kuva
pakkasraja.jpg
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Opiskelijalle / Aloittavan opiskelijan opas

hyödyllistä tietoa opiskelun aloittamiseen

Onneksi olkoon, Sinut on hyväksytty opiskelijaksi Lapin ammattikorkeakouluun!
Toivotamme Sinulle menestystä opintoihin sekä antoisaa ja monipuolista opiskelijaelämää tulevina vuosina.

Katso millä pisteillä eri koulutuksiin päästiin yhteishauissa.

karuselli_hakijalle_jtamski_DSC5274-Edit.jpg


Paikan vastaanottaminen ja ilmoittautuminen

Opiskelemaan valituille lähetetään tiedote opiskelijavalinnasta.

Sinun tulee ottaa opiskelijapaikka vastaan ja ilmoittautua joko läsnä- tai poissaolevaksi. Mikäli tulet hyväksytyksi varasijalta määräaika määräytyy sen mukaan milloin saat ilmoituksen opiskelijapaikastasi. Vastaanoton ja ilmoittautumisen voit tehdä Oma Opintopolkupalvelussa.

Mikäli et voi ottaa paikkaa vastaan Oma Opintopolkupalvelussa, lähetä sähköpostia osoitteeseen hakijapalvelut@lapinamk.fi

Mikäli tarvitset vielä erillisen todistuksen valinnastasi, pyydämme lähettämään sähköpostia osoitteeseen hakijapalvelut@lapinamk.fi

täppä.jpgAlkavien koulutusten aloitusajankohdat
täppä.jpgLukujärjestykset

TimeEdit on Lapin AMKissa käytössä oleva lukujärjestysohjelma. Julkiset työjärjestykset ovat kaikkien luettavissa ilman tunnuksia, ryhmien lukujärjestyksiä voi selata ryhmätunnuksen avulla. Opiskelijatunnuksen avulla pääsee opiskelijoiden alueelle, josta löytyy opintojaksojen ja opettajien lukujärjestykset sekä tilojen varaukset.Todistuskopiot ja alkuperäiset todistukset

Lähetä tutkintotodistuskopiot Hakijapalveluihin. Mikäli tulet valituksi varasijalta, tulee sinun toimittaa kopiot opiskelijanpaikan vastaanottopäivään mennessä.

Kaikkia opiskelupaikan vastaanottaneiden yhteishaussa antamia tietoja verrataan hänen todistuksiinsa. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan, mikäli hakija on antanut haussa virheellisiä tietoja, eikä oikein tiedoin olisi oikeutettu saamaansa opiskelupaikkaan. Mikäli et toimita pyydettyjä kopioita ammattikorkeakoululle, opiskelijavalintasi puretaan. Kopioita ei palauteta.

Ota alkuperäiset todistuksesi mukaan kun aloitat opiskelun
Yhteishaussa käyttämiäsi alkuperäisiä todistuksia verrataan toimittamiisi kopioihin kahden ensimmäisen opiskeluviikon aikana. Ota alkuperäiset todistukset mukaasi ensimmäisenä opiskelupäivänä. Poissaolevaksi ilmoittautuneen alkuperäiset todistukset tarkistetaan opintojen alkaessa. Mikäli kopiot ja alkuperäiset todistukset poikkeavat toisistaan, ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan, jos hakija ei oikein tiedoin olisi oikeutettu saamaansa opiskelupaikkaan.


Poissaolo-oikeus

Opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi Oili-palvelussa

Ammattikorkeakoululain mukaan ensimmäisen vuoden opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi lukuvuodelle ainoastaan seuraavista syistä:

1) suorittaa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelua;
2) on äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
3) on oman sairautensa tai vammansa vuoksi kykenemätön aloittamaan opintojaan.

täppä.jpgPoissaolo-oikeus ensimmäisen vuoden opiskelija

täppä.jpgPoissolo-oikeus 1.8.2015 alkaen

Oma opintopolku palvelu

Opintopolussa on Oma Opintopolku, palvelu kirjautuneille käyttäjille. Tunnistautumalla verkkopankkitunnuksin, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla saat käyttöösi Oma Opintopolku –palvelun.

Tunnistautuneena voit:

 • vaihtaa hakutoiveiden järjestystä yhteishaussa hakuaikana
 • lisätä ja poistaa hakutoiveita hakuaikana
 • vastata hakutoiveisiin liittyviin kysymyksiin (kaikissa hauissa ei ole hakutoiveisiin liittyviä lisäkysymyksiä. Esimerkiksi korkeakoulujen yhteishaussa monissa hakukohteissa on vain siihen kohteeseen liittyviä lisäkysymyksiä.)
 • muokata hakutoiveisiin liittyvien kysymysten aiempia vastauksiasi
 • muokata henkilötietojasi myös hakuajan päätyttyä
 • nähdä valintojen tulokset
 • ottaa opiskelupaikan vastaan

täppä.jpgOma Opintopolkupalvelu

 

 

Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijasta tutkinto-opiskelijaksi

täppä.jpgOhjeita avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijasta tutkinto-opiskelijaksi siirtyvälle

 

Monimuoto-opinnot – opintojen järjestäminen ja lisätietojen antajan yhteystiedot

Olemme koonneet alkavien koulutusten osalta lisätietoja koskien opintoja.

täppä.jpgMonimuotokoulutukset (syksy 2018) - toteutus ja lisätietoja antaa
täppä.jpgMonimuotokoulutukset (tammi 2018) - toteutus ja lisätietoja antaa

YAMK-opintojen toteuttaminen ja lisätietoja antaa

Olemme koonneet alkavien koulutusten osalta lisätietoja koskien opintoja.

täppä.jpgYlempi amk - toteutus ja lisätietoja

Opiskelu ei onnistu ilman kannettavaa päätelaitetta

Opiskelu Lapin AMKissa on usein ajasta ja paikasta riippumatonta, minkä vuoksi opiskelijalla on oltava käytössään kannettava tietokone. Opiskelijamme voivat ladata koneilleen Office 2016-tuotteet ilmaiseksi (Mac versiossa ei Accessia), mutta oman päätelaitteen muusta ylläpidosta vastaa opiskelija itse. Vaativammassa tietojenkäsittelyssä ja erityissovelluksissa käytetään ammattikorkeakoulun tietokoneita.


Mikäli opiskelet monimuoto-opintoja huomioithan, että käytössäsi on USB-kuulokemikrofonit (headset) sekä laajakaistainen internetyhteys siellä, missä tulet opiskelemaan.

Opiskeluun sopii:

 • kannettava, jossa WIFI, käyttöjärjestelmä Windows 7 tai uudempi TAI Apple MacIntosh; OS X 10.7 Lion tai uudempi
 • tablettitietokone Windows-käyttöjärjestelmällä, jossa WIFi

 

Opiskeluun ei sovi:

 • pöytätietokone
 • tablettitietokone (muut kuin Windows-käyttöjärjestelmä)
 • Linux-käyttöjärjestelmä

Asetukset koulun langatonta verkkoa varten ennen opintojen alkua

Lapin AMKissa on käytössä EDUROAM wlan verkko opiskelijoiden omien kannettavien tietokoneiden ja mobiililaitteiden käyttöön. Jotta kirjautuminen EDUROAM-verkkoon on mahdollista, täytyy tietokoneessa/mobiililaitteessa olla asennettuna Soneran juurisertifikaatti. Opintojen aloituksen sujuvoittamiseksi sertifikaatin asennuksen voi tehdä omalle laitteelle jo ennen opintojen aloittamista. Katso ohjeet EDUROAM-verkon käyttöönottoon.

Apua asetuksiin opintojen alettua

Lapin AMKilla on kaksi opiskelijaharjoittelijaa, joiden tehtävänä on neuvoa erityisesti aloittavia opiskelijoita omien kannettavien tietokoneiden kytkemiseksi Eduroam-verkkoon, O365:n pilvipalvelun käyttöönotossa sekä Office-tuotteiden lataamisessa sieltä omalle kannettavalleen.

täppä.jpg Lue lisää

Asunnot Rovaniemellä, Kemissä ja Torniossa

Täältä löydät tietoa asunnoista ja muuttoilmoituksesta.

täppä.jpgAsuminen

Opintojen rahoitus

Ammattikorkeakouluopintoihin voi saada korkeakouluopiskelijoiden opintotukea. Opintotuen myöntämisen edellytyksinä ovat oppilaitokseen hyväksyminen, päätoiminen opiskelu, opintojen riittävä edistyminen ja taloudellisen tuen tarve.

täppä.jpgOpintojen rahoitus

 

Hankittu osaaminen osaksi tutkintoa

Opiskelija saa tutkintoa suorittaessaan ammattikorkeakoulun päätöksen mukaisesti lukea hyväkseen muussa kotimaisessa tai ulkomaisessa korkeakoulussa taikka muussa oppilaitoksessa suorittamiaan opintoja sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja muilla samantasoisilla opinnoilla. Opiskelija saa ammattikorkeakoulun päätöksen mukaisesti lukea hyväkseen sekä korvata tutkintoon kuuluvia opintoja myös muulla tavoin osoitetulla osaamisella (932/2014, 37§9).

Aikaisemmin ja muualla hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen on mahdollista heti opintojen alkuvaiheessa tai myöhemmin opintojen aikana. HOT arvostaa kaikkea osaamista ja keskeistä on opiskelijan osaaminen, riippumatta missä ja miten osaaminen on hankittu. Hankitun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen etuja ovat mm. opiskeluajan lyheneminen, päällekkäisen opiskelun poistuminen, oman osaamisen tiedostaminen.


täppä.jpgLisätietoa HOT-menettelystä

 

Etä- ja verkko-opinnot

Etä- ja verkko-opinnot Lapin AMKissa tarkoittavat tietokoneen ja -verkon hyödyntämistä opiskelussa. Oppimistapahtuma ei ole sidottu luokkahuoneeseen, vaan opiskelet osittain tai kokonaan erilaisissa verkkoympäristöissä.

Etä- ja verkko-opintoihin osallistuessasi vastaat itse siitä, että tietokoneesi ja internetyhteytesi ovat toimintakunnossa. Opiskelu verkon välityksellä ei vaadi erityistä tietoteknistä osaamista, vaan tietokoneen ja internetin peruskäyttötaidot riittävät. Opintojen alkupuolella opintoihin kuuluu sekä perustietoteknisten valmiuksien opettelua sekä verkko-opiskeluun käytettävien työvälineiden käytön harjoittelua. Lapin AMKin eOppimispalveluiden tukihenkilöt antaa henkilökohtaista apua aina tarvittaessa.

täppä.jpgeOppimispalvelut
täppä.jpgEtä- ja verkko-opinnot

 

Opiskelijan käyttäjätunnukset

Opiskelijoille luodaan automaattisesti henkilökohtaiset käyttäjätunnukset ja sähköpostitili. Käyttäjätunnusta tarvitaan mm. kirjauduttaessa oppimisympäristöihin, sähköpostiin, korkeakoulun työasemille sekä langattomaan verkkoon.

Käyttäjätunnusten käyttöönotto vaatii aktivoinnin verkkopankkitunnuksilla tai kirjautumalla korkeakoulun työasemalle. Ohjeet tunnusten aktivointiin löytyy täältä: Käyttäjätunnusten käyttöönotto. Palvelun kautta myös saat käyttäjätunnukset, jos sinulla ei vielä niitä ole.

Tutustu myös sivuilta löytyviin IT-käyttösääntöihin. Käyttäjä sitoutuu sääntöjen noudattamiseen, kun hän ottaa tunnuksensa käyttöön. Käyttösäännöt löydät täältä.

LUC IT Infosta löydät tietoa myös muihin opiskeluun liittyviin IT-palveluihin, kuten Eduroam-langattoman verkon käyttöön omissa laitteissa ja ohjeistuksen Office 365 -sovellusten käyttöönottamiseksi sekä IT-palveluiden yhteystiedot.  http://lucitinfo.luc.fi/lapinamk/

 

Opiskelijakunta, opiskelijakortti ja tuutorit