Innovaatio- ja osaamisyhteisön tarve
Korkeakoulut ja tutkimuslaitokset joutuvat hankkimaan yhä enemmän rahaa budjetin ulkopuolelta kilpailluista rahoituslähteistä. Kilpailu kotimaisesta rahoituksesta on lisäksi kiristynyt ja rahaa riittää yhä harvemmille hankkeille.
Lisäksi meillä on tarvetta vahvistaa entisestään valmiuksia ja osaamista hakea kansainvälistä tutkimusrahoitusta. Tarvitsemme myös osaamista löytää oikeat verkostot ja foorumit sekä hallita niissä toimimisen logiikat.
Kaivannaisala on taloudellisesti tärkeä toimiala, mutta se tuo mukanaan myös pelkoja peruuttamattomista muutoksista ja haitoista, joita toiminta mahdollisesti aiheuttaa luonnon monimuotoisuudelle. Toisaalla kysytään, miten kaivokset vaikuttavat alueiden muiden toimialojen elinvoimaisuuteen.
On tärkeää löytää kestävyyden tasapaino eri luonnonvarojen käyttöön perustuvien elinkeinojen kesken.
Tasapainon ylläpitäminen ja hoivaaminen edellyttää alueella myös tehokasta TKI-toimintaa tuottamaan tarvittavaa taito-tietoa alueen hyväksi.
Hankkeen aikana luodaan perusta lappilaiselle luonnonvara-alan
TKI-toiminnan osaamis- ja innovaatioyhteisölle, jolla on valmiudet
hyödyntää yhteisön osaamista alueellisessa, kansallisessa ja
kansainvälisessä toiminnassa
Hankkeen kehittämistavoitteet
- Lappilaiset toimijat ovat kansainvälisesti tunnistettuja TKI-toimijoita omilla luonnonvarojen kestävään käyttöön ja jalostamiseen perustuvilla osaamisalueillaan.
- Ohjelmakaudella 2014–2020 Lapin TKI-yhteisön partnerit ovat aktivoituneet Brysselin erillisohjelmarahoitteisessa hanketoiminnassa hyödyntäen tutkimus-, innovaatio- ja koulutustoiminnan rahoitusta. Lapin TKI-toimijat ovat myös vahvoja territoriaalisen ja rajat ylittävän rahoituksen hyödyntämisessä.
- Hankkeen II vaiheen käynnistäminen. Huomioidaan Lapin Arktisen Ohjelman toimenpidesuositukset kansainvälistymiselle.
Hankkeen tulosalueet
Tulos I: Lapin Luonnonvarojen kestävän käytön osaamis- ja innovaatioyhteisö
Tulos II: Yhteiset aloitteet kansainvälistymisen tukemiseksi
Tulos III: KV verkostoitumistoimet