kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Ajankohtaista / Kansainvälinen vaihto kerryttää rohkeutta ja itsenäisyyttä

Kansainvälinen vaihto kerryttää rohkeutta ja itsenäisyyttä

13.2.2024Moi! Opiskelen Rovaniemen kampuksella kolmatta vuotta taloushallinnon tradenomiksi ja vietin viime syksyn opiskelijavaihdossa Yhdysvalloissa.

Haaveilin jo lukioaikana lähteväni vaihtoon tai kielimatkalle Yhdysvaltoihin, mutta en kokenut tavoitteen olevan realistinen, sillä lukioikäiselle vaihtomaksut olivat todella kalliita. Sisälleni jäi kuitenkin halu asua ulkomailla. Ensimakua sain, kun lähdin Au Pairiksi Saksaan 2020. Vuotta myöhemmin aloitin korkeakouluopinnot sekä tiesin, että nyt haluan todellakin lähteä vaihtoon ulkomaille.

Vaihtokohteekseni valitsin kauan himoitsemani Yhdysvallat, sekä sieltä Kansasin pääkaupungin Topekan. Olen avannut valintakriteereistäni sekä muista kokemuksistani lisää Instagramissa @myglobaldiary.laplanduas, joten kannattaa käydä kurkkaamassa sieltä lisäinfoa aiheesta. Yliopistoni oli nimeltään Washburn University, joka on Lapin ammattikorkeakoulun Magellan -partneri.

Opiskelu koostui pääasiassa luennoinnista, jossa satunnaisesti tehtiin tunneilla nopeita ryhmätehtäviä sekä keskustelua luennointiaiheen ympäriltä. Oppitunneilla oli myös läsnäolopakko, sekä tunneilla aktiivinen osallistuminen on todellakin suotavaa, ja kännykän käytöstä tunnilla saatettiin rangaista kurssiarvosanan alentamisella. Koko syksyn opiskeltiin samoja kursseja, ja sen aikana saattoi olla 2-6 koetta/kurssi sekä vähintään yksi isompi ryhmätyö sekä esitelmä. Myös palautettavia tehtäviä oli melkoinen pino, mutta tehtävät olivat onneksi melko yksinkertaisia, ei siis mitään 10 sivun esseitä. Kokeet olivat suurimmalta osin monivalintakokeita, joskus saattoi olla joku avoin kysymys, mutta esseitä kokeissa ei tarvinnut kirjoittaa.

Kuvassa Sirpa Las Vegasissa kv vaihdossa


Vaihdon aikana sain lukuisia uusia ystäviä ympäri maailmaa. Pääsin matkustelemaan ympäri Amerikka, lempikohteeni oli ehdottomasti Las Vegas sekä Grand Canyon. Pääsin kokemaan amerikkalaista kulttuuria aivan eri tasolla kuin perinteinen turisti sitä kokisi kahden viikon reissullaan. Vaihto kerryttää myös paljon rohkeutta sekä itsenäisyyttä pitää huolen omista asioista. Vaihdon ansioista englannin kielestäni tuli paljon sujuvampaa sekä luontevampaa.

Ryhmäkuva vaihtareista  Sirpan kv vaihto kuvassa Grand Canyon

Yksi vinkki, jonka antaisin vaihtoon lähtijälle on REMEMBER TO BE SOCIAL! Etenkin jos lähdet vaihdollesi yksin, kuten minä, sinulla ei ole vaihtokohteessasi ketään tuttua. Koulun alkaessa järjestetään useita tapahtumia ja vaikkei aina huvittaisikaan osallistua tai paikalle meneminen jännittää, on tärkeä saapua paikalle sekä jutella ihmisille. Koulussa aloittaa myös satoja, ellei tuhansia muita oppilaita, joilla ei myöskään ole yhtään tuttua kaupungissa. Puhumalla ihmisille tapahtumissa sain niin amerikkalaisia, kuin muita vaihtareita ystävikseni. Näiden ystävien kanssa voi sitten makustella sekä tehdä kaikkea amerikkalaisille tyypillisiä aktiviteetteja.

- Sirpa -