Yliopiston tutkimus on profiloitunut arktisen ja pohjoisen tutkimukseen sekä matkailututkimukseen.
Erityisesti oikeustieteiden ja yhteiskuntatieteiden tiedekunnat ovat viimeisten vuosien aikana edistäneet kestävän luonnonvarojen käytön tutkimusta keskittyen erityisesti sen yhteiskunnallisen ja oikeudellisen kestävyyden tutkimukseen.
Yhteiset tutkimus- ja kehittämishankkeet sidosryhmien kanssa ovat vahvistaneet alueellista yhteistyötä ja tuoneet luonnonvaratutkimukseen uutta osaamispääomaa.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT)
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) Rovaniemen keskeinen tehtävä on arktisen kasvintuotannon tutkimus.
Tutkimustoiminta on hyvin pitkälle hankkeistettua. Hankkeet koskevat tyypillisesti luonnontuotteita, elintarviketaloutta, erikoiskasvituotantoa, nurmitaloutta, maisemaa sekä viherympäristöä, maaseutuyrittäjyyttä, puutarhataloutta, geenivarojen kestävää käyttöä ja ilmastonmuutosta.
Maaseudun elinolojen ja elinkeinojen kehittäminen kokonaisuutena tarvitsee kokonaisvaltaista katsantokantaa ja ilmastonmuutos ja elintarviketalouden globaalit markkinat edellyttävät tuntosarvia maailmalla. Pohjoisen merkitys tulevaisuuden muuttuvissa olosuhteissa tullee kasvamaan.
Metsäntutkimuslaitoksen Rovaniemen toimipaikan tehtävänä on tutkija pohjoiseen soveltuvia metsänhoidon menetelmiä, metsäluontoa sekä sen arvoja metsän eri käyttömuotojen yhteensovittamiseksi.
Tutkimuksen painoaloina ovat metsäekosysteemin kehitys, hoito ja käyttö, pohjoisten metsäekosysteemien alttius häiriöille ja muutoksille sekä Lapin metsien käyttömuodot ja niiden yhteensovittaminen.
Lappi on kansainvälisesti kiinnostava Euroopan ”vihreä nurkka”, jossa metsien pääomistajana toimii valtio. Lapissa sijaitsevat Suomen suurimmat kansallispuistot ja luonnonsuojelualueet. Alueella toimii useita elinkeinoja, kuten matkailu, poronhoito, metsätalous ja uutena tulokkaana myös kaivosteollisuus. Kaikki
toimijat ovat samojen luonnonvarojen äärellä ja kaikille olisi löydyttävä oman elinkeinon harjoittamiseen
tilaa ja oikeutta.