kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Haluan tehdä työtä, jolla on tarkoitus

Haluan tehdä työtä, jolla on tarkoitusmariahietanen.jpg
Luonnonlähteisenä ihmisenä halusin alalle, jossa voin työskennellä luonnon parissa, joten siksi valitsin metsätalousinsinöörin opinnot. Haluan tehdä työtä, jolla on tarkoitus ja minulle metsien hyvinvointi on tärkeää.

Olen aiemmin nuorempana työskennellyt alaan liittyvissä tehtävissä istuttaen ja kylväen metsää. Kävin aiemmin ennen opintoja Lapin AMKssa lukion Kolarissa ja valmistuin ylioppilaaksi vuonna 2016.

Päädyin opiskelemaan Lapin AMKiin, sillä halusin opiskella Lapissa. Täältä löytyi itselleni sopiva ala, joten ajattelin, miksi lähteä turhaan yhtään kauemmas. Koulu ei ole liian suuri ja ryhmäkoot ovat sopivan kokoisia, jolloin saamme paljon henkilökohtaisempaa opetusta. Myös opettajat tuntevat opiskelijat nimeltä. Lapin AMKin metsätalouden opinnoissa on mukana pohjoinen näkökulma ja arktinen osaaminen, joten siitä on hyötyä, etenkin jos haluaa työllistyä Lappiin.

Miellän Lapin mukavaksi paikaksi opiskella. Täällä luonto on tarpeeksi lähellä. Lisäksi ei ole pitkä matka käydä kotona lomilla, sillä olen kotoisin Kolarista. Opiskelukaupunkina Rovaniemi on todella monipuolinen. On paljon harrastusmahdollisuuksia ja mielestäni Rovaniemi on sopivan kokoinen kaupunki, ei liian suuri eikä liian pieni. Täältä löytyy kaikki. Kampuksella pääsee verkostoitumaan ja saamaan kavereita helposti.

Olen tykännyt opinnoista tähän mennessä. Opiskelu on riittävän monipuolista: on teoriaa ja maastossa taas opimme, miten kaikki tapahtuu käytännössä. Lisäksi meillä on paljon erilaisia projekteja ja ryhmätöitä.

Opintoihin on sisältynyt kursseja muun muassa pohjoisista ekosysteemeistä ja kasveista, kasvien kasvusta ja siihen vaikuttavista tekijöistä, metsänhoidosta, leimikon suunnittelusta, metsikön mittauksesta, metsävaratietojen hallinnasta sekä puuraaka-aineen, puunjalostuksen ja puunhankintaan liittyvistä asioista. Olemme käyneet aluksi kursseilla kaikki ihan alusta alkaen, eli lähetty liikkeelle siitä, miten kasvit kasvavat. Sittemmin olemme opetelleet tunnistamaan metsä- ja suotyyppejä. Lisäksi käymme läpi kaikki tekijät, jotka vaikuttavat metsän kasvuun ja uusiutumisen. Olemme perehtyneet siihen, miten metsää hoidetaan kestävästi.

Opiskelu on koostunut erilaisista luennoista, käytännönharjoitteluista, projekteista ja ryhmätöistä. Teorian lisäksi opimme maastossa, miten asiat tehdään käytännössä. Esimerkiksi metsikön mittauksen. Käymme silloin tällöin yritysvierailuilla tutustumassa alan yritysten toimintaan. Myös eri yritysten ihmisiä käy puhumassa tai pitämässä luentoja meille. Meillä on myös työharjoittelua, joka suoritetaan kesäisin. Teemme harjoittelut metsäalan töissä. Ensimmäinen harjoittelu sisältää käytännön töitä eli raivausta ja istutusta. Toinen ja kolmas harjoittelu taas sisältää enemmän asiantuntijatöitä.

Työllistymismahdollisuudet alalla ovat laajat. Emme varsinaisesti erikoistu mihinkään vaan voimme työllistyä monenlaisiin eri tehtäviin. Koulutus tarjoaa mahdollisuuden toimia erilaisissa alan suunnittelu-, neuvonta-, ja johtamis- ja kehittämistehtävissä ja itsenäisenä yrittäjänä. En tiedä vielä tarkalleen, mitä metsäalan hommia haluan tehdä valmistumisen jälkeen, mutta tiedän sen, että haluan mieluiten työllistyä Lapissa. Työelämä on ollut opinnoissa vahvasti läsnä.

Opinnot ovat antaneet mielestäni hyvät eväät työelämää varten. Koulussa opimme, miten kaikki tehdään teoriassa. Kesällä harjoitteluissa pääsemme sitten kokeilemaan, miten asiat tehdään käytännössä. Lisäksi saamme ajankohtaista tietoa, joten pysymme perillä siitä, millaiset työllistymismahdollisuutemme ovat. Tällä hetkellä työllistymismahdollisuudet ovat hyvät.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä täältä löytyy kaikki tarvittava ja opiskelijoita kampuksilla on sopivasti, jolloin tutustuminen on helpompaa sekä oman alan, että muiden alojen opiskelijoihin. Metsätalousinsinöörin opintoja suosittelen, jos tykkää olla luonnossa ja tehdä metsän parissa töitä. Opinnot ovat todella monipuolisia ja vaikkei olisi aiempaa kokemusta metsäalalta, se ei haittaa, sillä kaikki opetetaan ihan alusta alkaen.

Maria Hietanen, metsätalousinsinööriopiskelija