssi, jossa on itse päässyt laskemaan ja tekemään erilaisia hinnoitteluja. Erityisesti mieleen jäänyt kurssi on ollut ruoka- ja juomakulttuuri kurssi. Minusta se sopii myös opintokokonaisuuteen erittäin hyvin. Kurssilla tutustuttiin erimaiden ruokakulttuuriin ja tehtiin niistä esitykset. Erimaiden juomakulttuuriin tutustuessa pidetiin viinimaistelut ja opettelimme samalla, kuinka viinejä oikeaoppisesti maistellaan.

Etäopiskelu on tuonut omat haasteensa keväästä asti, mutta muuten opiskelu on ollut mukavaa ja saanut toimia eri toimijoiden kanssa eri oppimisprojekteissa. Olemme hyödyntäneet ennen koronaa eri työtiloja ryhmätöiden tekemiseen. Oppimisympäristöjä löytyy moneen lähtöön ja se on hyvä, näin jokainen löytää oman rauhaisan paikkansa tehdä opiskelusta mukavaa. Koulu on työympäristönä mukava ja rento, on monia paikkoja, joihin voi kokoontua yhdessä tai yksin pohtimaan erilaisia töitä. Opinnot ovat antaneet valmiudet työskennellä eri aloilla, jotka ovat liitoksissa palvelualoihin, mutta painottuvat enemmän matkailun sekä ravintolamaailmaan. Myös erilaisia safariyrityksiä on paljon, joihin voi työllistyä.

Valmistumisen jälkeen voi työskennellä yrittäjänä, matkaoppaana, safarioppaana sekä ravintolassa esimiehenä. Restonomi voi toimia lisäksi tapahtuma- ja sisältötuottajana, päällikön tehtävissä, hotelleissa erilaisissa työtehtävissä kuten respassa tai ravintolan puolella, vain taivas on rajana mitä haluaa itse lähteä tekemään ja etenemään uralla. Omien urasuunnitelmien osalta, haluaisin toimia markkinoinnin parissa esimiehenä tai markkinointipäällikkönä ja saada joustavat työajat. Haluaisin jäädä Lappiin töihin, mutta katson tilanteen mukaan ja mihin työt minua kuljettavat.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikkana, sillä se on lämmin ja yhteisöllinen korkeakoulu, joka antaa valmiudet toimia missä vain haluat ja auttaa oman polun rakentamisessa. Restonomiopintoja suosittelen, jos esimerkiksi kiinnostaa esimieheksi lähteä ja opiskella sekä kartuttaa omaa osaamista. Lappi sopii opiskelupaikaksi, jos haluat opiskella luonnon ja kaupungin yhdistelmässä. Valitsisin itse nykytilanteessakin Rovaniemen kotikaupungikseni. Rovaniemellä koulun ulkopuolellakin ihmiset sekä opiskelijatoverit ovat ystävällisiä ja oppimisprojekteissa toimeksiantajat auttavat meitä hyvin. Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa valmiudet onnistua ja antaa tähtäimet toimia missä vain haluat ja saat rakentaa omanlaisen opintopolun itsellesi.

Riia Saari, restonomiopiskelija, Rovaniemi