kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Harjoittelut ovat olleet opintojen antoisimpia aikoja

Harjoittelut ovat olleet opintojen antoisimpia aikojaessi naasko.jpg
Lähdin opiskelemaan terveydenhoitajaksi Lapin AMKiin, sillä olen itse kotoisin Lapista pieneltä paikkakunnalta. Suhteessa muihin ammattikorkeakouluihin ”pieni” Lapin AMK tuntui juuri sopivalta ja kotoisalta vaihtoehdolta. Olen siis kotoisin Ylitorniolta, jossa kävin Ylitornion yhteiskoulun lukion ja kirjoitin ylioppilaaksi.

Aiemmin haaveilin puheterapeutiksi opiskelemisesta, mutta kun koulupaikka ei tärpännyt, aloin jossain vaiheessa pohtia, että terveydenhoitajana pääsisin työskentelemään asiakkaiden kanssa kokonaisvaltaisemmin. Ja niin terveydenhoitajan ammatti pyörähti ykkösvaihtoehdoksi! On ihanaa, kun pääsee työskentelemään ihmisten kanssa ja toivon mukaan etenkin lapsiperheiden pariin.

Haluan opiskella Lapissa, koska täällä on rauhallinen ympäristö olla, elää ja opiskella. Tykkään siitä, että kaupunki nukkuu öisin eikä menoa ja meininkiä ole ympäri vuorokauden. Lapissa on mahtavat puitteet ulkoiluun, mikä on tärkeä ajanviete vapaalla ympäri vuoden. Opiskelijakaupunkina Rovaniemi on hyvä, sillä täällä on kaikkea, mitä opiskelija voi tarvita. Keskustasta ja sen läheltä löytyy kaikki tarpeelliset palvelut, mutta kiven heiton päässä on myös hiljaisuus ja lääniä ulkoilla luonnossa. Tänne on helppo sopeutua joukkoon!

Opiskelu on mielestäni tähän asti ollut tosi mukavaa! Tykkään koko ajan enemmän ja ala tuntuu koko ajan yhä oikeammalta. Jokaisena päivänä oppii jotain uutta. Opiskelujen lisäksi oheistoiminta esimerkiksi tutorina on tuonut paljon lisää hauskaa sisältöä arkeen. Olemme perehtyneet opinnoissa alan ammattilaisuuteen, eettisyyteen ja monikulttuurisuuteen.

Perusterveydenhuollon opintojaksolla opittiin turvallista perushoitoa ja potilaiden kohtaamista. Sisätauti- ja kirurgisen potilaan hoitotyön opintojaksolla päästiin kurkistamaan erikoissairaanhoitoon. Mielenterveys-, kriisi- ja päihdetyöhön on myös hankittu ”työkaluja”. Koko opiskelujen ajan mukana kulkee vuorovaikutus potilaan kanssa ja myös sen suhteen itseään pääsee kehittämään koko ajan lisää. Lähes kaikkiin opintojaksoihin liittyy työharjoittelu kentällä. Siellä pääsee kokeilemaan ja yhdistelemään opittua sekä tietenkin oppii koko ajan lisää seuraamisen ja tekemisen kautta.

Opiskelut ovat koostuneet esimerkiksi projektista, jossa tehtiin liikunta-alan opiskelijoiden kanssa ryhmänä hyvinvointisuunnitelma todelliselle leikkaukseen menevälle potilaalle. Hyödynnämme muutenkin Lapin AMKin oppimisympäristöjä opinnoissa. Me opiskelemme tavallisten eri kokoisten luokkien ja luentosalien lisäksi paljon ENVI-oppimisympäristössä. ENVI on hoitotyön opiskelijoiden oppimisympäristö, josta löytyy lääkehuone, vastaanottohoitotyön ympäristöjä, vuodeosastoa muistuttavia huoneita, leikkaussali sekä muita huoneita simulaatiota ja ”priiffausta” varten. ENVIssä on aina mukavaa opiskella, koska siellä pääsee todentuntuisiin tilanteisiin ja harjoittelemaan erilaisia taitoja, kuten kanylointia, erilaisia pistotekniikoita, EKG:n ottoa, ergonomiaa ja lääkehoitoa sekä paljon muuta. Erilaiset simulaatiot kokoavat opintojakson aikana opiskeltuja asioita ja palautetta saa sen hetkisestä osaamistasosta.

Mielestäni jokaiseen kurssiin kannattaa lähteä avoimin mielin. Esimerkiksi minulle eniten vieraalta osa-alueelta tuntui aluksi mielenterveys-, kriisi- ja päihdetyön opintojakso sekä siihen liittyvä harjoittelu. Harjoittelun alettua ja sen edetessä totesin itsellenikin yllätykseksi, että se olikin siihen mennessä mieluisin harjoittelujakso! Terveydenhoitajaopintoja odotan innolla, mutta ne ovat vasta opintojen loppupuolella. Olen kuitenkin voinut nappailla työkaluja kaikilta opintojaksoilta terveydenhoitajan ammattiin ja on tärkeää luoda pohjaa terveydenhoitajan työhön aloittamalla muun muassa perushoidosta ja opiskelemalla sairauksiin liittyviä asioita.

Opinnoissa on ollut tähän asti parasta harjoittelut. Jokaiseen harjoitteluun on jännittänyt lähteä ja välillä on ollut stressaavaakin olla kentällä työn touhussa mukana, mutta juurikin ne harjoittelut ovat olleet opintojen antoisimpia aikoja. Harjoittelussa pääsee reflektoimaan aidoissa tilanteissa omaa osaamista yksittäisistä kädentaidoista laajempiin kokonaisuuksiin harjoittelun ohjaajan ja muiden harjoittelupaikan konkareiden avulla. Harjoittelut tarjoavat myös tilaisuuden päästä näkemään ja kokemaan erilaisia työympäristöjä. Opiskelujen jälkeistä työelämää ajatellen on erittäin hyödyllistä, kun pääsee tutustumaan alan erilaisiin työpaikkoihin laajasti ja mahdollisesti löytämään oman suunnan alalla. Valmistuttuani voin työskennellä monenlaisissa paikoissa, mutta esimerkiksi äitiys- ja lastenneuvolassa, koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa tai työterveyshuollossa. Toivoisin työllistyväni lapsiperheiden pariin, mutta on niin paljon vaihtoehtoja, että suunnitelmat varmasti muotoutuvat tarkemmiksi vähitellen.

Työelämä on opinnoissa vahvasti läsnä, sillä käytännön harjoittelut tehdään täysin työelämässä. Haluaisin valmistumisen jälkeen jäädä Lappiin töihin, mihin sitä kotoaan lähtisi! Kaiken kaikkiaan opinnot antavat hyvät eväät tulevaa työelämää ajatellen. Työharjoittelut ovat kuin pitkiä perehdytysjaksoja työpaikkaan, joten voisiko parempia eväitä antaakaan. Monet ovatkin aloittaneet tekemään työvuoroja aiemmissa harjoittelupaikoissaan.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä tämä on sopivan kokoinen paikka, ei liian suuri eikä liian pieni ja täällä on kotoisa fiilis. Mahdollisuuksia on moneen ja opetus on laadukasta. Täytyy vain muistaa olla aktiivinen, kuten korkeakoulussa kuuluukin.

Essi Naasko, terveydenhoitajaopiskelija