kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Kiinnostavalle alalle opiskelemaan

Kiinnostavalle alalle opiskelemaanValitsin tekniikan alan, koska matemaattiset aineet olivat vahvoja sekä yläasteella että lukiossa. Näiden pohjalta päätin hakea maanmittaustekniikkaa, koska työllisyystilanne näyttää lupaavalta ja ala alkoi kiinnostaa.

karuselli%20Laura%20Laukkanen%20edit_jpg.jpgValittuani koulutusohjelman oli helppo valita minne paikkakunnalle haen, koska maanmittaustekniikkaa voi ainoastaan opiskella Rovaniemellä, Espoossa sekä ruotsinkielisellä linjalla Vaasassa. Näistä valitsin Rovaniemen, koska pääkaupunkiseutu ei ole oikein minua varten.

Ensimmäisenä ja toisena vuonna opiskellaan matematiikkaa, fysiikkaa, suomen kieltä, englantia sekä perusteita eri ammattiaineista kuten paikkatietotekniikkaa, geodeettista laskentaa sekä esimerkiksi kiinteistöoppia. Kolmantena ja neljäntenä vuonna syvennytään tarkemmin ammattiaineisiin ja voidaan valita vapaammin mitä aihealueita haluaa opiskella ja mitä taitoja syventää.

Maanmittausalalla opiskelu on sopivan rentoa. Opiskelutapoina meillä on käytössä perusluentotunnit sekä olennaisena osana atk-tunnit. Teemme myös paljon erilaisia ryhmätöitä. Meillä on myös muutama kurssi projektiopintoja, jossa hankitaan työnantajalta, esimerkiksi kunnalta, yksityiseltä yritykseltä tai maanmittauslaitokselta, tulevaan työelämään liittyviä oikeita projekteja.

Opiskeluun liittyy olennaisena osana myös yleensä palkallinen harjoittelu, joka on mielekästä ja mukavaa, koska siinä pääsee näkemään käytännössä mitä tulet tekemään työksesi sekä samalla saat palkan sekä opintopisteet. Harjoittelu tapahtuu kesäisin menemällä kesätöihin maanmittausalan työtehtäviin.

Rovaniemi on sopivan kokoinen kaupunki. Täältä löytyvät kaikki tarvittavat palvelut sekä hyvät liikuntamahdollisuudet. Vaikkakin Rovaniemi on aika pohjoisessa, suosittelen muuttamaan tänne. Täällä on mukava oma opiskelijayhteisö ammattikorkeakoulun ja yliopiston kautta.

Maanmittausalalla riittää töitä vaikkakin se on aika pieni ja tuntematon ala. Töitä tarjoaa muun muassa kunnat, maanmittauslaitos, yritykset sekä voi tietenkin perustaa oman yrityksen. Työnimikkeitä ovat esimerkiksi maanmittausinsinööri, toimitusinsinööri ja mittauspäällikkö.

Koulutusohjelma antaa hyvän valmiuden toimia maanmittausinsinöörin tehtävissä, ammattikorkeakoulussa oppii sekä teorian että käytännön. Koulusta saa muun muassa perusteet lainsäädäntöön, mittauslaitteiden ja mittaustulosten käsittelyyn ja erilaisten tietokoneohjelmien käyttöön, kuten AutoCAD:in, Novapointin, 3D-Winin ja MapInfon, mitkä ovat tärkeitä taitoja työelämässä.

 

- Laura Laukkanen, maanmittaustekniikan opiskelija