kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Esittely / Aarteenetsintää kiertotalouden merkeissä
Uusimmat artikkelit

Aarteenetsintää kiertotalouden merkeissä

Hendriksson&Tyni.jpg
10.3.2020 7:00

Insinööri YAMK Katri Hendriksson työskentelee projektipäällikkönä ja FT Sanna Tyni erityisasiantuntijana Uudistuvan teollisuuden osaamisryhmässä Lapin ammattikorkeakoulussa.

Tausta

Yritysrajapinnassa toteutettavan kiertotalous ja teolliset sivuvirrat opintokokonaisuuden kehittäminen –hanke on käynnistynyt 1.8.2017 ja hankkeen tavoitteena on kehittää Lapin ammattikorkeakoulun insinöörikoulutukseen kiertotaloussisältöjä.

Hankkeen käynnistyessä käytiin läpi Lapin AMKin olemassa oleva insinööriopintojen opintojaksotarjonta, joista poimittiin opintojaksoja, joihin kiertotalous luonnollisesti kytkeytyisi. Sisältöjen päivityksen yhteydessä päivitettiin myös insinöörikoulutusalojen opetussuunnitelmien kuvaukset siten, että bio- ja kiertotalous ovat osa suunnitelmia myös jatkossa.

Hanke on toteutettu Lapin AMKin ja Digipolis Oy:n yhteistyönä ja keskeisessä roolissa on ollut yritysrajapintaan kytkeytyvän kiertotalouskoulutuksen kehittäminen. Hanke on Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoittama Vipuvoimaa EU:lta sosiaalirahaston aluekehityshanke. Hankkeelle on myönnetty ESR-rahoitusta 184 280€, hankkeen kokonaisbudjetin ollessa 230 352€. Hankkeen viimeinen toteutusvuosi käynnistyi vuoden 2020 alussa ja se päättyy 31.12.2020.


Koulutusuudistuksesta viestiminen

Yksi hankkeen tavoitteista on ollut lisätä Lapin AMKin opiskelijoiden bio- ja kiertotaloustietoisuutta.

Opintojaksoihin sisällytetyn tiedon lisäksi hankkeesta on kirjoitettu artikkeleita, pidetty bio- ja kiertotalousteemaisia asiantuntijaluentoja, esitelty hanketta eri tilaisuuksien yhteydessä esittelypisteellä sekä suullisten esitysten muodossa.

Syksyllä 2019 käynnistyi hankkeen viimeinen pilotointivuosi ja hanketta haluttiin tuoda myös viestinnällisesti uudella tavalla esille opiskelijoille. Tavoitteeksi asetettiin järjestää jollakin tavalla opiskelijoita aktivoivia tapahtumia syksyn ja loppuvuoden aikana Lapin AMKin kampuksilla ja esitellä tapahtumien yhteydessä hankkeen tuloksia eli kuinka kiertotalous on kytkeytynyt osaksi insinööriopintoja.

Esittelytavaksi valittiin kampuksen aulaan sijoitettava esittelypiste, sekä aktivoivaksi ohjelmaksi leikkimielinen aarteenetsintä kampuksella.

 

Hanke-esitteestä aarteeksi

Etsittäväksi aarteeksi työstettiin A5-kokoinen hankeposteriin pohjautuva hanke-esite (Kuva 1, vas.). Etsittävä ”aarre” oli esitteestä muokattu versio, jonka etusivulle sijoitettiin viesti aarrejahdista ja yllätyspalkinnosta (Kuva 1, oik.). Esitteitä piilotettiin kampusalueelle 5-10 kappaletta ja löydettyä esitettä vastaan sai lunastaa yllätyslahjan hankkeen esittelypisteeltä.

Kuva  1 Tyni ja Hendriksson 2020.jpg
Kuva 1. Vas. Tapahtumaa varten työstetyn hanke-esitteen kansilehti. Oik. Etsittävän esiteversion kansilehti.

Ensimmäinen aarteenetsintä järjestettiin lokakuussa 2019 Kemin Tietokadun kampuksella Kosmoksessa. Esittelypisteellä opiskelijoille kerrottiin hankkeen tavoitteista, sekä esiteltiin opintojaksoja, joihin kiertotalous on kytketty. Insinööriopiskelijoiden lisäksi esittelypisteellä vieraili myös Terveys- ja hyvinvointialan opiskelijoita eli tietoa hankkeesta ja kiertotalouden koulutuksesta saatiin levitettyä myös toisen osaamisalueen opiskelijoille.

Kuvassa 2 vasemmalla puolella on kuva hankkeen esittelypisteestä ja oikealla puolella palkittuja aarteenlöytäjiä.

Kuva 2 Tyni ja Hendriksson 2020.jpg
Kuva 2. Vas. Hankkeen esittelypiste. Oik. Aarrejahdissa palkittuja etsijöitä yllätyskassinsa kanssa.


Somella näkyvyyttä?

Hankkeen esittelypäivää mainostettiin etukäteen Lapin AMKin opiskelijoiden nettisivulla kuvan 3 vasemman reunan mukaisella ilmoituksella. Lisäksi tapahtumaa markkinointiin Lapin AMKin Instagram-sivun kautta ja LinkedIn:ssä kuvassa 3 näkyvin viestein.

 

Kuva 3 Tyni ja Hendriksson 2020.jpg
Kuva 3. Vasemmalta oikealle: hanke-esittelystä kertova tiedote Lapin AMKin opiskelijoiden sivustolla sekä sosiaalisessa mediassa julkaistuja viestejä tapahtumasta. Instagramissa julkaistut @LapinAMK merkityt kuvat tulevat esille myös Lapin AMKin pääsivustolle.

Seuraava aarteenetsintä järjestettiin Lapin ammattikorkeakoulun Rovaniemen kampuksella joulukuussa 2019 Metsä- ja kiertotalousseminaarin yhteydessä, jonka toivottiin saavan kampuksen aulaan paikalle niin opiskelijoita, henkilökuntaa kuin myös yhteistyökumppaneita ja seminaariosallistujia. Luonnonvarakeskus Luken kanssa yhteistyössä järjestetyn seminaarin yhteydessä hanke-esittely ja aarteenetsintä saivat hieman enemmän huomiota kuin aiemmin järjestetty tapahtuma.

Hankkeen viimeinen aarteenetsintä ja esittelypiste järjestettiin Kemin kampuksella avointen ovien päivänä, Kosmos on uusi -tapahtuman yhteydessä (Kuva 4). Tapahtumapäivä sisälsi monipuolista ohjelmaa mm. seminaariesityksiä, kampuksen esittelykierroksia, hankkeita ja Lapin AMKin toimintaa esitteleviä pisteitä, arvontoja ja kiertotaloushenkisen pakopelin.

Kuva  4 Tyni ja Hendriksson.jpg
Kuva 4. Kiertokoulu -hankkeen esittelypiste Kosmos on uusi -tapahtumassa Kemin kampuksella.

 

Viestittiinkö onnistuneesti?

Syksyn aikana järjestetyt hanke-esittelyt aarteenetsintöjen kera olivat uudenlainen tapa toteuttaa hankeviestintää.

Jo suunnitteluvaiheessa tunnistettiin mahdolliset riskit uudenlaisen toteutustavan kokeiluun liittyen. Onnistunein tulos saavutettiin järjestämällä aarteenetsintä ja hanke-esittely isomman tapahtuman yhteydessä. Esittelypisteellä vieraili monipuolisesti kävijöitä ja hankkeesta sekä kiertotalouden kytkeytymisestä osaksi insinööriopintoja kerrottiin sekä AMKissa jo opiskeleville opiskelijoille, että lähialueen kouluista saapuneille ammattikorkeakouluopintoja harkitseville oppilaille.

Jatkossa vastaavantyyppistä hieman kevyempää hankeviestintää voisi olla hyvä järjestää juurikin avoimien ovien tai hieman nuorempien oppilaiden vierailujen yhteydessä.