kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Tiesin jo nuorena haluavani hoitoalalle

Tiesin jo nuorena haluavani hoitoalalleemma myyryläinen.jpg
Muutin Rovaniemelle opiskelemaan Kuusamosta, sillä tämä on lähellä kotipaikkakuntaani, jossa asuu perhe ja ystävät. Täällä pääsee olemaan lähellä luontoa, mutta silti täällä on hyvin palveluja saatavilla ja opiskelijat saavat paljon etuja sekä heille järjestetään paljon tapahtumia.

Tämä on myös todella kiva kesäkaupunki ja täällä pystyy hyvin kokemaan kaikki neljä vuodenaikaa. Tiesin jo nuorena, että haen hoitoalalle, joten hain peruskoulun jälkeen opiskelemaan lähihoitajaksi Kainuun Ammattiopistoon. Sen jälkeen tuntui luonnolliselta lähteä jatkamaan opintoja Lapin AMKiin ja erityisesti akuutimpi hoitotyö kiinnostaa, jossa sairaanhoitajan ammattikorkeakoulututkinnolla voi työskennellä.

Päädyin Rovaniemelle opiskelemaan sijainnin ja oman alani takia. En halunnut muuttaa liian suureen kaupunkiin, kun tulen itse pienemmältä paikkakunnalta, täällä myös opiskeli paljon tuttuja ihmisiä, joilta olin kuullut paljon positiivisia kokemuksia Lapin AMKista. Omien kokemuksieni perusteella pystyn suosittelemaan Rovaniemeä kivan kaupungin ja viihtyisien kampusten perusteella, henkilökunta kannustaa ja auttaa opintojen sekä harjoitteluiden etenemisessä. Aikaisempi lähihoitajan koulutus on toiminut hyvänä pohjana opinnoille ja olen myös työskennellyt alalla koulun ohella.

Opiskelu on ollut kivaa, vaikka välillä onkin paljon tehtäviä ja ne vievät aikaa, silti se on palkitsevaa. Opiskelen nyt toista vuotta sairaanhoitajaksi ja harjoitteluja on ollut neljä, joten se on tuonut hyvin vaihtelua opiskeluun. Harjoittelut olivat kliinisten taitojen harjoittelu, äitiyshuollon –ja lapsiperheen hoitotyön harjoittelu, kliininen osaaminen sisätautipotilaan hoitotyössä sekä kliininen osaaminen kirurgisen potilaan hoitotyössä. Tällä hetkellä meillä on menossa mielenterveys -, kriisi –ja päihdetyön opintojakso.

Yleisesti opinnot koostuvat erilaisista teorialuennoista, käytännön harjoitteluista koulun ENVI –ympäristöissä sekä käytännön harjoittelusta työpaikoilla. Teemme paljon myös ryhmätöitä, esseitä ja saamme välillä myös jonkin asiantuntijan työelämästä luennoimaan tunneille. Lapin AMK tarjoaa hyvät ENVI- ympäristöt, jotka jäljittelevät sairaalamaailmaa. Lapin AMKin  oppimisympäristöistä löytyy esimerkiksi leikkaussali, vastaanotto, lääkehuone ja neuvolaympäristö. Tiloista löytyy siis kaikki tarvittavat välineet ja hyvät simulaationuket harjoittelua varten.


Minulle erityisesti mieleen jäänyt kurssi oli sisätautijaksolla, jossa harjoittelimme ENVI –tiloissa käytännön juttuja, kuten hoitoelvytystä ja toisten kanylointia. Kurssi oli haastava ja tiivis paketti, mutta todella opettavainen. Opinnoissa parasta on ollut se, että pääsee teoriassa opittuja asioita soveltamaan suoraan käytännönharjoituksissa. Koululta löytyy oppimisympäristöjen lisäksi muutenkin hyvät tilat opiskeluun ja luokissa on mahdollista käydä vapaa- ajallakin harjoittelemassa, mikäli on tarvetta.

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä sairaanhoitajana esimerkiksi eri osastoilla, leikkaussaleissa, vastaanotoilla ja päivystyspoliklinikoilla. Minulla ei vielä ole valmistumisen jälkeen suoria urasuunnitelmia, mutta akuutti hoitotyö tuntuu omalta jutulta. Työelämä on mukana jo opinnoissakin juuri harjoittelujen osalta ja usein opiskelijat työllistyvät harjoittelupaikkoihinsa esimerkiksi keikkatöihin koulun ohelle, kesätöihin tai jopa pidempiaikaisesti. Verkostoituminen työelämän kanssa voi avata työpaikkoja valmiiksi sille ajankohdalle, kun valmistuu. Valmistumisen jälkeen haluaisin myöskin jäädä Lappiin, sillä se tuntuu kotoisalta, enkä halua lähteä kauas. Koulutusohjelmamme opinnot tarjoavat hyvät eväät työelämää varten, koulusta ja harjoittelusta saa hyvän teoriapohjan ja kliiniset taidot, joita on hyvä lähteä sitten työelämässä kehittämään. Jos tykkää ihmisläheisestä työstä, jossa oma työnjälki näkyy, niin sairaanhoitajaopinnot on loistava valinta. Koulun käyminen ei ole pelkkiä luentoja, vaan käytännön harjoittelua ja simulaatioita, vaihtelu tekee tästä yhäkin mielenkiintoisempaa.

- Emma Myyryläinen, sairaanhoitajaopiskelija