Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) Rovaniemen toimipaikan tehtävänä on tutkija pohjoiseen soveltuvia metsänhoidon menetelmiä, metsäluontoa sekä sen arvoja metsän eri käyttömuotojen yhteensovittamiseksi.
Tutkimuksen painoaloina ovat metsäekosysteemin kehitys, hoito ja käyttö, pohjoisten metsäekosysteemien alttius häiriöille ja muutoksille sekä Lapin metsien käyttömuodot ja niiden yhteensovittaminen.
Luonnonvara-alaan liittyvä TKI-osaaminen Metsäntutkimuslaitoksen Rovaniemen toimipaikassa
Kestävä luontomatkailu
Metsätalous
Poro- ja riistatutkimus
Agro-Forestry (NWFP-tuotteet)
Maaseutuyrittäjyys
Metsien monikäytön ekonomia
Metsien monikäytön ekologia
Luonnonvaraoikeuden tutkimus
Maankäyttö
Käyttömuotojen väliset konfliktit
Kasviekologia (marjat, sienet jne)
Uudet luonnontuotteet ja innovaatiot
Kasvituotanto
Kotieläintuotanto
Elintarvikkeet ja jatkojalostus
Puupohjainen
Biokaasu (lanta, kasviraaka-aine, biohajoavat jätteet)
Pyrolyysin raaka-aineet
Luontainen uudistaminen
Eri-ikäisrakenteisen metsien kasvatus
Kestävä metsätalous
Suometsätalous
Metsäekosysteemin hoito- ja käyttö sekä häiriödynamiikka
Erilaiset mallinnusmenetelmät
Menetelmäopetus – ja tuki
Laboratorion laatujärjestelmä on kansainvälisen standardin SFS-EN ISO/IEC 17025 mukainen ja laboratorio on FINASin akkreditoima laboratorio T203, pätevyysalueena vesianalytiikka
Arktinen biotalous: arktiset jäät ja vedet, arktinen mikrobiologia, arktiset kasvit, luonnontuoteala
Metsien uudistaminen ja metsien terveydentilan seurantatutkimukset, kasviekologia, kasvien ja puiden ravinne- ja metaboliatutkimus
Menetelmät:
- monipuolinen vesianalytiikka (arktinen jää ja vesi, luonnonvedet, jätevedet): mm. alkaliniteetti, GRAN-alkaliniteetti, veteen liuennut happi, CODMn, pH, sähkönjohtavuus, väri, sameus, kiintoaine, typpi- ja fosforiravinteet sekä alumiini ja niiden fraktiot, kloridi, sulfaatti, a-klorofylli, biologinen hapen kulutus, CODCr, rauta, mangaani, TOC, TIC, TN, TC, mikrobiologian menetelmät
- maa-analytiikka (arktiset maanäytteet, kivennäis-, savi-, ja turvemaa): mm. erilaiset uutot, ravinteet, vaihtuva happamuus, raekoostumus, arktinen mikrobiologia
- kasvianalytiikka (kasvit, erikoiskasvit, marjat): mm. kromatografiset menetelmät ja erotustekniikat, GC- ja LC/MS-menetelmät, kasvifysiologian ja biokemian menetelmät sekä molekyyli- ja mikrobiologian menetelmät.