kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Ihmisläheinen ammatti kiikarissa

Ihmisläheinen ammatti kiikarissajasmin pekkonen 2.jpg
Olen aina halunnut työskennellä ihmisten parissa, erityisesti lasten ja nuorten kanssa, joten lähdin opiskelemaan sosionomikoulutusta Lapin AMKiin. Ennen opintojani kävin lukion Pellossa, josta muutin sitten Kemiin, sillä täällä oli mahdollista opiskella haluamaani alaa. En päässyt heti ensimmäisellä hakukerralla sisään, jolloin lähdin työelämään työharjoitteluun, josta pääsin palkkatyöhön nuoriso -ja liikuntatoimeen, joka vahvisti haluani päästä opiskelemaan sosionomiksi.

Halusin tulla Kemiin opiskelemaan, sillä se on lähellä kotipaikkakuntaani Pelloa ja täältä löytyi juuri se koulutus, jota haluan opiskella. Kemi on mielestäni sopivan kokoinen kaupunki, jossa kuitenkin riittää aktiviteetteja ja tekemistä opiskelun vastapainoksi. Suosittelisin Kemiä opiskelupaikkakunnaksi, sillä täällä on helppoa ja mukavaa käydä koulua, koska kampuksella on sopivasti oppilaita, on helppoa tutustua opettajiin ja löytää opiskelijoista omanlaistaan seuraa, sekä tutustua hyvin moniin ihmisiin.

Opiskelu on ollut tähän asti mukavaa ja olen tykännyt työelämälähtöisistä kursseista. Opintoihin sisältyy paljon käytännönharjoituksia, joka itsellä motivoi opiskelemaan enemmän, kuin pelkkä kirjasta lukeminen. Suuntauduttuani toisena opiskeluvuonna varhaiskasvatukseen olemme opiskelleet paljon päiväkotimaailmaan liittyvää teoriaa ja käyneet havainnoimassa paikan päällä päiväkodeissa, josta olen tykännyt todella paljon. Tällä hetkellä suoritamme kurssia, jossa suunnittelemme toimintapäiviä päiväkotilapsille. Lisäksi suoritan myös lastensuojeluun liittyviä kursseja, jotka olen kokenut mielenkiintoisiksi.

Opiskelut ovat koostuneet teoria -ja käytännönopinnoista, mutta käymme myös harjoitteluja suoraan työelämässä. Olemme käyneet asiakastyöharjoittelun, joka oli jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen osa kesti viisi viikkoa ja itse toteutin sen päiväkodissa. Toisen asiakastyöharjoittelun olin yksityisellä palveluntuottajalla vanhustyössä. Itse en koe, että vanhustyö olisi se minun juttuni, mutta tykkäsin siitä silti todella paljon. Harjoittelujaksot ovat AMK -opinnoissa parasta, sillä niistä oppii paljon ja saa käytännön kokemusta. Erityisesti, jos uskaltaa lähteä kokeilemaan jotain sellaista, jota ei muuten lähtisi kokeilemaan, voi oppia itsestään paljon uutta, niin ihmisenä kuin työntekijänäkin.

Minulle on erityisesti jäänyt mieleen taidelähtöiset -kurssi, jossa piti tehdä jotain täysin luennoilta poikkeavaa. Yksi opiskelijaryhmä toteutti tanssi -flashmobin koulun käytävillä ja toiset kävivät kannustamassa opiskelijoita menemään luennoille erilaisilla keinoilla. Yhdellä kurssilla meidän tuli toteuttaa valokuvia, jotka kuvastivat itseä ja niihin tuli löytää kehykset, jotka liitettiin kuvaan. Olemme kurssien aikana tehneet myös ihmisten elinkaaria, jotka on laitettu koulun käytäville esille. Opinnot eivät ole todellakaan tylsiä, vaan vähän erilaisia, mutta silti aina hauskoja ja opettavaisia. Parasta opinnoissa on ollut juuri se, että ei ole paljon perusluentoja, vaan opinnot ovat monipuolisia ja mielekkäitä. Olen myös opintojeni aikana tutustunut paljon uusiin ihmisiin, niin kampuksella, kuin harjoitteluidenkin kautta, työelämässä verkostoituminen vie aina lähemmäs työelämää.

Valmistumisen jälkeen haluan toimia lastentarhaopettajana, mutta minua kiinnostaa myös toimiminen lastensuojelussa. Suuntautumisopintojen jälkeen suoritetaan vielä 60 opintopistettä, jonka jälkeen saamme pätevyyden toimia lastentarhaopettajana. Lisäksi meidän alalta voi työllistyä esimerkiksi
sosiaaliohjaajan nimikkeellä. Koulutuksemme on kuitenkin niin laaja, että vaikka pätevöidyn varhaiskasvatukseen, niin voin silti toimia myös aikuissosiaalityössä tai vaikka mielenterveys -ja päihdetyössä.

Opinnot ovat mielestäni todella laajat, kattavat ja antavat hyvät eväät työelämää varten. Olen täältä saanut niin paljon kokemusta siitä, millaista se työelämä oikeasti on ja se on mielestäni merkittävin asia tässä koulutuksessa ja koko Lapin AMKissa. Suosittelisin oman koulutusohjelmani opintoja muille, sillä opinnot antavat niin laajan pätevyyden ja mahdollisuuden toimia monipuolisissa työtehtävissä ihmisläheisesti. Törmäsin harjoitteluni aikana henkilöön, joka oli käynyt sosionomin tutkinnon ja suuntautunut varhaiskasvatukseen, mutta olikin lopulta päätynyt vanhustyöhön. On mukavaa huomata, että vaikka eksyisi siltä omalta urapolultaan, jota on suuntautumista valitessaan miettinyt, voi silti työllistyä erilaisiin alan tehtäviin. Jos sosiaaliala yhtään kiinnostaa ja ihmisläheinen työskentely on se oma juttu, niin silloin nämä opinnot ovat loistava keino päästä oman alan työtehtäviin.

- Jasmin Pekkonen, sosionomiopiskelija