kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Haaveena suureen pelifirmaan työllistyminen

Haaveena suureen pelifirmaan työllistyminenLukiossa ollessani mietin, että johonkin pitää hakea, mutta silloin ei ollut selkeää päämäärää. Opettajat olivat lukiossa kutsuneet naisvierailijan Electronic Arts-yrityksestä Helsingistä (yksi maailman suurimmista pelialan yrityksistä) puhumaan tietotekniikasta. Kiinnostuin heti esityksen jälkeen alasta ja päätin hakeutua opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikkaa.

Jonna Lamminaho.jpgOlen kotoisin Haapajärveltä ja halusin Rovaniemelle, kun suurkaupungit eivät kiinnostaneet ja Rovaniemi tuntui sopivan isolta kaupungilta. Lisäksi kuullut hyvää kaupungista, kun paikkakunnalla on asunut ja opiskellut tuttuja. Harrastan pyöräilyä ja Rovaniemen luonto on siihen harrastukseen juuri otollinen.

Meillä on koodaamiseen perustuvia kursseja, erilaisia projekteja on suurimmassa osassa opiskelua ja opintoja. Opinnot syvenevät vuosi vuodelta ja joka vuosi tulee uusia projekteja. Ensimmäisenä vuotena meillä oli projektina Roborace (legosta rakennetaan robotteja, jotka kisaavat sitten turnauksissa). Projektissa syntyneet tuotokset esitellään ja pyritään markkinoimaan mahdollisimman myyvästi eli ei riitä, että rakennetaan jotakin, sillä tuotekehityksen lisäksi tehdään myyntiä ja markkinointia. Meillä on myös luentoja, 30op työharjoittelua Myös ohjelmistotekniikan laboratoriossa, pLabissa pystyy suorittamaan opintoja. Jotkut tekevät neljäntenä vuotena puoli vuotta harjoittelua putkeen (30op) eli kaikki työharjoittelut samalla kertaa.

Opinnoissa kaikki on ollut uutta, koska aikaisempaa kokemusta tietotekniikasta ei ole. Koko ajan oppiikin uusia asioita ja asiat on tuntunut mielenkiintoisilta. Meillä koulutuksessa on tasokas opetus, ja hyvät opettajat (auttavat jos on tarvetta ja järjestävät erilaisia vierailuja). Meillä oli esimerkiksi lennostosta vierailijoita, ja he kertoivat mitä tekevät lennostossa: lennostossa on töissä myös tietotekniikan insinöörejä.

Haaveilen työllistymisestä suureen pelifirmaan valmistumisen jälkeen. Alalta voikin työllistyä laajasti, esimerkiksi jonkin organisaation IT-tukeen, ja tietenkin peliteknologia on kasvava ala, jonne voi myös työllistyä. Itseäni kiinnostaa juuri peliteknologian puolelle työllistyminen koska se on kasvava ala ja minulla on osaamista taiteiden puolelta. Esimerkiksi toukokuussa olen menossa yliopistolle pelihahmokurssille, joka kestää viikon. Sulautetut järjestelmät myös kiinnostavat (esimerkiksi softan asentaminen digitaalikellon sisään, eli erilaisten alustojen asentaminen laitteisiin).

Mielestäni koulutus antaa hyvät valmiudet työelämään. Projektiosaamiseen panostetaan opinnoissa, koska työelämässä vaaditaan nykyään paljon ryhmätyötaitoja. Työnantajia ei välttämättä aina kiinnosta työntekijässä tarkempi ja kaiken asian osaaminen, vaan työntekijän halu myös oppia uusia asioita ja motivaatio alaa kohtaan.

Suosittelisin hakeutumaan tieto- ja viestintätekniikkaan jos vähääkään on kiinnostusta alalle. Itse olen hyvin sulautunut tälle alalle ja joukkoon, ja hyvin on mennyt. Kavereita on saanut niin miehistä kuin naisista. Tieto- ja viestintätekniikan opinnot ovat mielenkiintoiset, vaihtelevat ja käytännönläheiset.

 

 - Jonna Lamminaho, Tieto- ja viestintätekniikan opiskelija