kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Hyppy tuntemattomaan voi olla myös hyppy parempaan

Hyppy tuntemattomaan voi olla myös hyppy parempaanSami L opiskelijatarina 400x300.jpg
Lempäälän lukiosta valmistuttuani oli minulla vain yksi varma asia mielessäni, opiskeluun on edelleen halua, mutta ei välttämättä enää kirjapainotteisesti. Lappi ei ollut minulle välttämättä aluksi se ensimmäinen hakuvaihtoehto, mutta nyt toista vuotta opiskellessani olen huomannut, että kenties ei ollut sattumaa päätyä Lappiin opiskelemaan.

Hain Lapin ammattikorkeakouluun kahden välivuoden jälkeen, joista toisena olin jo saanut opiskelupaikan kotiseudultani Tampereelta samaisesta koulutuksesta. Päätin alun perin hakea opiskelemaan restonomiksi, kiinnostuksestani vieraita kulttuureja sekä hyvää ruokaa ja juomaa kohtaan. Vaikka päätinkin lähteä hakemaan opiskelupaikkaa Rovaniemeltä, voin toisena opiskeluvuotenani sanoa, ettei minun ole tarvinnut hetkeäkään katua päätöstä lähteä opiskelemaan Rovaniemelle.

Rehellisesti sanottuna opintojen aloittaminen Suomen toisella puolella oli melkein kuin déjà-vu yläasteen tai lukion alusta, missä kaikki oli uutta, mutta loputkin huolet kaikkosivat viimeistään uusien kanssaopiskelijoiden tapaamisella. Reilussa vuodessa Rovaniemestä on tullut minulle enemmän kotikaupunki kuin Tampere oli, luonnon läheisyyden ja sopivan kokonsa puolesta. Parhaillaan en edes mieti pois muuttamista opintojen jälkeen, vaikka siihen tarjoutuisi mahdollisuus edellä mainittujen asioiden takia.

En oikeastaan tiedä mitä opinnoiltani odotin, mutta aloitettuani opinnot huomasin omaksi ilokseni, että niissä painotetaan oikeasti työelämän kannalta tärkeitä asioita. Ja vaikka Lappi onkin matkailun osalta edistyksen keihäänkärki, on mukana ollut itselle yllättäviä, mutta sitäkin tärkeämpiä asioita työelämästä. Itselle kenties tärkein kurssi tähän asti käsitteli esimiesten tehtäviä ja kuinka olla hyvä esimies.

Opinnot ovat olleet omasta mielestä mukava sekoitus käytäntöä ja teoriaa, pääpainon ollessa käytännössä ja eritoten erilaisissa projekteissa. Parhaiten opinnoista onkin jäänyt mieleen ensimmäinen kunnon projekti, joka tehtiin ensimmäisenä syksynä, projektin mittakaavan sekä muiden ryhmäläisten takia. Aktiivisena tapahtumakävijänä olen myös saanut opintojen myötä kokea sen mitä tapahtuman järjestämiseltä oikeasti vaaditaan ja olen alkanut näkemää muitakin arkisina pitämiäni asioita opinnoista saamien tietojen myötä uudessa valossa.

Parhaillaan tapahtuva työharjoittelu ja aiemmat opinnoista saamat työelämän mahdollisuudet ovat antaneet ja opettaneet paljon sellaista, mitä en olisi varmastikaan muuten oppinut teoriatunneilla tai luokkahuonetilanteissa. Kaiken kaikkiaan olen ollut enemmän kuin tyytyväinen valitessani ammattikorkeakoulun yliopiston sijaan tässä asiassa.

Oma polku ja sen löytäminen on asia mitä on painotettu jonkin verran opinnoissa, ja omasta mielestäni on hyvä, että jokaista opiskelijaa ei yritetä saada mahtumaan samaan muottiin, vaan jokainen luo itselleen tärkeätä polkua kohti tulevaisuutta, jonka parissa haluaa itse olla tekemisissä. Lapin AMKin tarjoamat eväät tulevaisuutta varten ovat hyvät riippumatta siitä mitä valintoja opintojen aikana tekee, sillä uskon ettei mikään opittu asia ole turhaa vaan kaikesta voi saada jotain hyötyä irti.

Alun perin ulkopaikkakuntalaisena haluaisin rohkaista ihmisiä avartamaan katsettaan yhteishaussa ja todella pohtimaan sitä mitä he itse haluavat ja mitä opinahjoilla on tarjota juuri jokaiselle yksilölle itselleen matkalla kohti työelämää. Parhaimmat eväät tulevaisuuteen saattavat tulla jostakin mistä niitä ei välttämättä olisi ensimmäisenä osannut odottaa ja välillä hyppy tuntemattomaan on se, mitä juuri eniten tarvitsee.

Sami Laakkonen, restonomiopiskelija, Rovaniemi