kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Laaja koulutus sähköalasta

Laaja koulutus sähköalastaHakiessani ei monessa koulussa tätä alaa ollut, tai ainakaan ei kovin mainostettu. Kemissä on hintalaatusuhteeltaan edulliset vuokrat verrattuna muihin paikkakuntiin. Tämä oli pääosin suurin syy, miksi muutin Kemiin, plus se oli oikea koulutusala. Halusin opiskelemaan pieneen kaupunkiin, jossa ei ole suuren kaupungin hälinää.

karuselli_tekun_opiskelija_Rikhard_Karlsson_130314_0322_jpg.jpg Koulutuksen sisältö on ollut johdonmukaista. Ensin opeteltiin matematiikkaa, fysiikkaa ja sähköpiirien perusteita. Tämän jälkeen pääsimme soveltamaan matematiikan- ja fysiikan lakeja laboratorioissa. Koskaan ei ole tullut ajatuksiin, että edelliset kurssit olisivat olleet turhia. Kaksi ensimmäistä vuotta menee pääosin perusopinnoissa: englantia, matematiikkaa, fysiikkaa, ammatilliset opinnot, opiskelun opetteleminen ja muutamat suuntaavat opintojaksot. Näitä perusasioita sitten sovellamme viimeisten vuosien suuntaavissa opinnoissa. Ensin vähän pelotti katsella viimeisimpien kurssien matematiikan ja piirianalyysin alueita, mutta ihan turhaan, kurssit johdattelivat sinne minne en itse luullut kykenevän.

Opiskelutapoina ovat kontaktitunnit, tuntien asioiden itseopiskelu kotona, laboratoriot ja työharjoittelu. Vanha sanonta: ”matikkaa oppii laskemalla” pitää paikkansa. Projektitöissä pääsemme toteuttamaan tietyn asian X. Projekteissa auttaa koulutusohjelman antamat eväät, kuten sähköoppi, jolla pystymme laskemaan projektiin esimerkiksi oikeat komponentit. Itse tykkään piirien suunnittelemisesta ja niiden toteuttamisesta. On hieno nähdä, että teoriassa opetellut komponentit toimivat halutulla tavalla oikeassa maailmassa. Eniten olen tykännyt piirianalyysistä ja matematiikasta. Olen päässyt käyttämään näitä taitoja työelämässäkin.

Suosittelisin tätä koulutusalaa kaikille, jotka haluavat töihin sähkövoima-alalle. Sähkötekniikan koulutus antaa laajan koulutuksen sähköalasta, eikä se pysähdy vain sähköön, vaan myös esimiestyöhön ja oman osaamisen itsenäiseen kehittämiseen. Kemissä opiskelu on erittäin rentoa. Koulullamme on myös hyvät liikuntamahdollisuudet, jotka tekevät olostamme paljon rennommat. Meidän koulussa on paljon erilaisia liikunta-aktiviteetteja, mitkä tekevät koulunkäynnistä rennompaa, kun pääsee repimään itseään jalkapallon, sählyn, koripallon, lentopallon tai jonkun monen muun lajin parissa.

Työllistyminen alalla on erittäin laajaa. Moni luokkalaisistani on kesäisin mestareina eri yrityksissä, jotkut isompien yrityksien työläisinä. Alalla voi työllistyä esimerkiksi: Sähkösuunnittelijaksi, asiantuntijaksi, esimieheksi, tai vaikkapa yrittäjäksi. Itse haluan sähköalan yrittäjäksi ja olen käynyt kursseja, jotka antavat minulle eväitä yrittäjänä toimimiseen.

Koulutusohjelma antaa työelämää varten erinomaiset lähtökohdat laajentaa omaa osaamista sähköalalla. Opiskelemme sähköalan teoriaa ja laboratorioissa testaamme sitä käytännössä. Tunnemme miten sähkö käyttäytyy eri piireissä, ja vikatilanteessa pystymme etsimään vian erittäin nopeasti. Meille opetetaan myös kiinteistösähköistyksen asettamat määräykset, mitkä auttavat meitä työelämässä.

 

- Rikhard Karlsson, sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelija