kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Lapin ulkopuolella asuville ja mahdollisesti Lapin AMKia opiskelupaikaksi harkitseville haluaisin sanoa sen, että tehkää se!

Lapin ulkopuolella asuville ja mahdollisesti Lapin AMKia opiskelupaikaksi harkitseville haluaisin sanoa sen, että tehkää se!Opiskelijatarina Iida Hannus 2021 420x200.png
Minun nimeni on Iida. Olen 20-vuotias junantuoma rovaniemeläinen ja opiskelen tällä hetkellä ensimmäistä vuotta liikunnanohjaajaksi Lapin ammattikorkeakoulussa täällä Rovaniemellä.

Valmistuin keväällä 2020 ylioppilaaksi Keuruun lukiosta ja syksyn 2020 vietin Tampereella, Varalan urheiluopistossa, liikunnanohjauksen peruskurssilla. Kävin kurssin siksi, että se valmistaisi minua hyvin seuraavan kevään liikuntapedagogiikan pääsykokeisiin, mutta syksyn edetessä tajusin, ettei opettajuus ehkä olekaan minua varten. Halusin kuitenkin edelleen opiskella liikunta-alaa, joten päädyin hakemaan liikunnanohjaajaksi ammattikorkeakouluihin. Minulla on pitkä tausta valmentamisen parissa, lajeina voimistelu sekä uinti, ja halusin tulevan ammattini kouluttavan minua lisää ja mahdollistavan valmentamisen jatkumisen edelleen. Tällä hetkellä valmennan uimareita opiskelujeni ohella paikallisessa uimaseurassa.

Kuten aiemmin mainitsinkin, en suinkaan ole paljasjalkainen rovaniemeläinen. Juureni ovat syvällä Keski-Suomessa, Keuruulla, missä asuin viime elokuuhun saakka. Päätin lähteä opiskelemaan Rovaniemelle siksi, että olemassa olevista vaihtoehdoista se houkutti minua eniten. Liikunnanohjaajaksi voi Suomessa opiskella siis Rovaniemellä, Kajaanissa, Savonlinnassa sekä Vierumäellä. Lisäksi ajatus Lapissa asumisesta oli ollut mielessäni jo pidempään, vaikkakin tällä hetkellä tuntuukin siltä, etten vietä täällä aikaani opiskeluaikaa pidempään. Tällaiselle pikkupaikkakunnan kasvatille Rovaniemi on sopivan kokoinen kaupunki, mistä löytyy kuitenkin kaikki tarvittava. Olen viihtynyt täällä erittäin hyvin, paremmin kuin ajattelin, ja tunnen oloni kotoisaksi, vaikka olenkin melkein 600 kilometrin päässä lapsuudenkodistani. Näiden ensimmäisten kuukausien aikana, mitä olen täällä opiskellut ja elänyt, minusta tuntuu siltä, että varsinkin opiskelijoiden kesken täällä on erittäin hyvä ja yhtenäinen ilmapiiri, joka kannustaa osallistumaan kaikkeen yhteiseen tekemiseen. Suosittelisin Rovaniemeä opiskelukaupungiksi kaikille niille, jotka kaipaavat elämäänsä muutosta ja ns. uutta alkua. Täällä se on ollut helppoa, ainakin minulle.

Tähän asti liikunnanohjaajaopintoni ovat olleet juuri sellaisia, millaisiksi ne olen aina kuvitellutkin. Suurin osa opetuksesta on ollut verkossa, sillä vain pieni murto-osa meidän vuosikurssilaisista asuu Rovaniemellä, opiskelemmehan monimuoto-opintoina. Tähän mennessä meillä on ollut esimerkiksi kursseja nimeltä Vastuullinen valmentaminen, Johdanto liikuntapedagogiikkaan, Tuki- ja liikuntaelimistön anatomia sekä Johdanto ihmisen fysiologiaan, joihin on sisältynyt muun muassa erilaisia ryhmätöitä, ohjausharjoitteluita, itsenäisiä tehtäviä ja muutama tentti. Kuten sanoinkin, suurin osa opinnoista on suoritettu verkossa, joten monet verkko-oppimisympäristöt ovat tulleet tutuiksi ja koen, että ne ovat erittäin hyödyllisiä. Esimerkiksi ryhmätöiden teko on helppoa Teams-sovelluksen kautta. Tällöin ryhmätyön tekeminen ei vaadi kaikkien läsnäoloa Rovaniemellä tai edes samassa kaupungissa. Tämä mahdollistaa opiskelut melkein missä vain. Tähän mennessä parasta opinnoissa on kuitenkin mielestäni ollut uudet ystävät ja meidän luokan hyvä yhteishenki. Tunneille on ollut kiva mennä, kun viihtyy porukassa. Myös opettajat ovat mukavuudellaan, joustavuudellaan ja avoimuudellaan edesauttaneet sitä, että he ovat helposti lähestyttäviä, jos meillä on jotain mielen päällä.

Valmistuttuani voin työskennellä liikunta-alan organisointi-, ohjaus-, kehittämis- ja esihenkilötehtävissä, vaikkapa päävalmentajana. Kuten aiemmin mainitsinkin, työskentelen opintojen ohella uintivalmentajana, mikä tukee mielestäni opintojani hyvin. Vahvan valmennustaustani ansiosta voin keskittyä muiden asioiden oppimiseen, kun itse valmentaminen ja ryhmän edessä tietyllä tavalla esiintyminen on minulle tuttua. Valmistumiseni jälkeen haluaisin työskennellä liikunta-alalla monipuolisena osaajana, pääpainon ollessa valmentamisessa. Myös media-ala, markkinointi ja sisällöntuotanto kiinnostaisi hirveästi, ja toivonkin, että pystyn yhdistelemään näitä mielenkiinnonkohteitani tulevaisuudessa. Minun ikäisillä ihmisillä on niin paljon työuraa jäljellä, ja työt vievät niin ison osan päivästä, että haluan tehdä sellaisia asioita, joista nautin täysillä. Uskon, että valmistumisen jälkeen tieni vie jonnekin muualle täältä Lapista, mutta eihän sitä ikinä voi varmaksi sanoa.

Ai miksikö suosittelisin Lapin ammattikorkeakoulua opiskelupaikaksi? No ainakin tähän mennessä olen huomannut, että täällä opiskelijat ja heidän hyvinvointinsa ovat prioriteetti numero yksi. Täällä meidät huomioidaan yksilöinä, eikä osana suurta ihmismassaa, ja henkilökohtaisen opintopolun laatiminen on mahdollista ja siihen kannustetaan, olemmehan kaikki erilaisia ihmisiä erilaisilla taustoilla ja tulevaisuuden haaveilla. Hyviä syitä opiskella Lapin ammattikorkeakoulussa, edellä mainittujen lisäksi, ovat esimerkiksi yhteisöllisyys, aktiivinen opiskelijaelämä sekä kannustavat opettajat.

Teille Lapin ulkopuolella asuville ja mahdollisesti Lapin ammattikorkeakoulua opiskelupaikaksi harkitseville haluaisin sanoa sen, että tehkää se! Vaikka mahdollinen kaukainen etäisyys vanhasta kotikaupungista mietityttäisi ja jännittäisi, niin ei hätää. Moni opiskelija on tuossa täysin samassa tilanteessa, joten vertaistukea löytyy. Koen, että nimenomaan se, että monet muuttavat kaukaa tänne opiskelemaan, luo tiiviimmän yhteishengen.

- Iida Hannus, liikunnanohjaajaopiskelija