kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Käytännönläheistä opiskelua luonnossa

Käytännönläheistä opiskelua luonnossa



Hakeuduin Lapin ammattikorkeakouluun opiskelemaan metsätalousinsinööriksi, sillä se tuntui luonnolliselta valinnalta, sillä myös aiempi koulutus on luontoon liittyvää. Sen vuoksi tämä oli myös oikeastaan ainoa ala joka kiinnosti, sillä luonto on edelleen lähellä sydäntä. Olen Rovaniemeltä kotoisin, joten opiskelupaikkakuntakin oli helppo valita. Sen lisäksi, että tämä oli lähellä ja ennestään tuttu kaupunki, niin tykkään asua Rovaniemellä. Täällä on selkeät neljä vuodenaikaa ja aina löytyy jostain jokin rauhallinen paikka jonne voi välillä vetäytyä. Etelä-Suomi ei houkuta minua ollenkaan.

Topi Karjalainen (metsätalous, kuva julkaisuun).jpg Metsätalous on alana erittäin käytännönläheinen. Opintoihin kuuluu perusopintojen lisäksi paljon metsässä opiskelua, myös osa luennoista pidetään metsässä. Tämä on mielestäni erittäin hyvä asia, sillä ei niitä asioita oikein voi muuten oppia. Kasvit ja puut tulevat paljon paremmin tutuksi kun niitä pääsee metsässä itse tutkimaan ja tunnustelemaan, sen sijaan että opiskelisi vain kirjasta. Teoriaakin opintoihin tietysti kuuluu, mutta sekin vain vahvistaa ja antaa pohjaa käytännön työlle. Näin ollen kaikissa opiskeltavissa aineissa on puolensa, kun ne ovat hyvin sidoksissa toisiinsa.

Syksyisin opiskelu tapahtuu metsässä ja talvella on sitten enemmän niitä perinteisiä luentoja. Olemme tehneet myös erilaisia projekteja opintojeni aikana, yhden niistä muistan todella hyvin, siinä teimme metsäsuunnitelmia ihan oikeaan käyttöön. Se oli mukavaa ja mielenkiintoista. Lisäksi käymme pari kertaa vuodessa alaan liittyvillä tutustumiskäynneillä eri paikkakunnilla.

Opintoihin sisältyy käytännönläheisen oppimistyylin lisäksi myös paljon harjoittelua. Ensimmäisen vuoden käytännön harjoitteluun kuuluu pää-asiassa taimikon hoitoa. Toinen harjoittelu puolestaan keskittyy jo enemmän insinöörin työhön, sillä siihen kuuluu muun muassa tila arviointia ja metsäsuunnitelmien tekoa. Oikea työ opettaa mielestäni kaikkein parhaiten ja opinnoissa suoritetut harjoittelut työllistävät myös hyvin kesän ajaksi.

Työllistymismahdollisuudet ovat muutenkin alalla hyvät ja valinnan varaakin on yllättävän paljon. Tältä alalta voi esimerkiksi työllistyä metsänhoitoyhdistyksiin tai metsä- ja ympäristöalan yrityksiin. Esimerkiksi Stora Enso on yksi iso työllistäjä tällä alalla. Itselläni ei ole vielä ainakaan mielessä mitään tiettyä paikkaa, jonne haluaisin valmistumisen jälkeen hakeutua töihin. Toisaalta mikä vain alan työpaikka kelpaa, tärkeintä on että saa tehdä töitä.

Mielestäni alaa voi tulla opiskelemaan kuka tahansa, ei tarvitse olla lainkaan aiempaa tietämystä tai osaamista metsätaloudesta, sillä opinnot aloitetaan ihan perusasioita, joita sitten pikku hiljaa syvennetään opintojen edetessä. Perusasioihin kuuluu esimerkiksi kasvien tunnistaminen, metsien tyypitys ja mittavälineiden käyttö. Opinnoissa jopa matematiikka liittyy jollain tapaa metsätalouteen.

Tämän vuoksi suosittelen alaa kaikille, joita käytännönläheinen oppimistyyli ja luonto kiinnostavat. Opiskelu on kaikin puolin vaihtelevaa sekä monipuolista. On mukavaa kun ei tarvitse aina istua koulussa neljän seinän sisällä, vaan saa olla metsässä. Opiskelu luonnossa tekee oppimisympäristöstä sopivasti rennon ja ainakin omalla kohdalla se on edistänyt oppimista tehokkaasti.

 

- Topi Karjalainen, metsätalouden opiskelija