kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Hyviä muistoja ja tärkeitä oppeja

Hyviä muistoja ja tärkeitä oppejaMarkus Vilander (002).jpg
Opiskelu Lapin AMKissa on ollut tähän mennessä parhaimpia aikoja elämässäni.

Liikunta on kiinnostanut minua pienestä pitäen varsinkin lentopallon muodossa. Hakiessani kouluihin lukion jälkeen Rovaniemi nousi hakuvaihtoehdoista 1. sijalle mahdollisuudesta opiskella liikuntaa ja harrastaa lentopalloa samaan aikaan.


Opiskelu Lapin AMKissa on ollut tähän mennessä parhaimpia aikoja elämässäni. Luokka, jonka kanssa sain opiskella, oli aivan mahtava. Rento ja silti määrätietoinen ilmapiiri luokassa antoi motivaatiota sekä voimaa tehdä tehtävät huolella.


Työharjoittelun kannalta saimme koulussa olla monessa mukana. Tärkeimmät ja mieleenpainuvimmat harjoittelut minulla oli kuukauden mittaiset pätkät päiväkodissa sekä alakoulussa, toimiminen yläkouluakatemian ryhmänohjaajana yhden lukukauden verran ja kahden kuukauden mittainen vapaaharjoittelu Santasport Lapin urheiluopistolla lasten ja nuorten liikunnan harrastamisen edistämiseksi.

Harjoittelut antoivat minulle näkemystä monesta eri työstä. Ne auttoivat minua valitsemaan oman suuntautumisen liikunnan osalta. Harjoitteluiden jälkeen tunsin, että lasten ja nuorten opettaminen ja kasvattaminen oli lähellä sydäntäni. Sillä tiellä olen edelleen. Harjoittelut antoivat myös paljon kokemusta, kuinka asioita tulisi hoitaa ja miten saada stressi hallintaan jos se alkaa rasittamaan liikaa.


Rovaniemi on runsaan opiskelijamäärän ansiosta virkeä ja tapahtumarikas vuoden ajasta riippumatta. Jos jokin tapahtuma järjestetään, niin se on varmaa, että silloin on kaupungilla porukkaa liikenteessä. Virkeä ja kaunis kaupunki kesällä kuin talvellakin antaa hyvää vastapainoa opiskelulle. Täällä kannattaa muistaa ottaa kaikki irti lähellä olevasta luonnosta!


Muistoja on jäänyt todella paljon mieleen, joista vain yhden parhaan valitseminen on mahdotonta. Kokonaisuutta ajatellen paras muistoni on meidän oma luokka, jossa suurin osa lähti tempauksiin mukaan täydellä sydämellä ja osasi heittäytyä tilanteessa kuin tilanteessa!

Halusin valmistumisen jälkeen työhön, jossa voin toteuttaa itseäni, auttaa sekä kasvattaa lapsia ja nuoria. Sain mahtavan mahdollisuuden päästä tutustumaan pedagogiaan Korkalovaaran Touhulassa lastentarhan sijaisena puolen vuoden ajaksi. Puolen vuoden jälkeen sain lomailla kesä- ja heinäkuun, jonka jälkeen siirryin nykyiseen työtehtävääni. Nykyinen työtehtäväni on lasten ja nuorten lentopallovalmentaja Napapiirin Palloketuissa. Vastuullani on toimia kolmen ikäluokan päävalmentajana ja auttaa järjestämään erinäisiä lentopalloon liittyviä tapahtumia, esimerkiksi Kultavaskooli, Junnuvaskooli ja kesällä järjestettävät lentopalloleirit.


Koulutuksemme on antanut monia eväitä tulevaisuuden varalle. Yksi tärkeimmistä opeista mielestäni on se, että liivalla pääsee tutustumaan liikunnan alaan monesta näkökulmasta mahdollistaen oppia asioita itsestä ja löytämään omat vahvuudet sekä heikkoudet. Opit ihmiskehon ja -mielen toiminnasta ovat valmistaneet siihen, että rankassa työelämässä osaat huolehtia omasta hyvinvoinnistasi fyysisellä kuin henkiselläkin tasolla.

Liikunnan ja vapaa-ajan ohjauksen ilmapiiri innovatiivisesta ja ennakkoluulottomasta suhtautumisesta elämään sekä työskentelyyn liikunta-alalla on mahdollistanut sen, että työtehtävissäni en ole sulkeutunut ja tyytynyt hoitamaan tehtäviäni puolella teholla. Töissäni olen pyrkinyt kehittämään itseäni ja työympäristöä.

Liikunnanohjaajan tutkinto on valmistanut minua monella eri tavalla työelämään, niitä kaikkia osioita on vain haastava saada kerrottua yhdeltä istumalta. Se täytyy kokea.

- Markus Vilander, liikunnanohjaaja