kuva
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Alan osaajille on aina paikkoja työelämässä

Alan osaajille on aina paikkoja työelämässämatti pehkonen filtteröity.jpeg
Opiskelen toista vuotta tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi Lapin AMKissa, ja haluaisin tulevaisuudessa päästä työskentelemään sellaiseen työhön, jossa pääsen toteuttamaan itseäni. Jos mielekäs työpaikka ei osu kohdalle, en näe myöskään mahdottomana vaihtoehtona työllistää itseäni alkamalla alani yrittäjäksi.

Mielestäni tieto- ja viestintätekniikan koulutusohjelma on loistava, sillä työllistyminen tällä alalla on aika varmaa. Opettajilla on intohimoa opettamiseen, ja siihen, mitä he tekevät. Opettajien kanssa puhumisen myötä on käynyt selväksi, että yrityksiltä tulee jatkuvasti kyselyitä siitä, löytyisikö meistä opiskelijoista valmiita henkilöitä töihin. Alan osaajille on paikkoja aina vapaana, ja hyville työntekijöille aina tarvetta.

Opiskelu on ollut tähän saakka mukavaa, ja olen oppinut paljon. Opinnot alkavat täysin perusasioista, ja siitä sitten siirrytään haastavampiin tehtäviin, joten aiempaa kokemusta tai tietämystä alasta ei tarvitse ennestään olla. Kursseilla olemme tehneet paljon mm. nettisivuja, ja toimineet paljon sähkön ja elektroniikan parissa. Opinnot ovat todella projektiluontoisia, ja luentoja on vähän, mikä tarkoittaa, että käytännön harjoitusta on runsaasti.

Ennen kuin tulin Lapin AMKiin opiskelemaan, valmistuin merkonomiksi. Tämä koulutusohjelma kuulosti hyvältä, ja olikin ainoa paikka mihin hain. En ollut aiemmin työskennellyt tai opiskellut mitään alaan liittyvää, mutta olen harrastusmielessä tehnyt alaan liittyviä asioita ja myynyt elektroniikkatuotteita. Lapin AMK vaikutti  hyvältä opiskelupaikalta, sillä olen Rovaniemeltä kotoisin, enkä halunnut muuttaa muualle opiskelemaan. Rovaniemi on opiskelukaupunkina viihtyisä, ja täältä löytyy opintotarjontaa monelle alalle. Opiskelijatapahtumat vetävät myös hyvin vertoja Etelä-Suomessa sijaitsevien korkeakoulujen järjestämiin tapahtumiin, ja Rovaniemi tarjoaa hyvin vaihtelua ja aktiviteetteja opintojen vastapainoksi. Itse nautin myös siitä, että luonto on lähellä, ja kaupungin hälinästä pääsee pois niin halutessaan.

Lapin AMK tarjoaa loistavat oppimisympäristöt, ja Rantavitikan toimipisteeltä löytyy hyvät tilat, joista löytyy opinnoissa tarvittavat laitteet. Erityisesti mieleen jääneitä projekteja ovat olleet ihan ensimmäinen projektikurssimme, jossa oppi paljon uusia ja mielenkiintoisia asioita, sekä viime kevään projekti, jossa rakensimme älytaloja. Parasta opinnoissa on ollut uusiin ihmisiin tutustuminen, sillä täältä löytyy paljon erilaisia persoonia, ja luokassa vallitsee hyvä ilmapiiri. Luokkamme koostuu ihmisistä, jotka ovat tulleet ympäri Suomea, ja pohjoisimmasta tullut opiskelija on Ivalosta, ja eteläisimmästä tullut opiskelija Vantaalta. Myös työelämä on ollut vahvasti läsnä opinnoissa esimerkiksi yrityskahvien merkeissä, joissa työelämän edustajat tulevat kertomaan työstään ja siitä, miten heille voi päästä töihin.

Valmistumisen jälkeen voin työskennellä laidasta laitaan monipuolisissa työtehtävissä, mutta konkreettisia nimikkeitä ovat esimerkiksi järjestelmäasiantuntija, verkkoasiantuntija, suunnittelija, IT-tukihenkilö tai ohjelmoija. Itse haluaisin valmistumisen jälkeen jäädä Lappiin, mutta todennäköisesti tulen muuttamaan Etelään töiden perässä. Opinnot itsessään ovat antaneet todella hyvät eväät työelämään, ja kattavat harjoitukset ovatkin pohjana monipuoliselle osaamiselle.

- Matti Pehkonen, tieto –ja viestintätekniikan insinööriopiskelija