Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Lapin rauhallinen meno viehätti

Lapin rauhallinen meno viehättijouko kotajärvi.jpg
Yksi suurimmista hakemiseen vaikuttavista tekijöistä oli käytännönopetus ja harjoittelut, joista luin Lapin AMKin sivuilta jo ennen hakemista. Veljeni on myös valmistunut samalta alalta, joten opinnot olivat sitä kautta jo tuttuja.

Ennen kuin tulin Lapin AMKiin opiskelemaan, valmistuin ylioppilaaksi, jonka jälkeen kävin armeijan. Sitten kävin vuosina 2015 -2016 liikunnanohjauksen peruskurssin, jonka jälkeen hain Lapin AMKiin. Ykkösvaihtoehtona tosin minulla oli yhteishaussa liikunnanohjaajan koulutusohjelma, mutta en ikäväkseni päässyt siihen koulutukseen sisään. Hain kuitenkin samalla myös fysioterapeutin koulutukseen sen takia, että työ liittyy läheisesti liikuntaan ja vammojen kuntoutukseen sekä -ehkäisyyn. Itseltä löytyi myös kiinnostusta opiskella ihmisen anatomiaa ja fysiologiaa. Fysioterapeutin opintoja pääsinkin sitten opiskelemaan Lapin AMKiin.

Itse kun olen Kemistä lähtöisin, koin, että Rovaniemelle lähtö tuntuu helpolta, koska se on niin lähellä kotipaikkakuntaa, joka myös vaikutti päätökseeni lähteä tänne opiskelemaan. Täältä on helppo käväistä kotipaikkakunnalla vanhempien tykönä ja tapaamassa ystäviä. Tämän lisäksi myös Lapin rauhallinen meno viehätti. Koin myös, että Rovaniemellä kaikki palvelut ovat suhteellisen helposti saavutettavissa. Kaupunkina Rovaniemi on rauhallinen, mutta silti täällä on paljon kaikkea, niin sanotusti tämä on pieni suuri kaupunki. Rovaniemi tarjoaa myös hyvin paljon harrastusmahdollisuuksia, jos tykkää esimerkiksi talviurheilusta. Sporttipassi mahdollistaa myös monipuolisen liikunnan harrastamisen ja se on vielä edullinen sen tarjontaan ja hyötyyn nähden. Täällä saa myös paljon opiskelija-alennuksia eri paikoista.

Opiskelen tällä hetkellä toista vuotta fysioterapeutiksi ja opinnot ovat tähän asti olleet mielenkiintoisia, mukavia ja hauskoja, mutta myös haastaviakin. Välillä saattaa olla todella rauhallista ja välillä todella hektistä. Ensimmäinen opiskeluvuosi sisälsi paljon anatomian ja fysiologian opintoja sekä asiakaskohtaamisia. Opettelimme silloin fysiologian peruskäsitteitä. Toisena vuonna on sitten ollut enemmän käytännönoppia, syksyllä opettelimme hieromaan ja keväällä on esimerkiksi fysikaalisen terapian hoitomuotojen opettelua sekä mobilisointia.

Aluksi meillä oli paljon teoriaa ja sen jälkeen käytäntöä, sillä koko koulutuksen perusluonne on, että ensin pitää oppia teoria ennen kuin mitään voi tehdä asiantuntevasti käytännössä. Ensimmäisenä vuonna meillä oli työharjoittelua pari lyhyttä viikon jaksoa, toisena vuonna pidimme hierontaklinikan, joka lasketaan harjoitteluihin ja nyt toisen opiskeluvuoden keväällä meillä on tulossa kaksi 4 viikon harjoittelua. Harjoittelemme koko ajan niitä asioita, joita voi työelämässä tulla vastaan, ja opimme konkreettisesti kuntoutuksen eri taitoja ja muotoja. Olemme opintojemme aikana hyödyntäneet paljon Lapin AMKin oppimisympäristöjä, meillä on oikeastaan kokonainen oma rakennus, joka on vain meidän käytössämme. Rakennuksesta löytyy plinttiluokkia, joissa hierotaan, sekä fysikaalisen terapian laitteistoja, kuten ultraäänilaitteita. Rakennuksesta löytyy myös polkupyöräergotestaukseen käytettävä luokka, sekä liikuntasali ja kuntosali liikunnanohjauksia varten. Mielestäni opiskelulle löytyy erittäin hyvä ympäristö ja laitteisto, joita kaikkia olemme hyödyntäneet koulutuksen aikana.

Minulle parhaiten mieleen on jäänyt hieronnan kurssi, jossa pääsi hieromaan todella paljon. Parasta opinnoissa on kuitenkin ollut uusiin ihmisiin tutustuminen ja siitä syntyneet kaverisuhteet ja opiskelu on pysynyt mielenkiintoisena. Lapin AMK tarjoaa hyvät puitteet opiskelulle tilojensa puolesta. Suosittelisin oman koulutusohjelmani opintoja kaikille, joita liikunta, ihmisen anatomia ja –auttaminen kiinnostaa, tutkinto on erittäin monipuolinen ja mielenkiintoinen.

Voin valmistumiseni jälkeen työskennellä fysioterapeuttina niin yksityisillä, kuin kunnallisillakin puolilla. Voin myös halutessani perustaa oman yrityksen. Fysioterapeutti voi myös toimia ohjaajana tai neuvonantajana erilaisille firmoille, esimerkiksi työfysioterapian kautta, on myöskin mahdollista päästä urheiluseuran fysioterapeutiksi. Itse aion valmistumisen jälkeen jatkaa vielä opintoja ja pyrkiä Jyväskylään liikuntabiologiseen tiedekuntaan opiskelemaan, sillä fysioterapeutin tutkinto mahdollistaa suoran maisterivaiheeseen pääsyn niihin opintoihin. Mielestäni opinnot antavat hyvät eväät tulevaan työelämään, sillä harjoittelut antavat selkeän kuvan siitä, mitä työ tulee oikeasti olemaan.

- Jouko Kotajärvi, fysioterapeuttiopiskelijaVerkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK