kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Hyvin työllistävä ala houkutti

Hyvin työllistävä ala houkuttiRasmus Raimoranta.JPG
Olen kotoisin Turusta ja muutin Rovaniemelle opintojen perässä. Tiesin haluavani opiskella maanmittaustekniikan insinööriksi ja kyseistä alaa voi Suomessa opiskella ainoastaan Espoossa ja Rovaniemellä. Näistä kahdesta vaihtoehdosta valinta oli minulle selvä.

Lapissa on hieno luonto ja kunnon talvi sekä muutenkin niin erilaista kuin Etelä-Suomessa. Halusin vaihtelua elämään, joten suuntasin katseen kohti Lappia ja muutin mielenkiintoisen alan vuoksi Rovaniemelle. Aiempaa kokemusta minulla ei alasta ollut, sillä ennen AMK-opintoja valmistuin lukiosta ylioppilaaksi. Ei minulla aluksi ollut tästä alasta juurikaan tietoa, mutta kun ala kiinnosti, niin lähdin sitten etsimään tietoa ja Lapin AMKin nettisivuilta sitä löytyikin hyvin. 

Maanmittaustekniikan opinnot houkuttelivat minua hyvän työllistymistilanteen vuoksi ja sen, että kyseessä on ala, joka kehittyy jatkuvasti uuden teknologian myötä. Ala valintaan vaikutti myös se, että halusin alalle, jossa pääse työskentelemään ulkona.

Maanmittaustekniikka on monipuolinen koulutusala, sillä työtehtäviä on lukuisia, joihin valmistumisen jälkeen voi työllistyä. Maanmittaustekniikan insinööri voi työskennellä joko sisä- tai ulkotöissä. Toimistossa tapahtuviin tehtäviin kuuluu esimerkiksi kaavoitusta, suunnittelua, erilaisia lohkomisia ja maankäyttöön liittyviä selvityksiä. Ulkotöihin puolestaan lukeutuu muun muassa perusmittaukset tai maastokatselmukset esimerkiksi rajojen tarkistus. Ja tietysti myös tämä ala kansainvälistyy nopeasti. Opintojen myötä on hyvät mahdollisuudet lähteä vaihtoon ja sitä kautta hakea työpaikkaa ulkomailta. Itse olen lähdössä vaihtoon Mariboriin ensi syksynä.

Minun mielestäni opinnoissa kiinnostavinta on ollut mittaustyöt ja se, että tämä koulutus on todella monipuolinen. Opinnoissa tutustutaan alaan ihan kaikista tietokoneohjelmista lähtien. Laserkeilaus on myös yksi semmoinen mielenkiintoinen osa-alue, joka itseäni kiinnostaa, meillä on ollut siihen liittyviä opintoja nyt toisena vuonna. Lapin AMKilta löytyy hyvin näitä alaan liittyviä erilaisia laitteita, joilla me pääsemme sitten käytännössä harjoittelemaan.

Kun teknologia kehittyy, niin sen myötä myös laitteet pienenevät ja niitä on laitettu myös esim. droneihin, joilla mittauksia voidaan tehdä myös ilmasta käsin ja niissä on kaikki GPS-paikantimet sun muut. Eli alalla täytyy jatkuvasti kehittää omaa osaamista teknologian kehittymisen myötä. Se on mielestäni hyvällä tavalla haastavaa. Lapin AMKin tarjoama etu tällä alalla on kaivospuoli, sillä pohjoisen kaivokset ovat täällä iso työllistäjä ja ne ovat lähellä Rovaniemeä.

Tiesin työllistymistilanteen olevan alalla hyvä jo ennen opintojen aloittamista, mutta niiden monipuolisuus yllätti entisestään, kun se alkoi opintojen myötä hahmottua. Ensi kesänä minulla olisi tarkoitus mennä kesätöihin sellaiseen firmaan, joka tekee kaikuluotausmittauksia. Sekin on sellainen työ, mistä minulla ei ollut aluksi mitään tietoa saatikka siitä, että maanmittaustekniikan insinöörit voivat sellaiseenkin työllistyä. Tämäkin kertoo siitä, että ala on semmoinen, joka kehittyy koko ajan. Kuulin tästä työpaikasta opettajaltani, kun kyseinen firma haki sinne opiskelijoita kesäksi. Muutenkin opettajien kautta kuulee todella paljon alan työpaikoista, joita ei välttämättä itse edes osaisi hakea tai olisi niistä tietoinen. Viime kesänä olin itse tekemässä tienrakennus- ja seurantamittauksia, tärkein urakka oli alikulkusillan rakentaminen. Siellä seurattiin ja mitattiin rakenteita ja tehtiin rakennusmielle merkintöjä eli selvennettiin heille sitä urakkaa. Insinöörit saavat suorittaa kaikki harjoittelujaksot kesäisin palkallisina.

Lappi on mielestäni ihan mahtava ympäristö asua ja opiskella, sillä tykkään siitä, että täällä on niin hyvät harrastusmahdollisuudet varsinkin talviurheilulajien osalta kuten laskettelu ja jääkiekko. On mukavaa nauttia kunnon talvesta. Olen ollut tyytyväinen päätökseeni lähteä opiskelemaan Lappiin ja vaikka tämä nyt on kaukana omasta kotipaikkakunnasta, niin junalla on päässyt kuitenkin kätevästi kulkemaan Turkuun, en koe, että välimatka olisi ollut ongelma.

En oikein osaa sanoa mikä opinnoissa on parasta, sillä voisin ihan hyvin sanoa, että kaikki, mutta jos jokin on ihan pakko valita, niin sitten sanoisin, että kaverit mitä täältä on saanut ja se kun opiskelu on oikeasti mukavaa. Itselleni myös merkkaa paljon se, että opiskelu on siinä suhteessa mielekästä, ettei tarvitse koko ajan jännittää pääseekö tenteistä läpi, sillä itse koen opinnot helpoiksi, koska olen niihin niin motivoitunut. Omalla kiinnostuksella on paljon merkitystä. Suosittelen ottamaan alasta selvää ja tutustumaan siihen, sillä työllistymistilanne alalla on erittäin hyvä.

Lapin AMK on mielestäni hyvä paikka opiskella, sillä täällä on hyvin intiimi ilmapiiri, ja kaikki melkein tuntee kaikki, mikä on mielestäni kiva asia. Koen, että yksi Lapin AMKin vahvuus on nimenomaan se, ettei tämä ei ole hirveän iso koulu. Kun tuli tänne uuteen kouluun ja uudelle paikka kunnalle, niin helposti kyllä heti tutustui uusiin ihmisiin ja sai kavereita. Tähän vaikutti merkittävästi varmasti myös se, että meillä oli tosi hyvät tuutorit, jotka piti huolen siitä, että meillä oli heti hauskaa, kun aloitimme opinnot. Tietysti opintojen aloitus myös vähän jännittikin, kun kaikki oli uutta, mutta opintojen aloitus oli tehty todella helpoksi ja mukavaksi. Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, koska tämä antaa hyvät valmiudet tulevaan työelämään, homma toimii täällä ja olen ollut kyllä tyytyväinen opetuksen laatuun. Myös opettajat ovat mukavia.

- Rasmus Raimoranta, maanmittaustekniikan insinööriopiskelija