kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Palava halu auttaa muita ihmisiä

Palava halu auttaa muita ihmisiäKatri Vaarala.jpg
Erityisesti lukioaikainen terveydenhoitajani inspiroi minua valitsemaan hoitoalan. Myös minulla on palava halu auttaa muita ihmisiä - kuten monella muullakin hoitoalalle hakeutuneella. On hienoa päästä näkemään tulevan ammatin kautta koko elämän kirjo ja erilaisia ihmistarinoita. Minulle erityisen tärkeää on, että ihminen kohdataan ennen kaikkea ihmisenä, eikä vain potilaana tai asiakkaana.

Valmistuin Ounasvaaran lukiosta. Seuraavana keväänä hain vähän sinne ja tänne tietämättä, mitä oikein haluaisin opiskella. Hain muun muassa eläinlääkäriksi, josta olin haaveillut pienestä asti. Lisäksi hain sairaanhoitajaksi. Menin pääsykokeisiin vähän "takki auki", ja opiskelupaikat jäivät saamatta. Välivuoden aikana olin työkokeilussa eräässä Rovaniemeläisessä päiväkodissa, aloitin uuden harrastuksen (partio) ja muutenkin etsin itseäni. Välivuoden aikana sain varmuuden siitä, että haluaisin opiskella ja tulevaisuudessa työskennellä hoitoalalla.

Olen asunut Rovaniemellä tällä hetkellä yli 10 vuotta. Lapin tyttönä en halunnut edes kuvitella, että lähtisin opiskelemaan yhtään etelämmäksi. Onnekseni Rovaniemeltä löytyi sekä terveydenhoitajan että sairaanhoitajan koulutusohjelmat. Kevään yhteishaussa hain molempiin ja saman vuoden syksynä aloitinkin sitten terveydenhoitajan opinnot. Opiskelukaupunkina Rovaniemi on erittäin monipuolinen: rauhallinen, sopivan kokoinen, selkeät vuodenajat, puhdas luonto ja vilkas opiskelijaelämä. Täältä löytyy kyllä kaikki tarvittava. Lisäksi aina on se mahdollisuus ottaa juna tai lento johonkin suurempaan kaupunkiin, jos kaipaa vielä jotain ekstraa.

Opinnot koostuvat teoriaopinnoista ja käytännönläheisistä työpajoista koulun ENVI-tiloissa eli hoitotyönopiskelijoiden oppimisympäristössä sekä käytännön harjoittelusta työharjoittelupaikoissa. Itse pidin erityisesti mielenterveys- ja päihdetyön opintojakson kognitiivisen työskentelyn menetelmistä. Kuuntelemisen ja puhumisen taidot kehittyivät kyseisen opintojakson aikana ihan uudelle tasolle. Myös kirurgian sekä sisätautien opintojaksot ovat olleet mielestäni erittäin mielenkiintoisia. Kaiken kaikkiaan opiskelu on ollut mukavaa: työpaja tunneilla oppii hurjasti kaikkea uutta, opettajat ovat innostavia ja saman henkiset luokkakaverit tekevät opiskelusta hauskempaa. Huolimatta siitä, että Rantavitikan kampus vaikuttaa ulkoa tarkasteltuna melko suurelta useat opettajat tunnistavat koulun käytävillä. Lisäksi kampuksen käytävillä / ruokalassa on loistava mahdollisuus törmätä myös muiden alojen opiskelijoihin, joihin on erilaisissa opiskelijatapahtumissa tutustunut. Tuutorointi ja oman opiskelijayhdistyksen, RoiSTO:n hallituksen tuutorvastaavana toimiminen on opintojen lisäksi antanut paljon, sillä olen sitä kautta tutustunut uusiin ihmisiin, kehittänyt omia sosiaalisia taitojani, päässyt vaikuttamaan itselle tärkeisiin asioihin ja muutenkin oppinut paljon uutta.

Terveydenhoitajana saan myös sairaanhoitajan pätevyyden, joten valmistumisen jälkeen voin työskennellä todella monissa erilaisissa paikoissa. Työ sairaalan poliklinikalla, opiskelijaterveydenhuollossa, järjestöissä, yrityksissä, yrittäjänä tai vaikkapa tutkimusten parissa, ovat mielenkiintoisia ja mahdollisia vaihtoehtoja. Mahdollisuuksia on niin monia, että vielä opintojen puolivälissäkään en osaa sanoa urasuunnitelmia vielä sen tarkemmin. Opintoihin kuuluvat useat työharjoittelut erilaisissa harjoittelupaikoissa kuitenkin antavat suuntaa siitä, mikä voisi kiinnostaa tulevaisuudessa. Jotain suuntaa on jo kuitenkin saatu, sillä jo ensimmäisen vuoden opintojen jälkeen pääsin kesätöihin Oulun yliopiston DIPP-tutkimuksen pariin. Edellä mainitun, tähän mennessä mielenkiintoisimman kesätyön, löysin koulun sähköpostiini tulleen viestin kautta. Lapin AMK antaa siis monella tavalla hyvät eväät työelämään. Veri vetää pohjoiseen, mutta ei voi tietää mihin elämä ja työ lopulta vie. Kaikki tiet ovat vielä avoinna.

- Katri Vaarala, terveydenhoitajaopiskelija