kuva
Avoinamk_tyttojasateenvarjo_1920x400px.jpg
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / Avoin AMK

työnkuvanmuutokset avasivat tien opintojen maailmaan

- Sari Hirsivaaran matka avoimen opinnoista Maanmittausinsinööri tutkintoon43-vuotias rovaniemeläinen Sari Hirsivaara sai kimmokkeen lähteä opiskelemaan kun taloushallinnon työtehtävät vaihtuivat kiinteistöhallinnan työtehtäviin. Ennen päivät täyttyivät töitä tehden sekä miehen ja kahden, nyt jo aikuisen lapsen kanssa, perhe-elämää elellen. Nykyään Sari työskentelee uusien työtehtävien parissa samalla opiskellen itselleen uutta tutkintoa.

Sari teki ennen taloushallinnon töitä. Tarve uusien tietojen ja taitojen kartuttamiselle tuli työtehtävien muutosten myötä. Enää tieto, taito ja kokemus eivät riittäneet, joten uusien asioiden ja alan opettelu oli edessä. Yhteisymmärryksessä esimiehensä kanssa Sari alkoi kartoittaa koulutusmahdollisuuksia ja etsiä itselleen sopivia kursseja.

Surffailin netissä ja hain koulutusmahdollisuuksia. Selailin RAMK:n nettisivuja ja katsoin amk puolen kursseja, mutta haku aika oli jo mennyt. Eksyin sitten avoimen sivuille, sieltä löysinkin sitten tiedon, että voin opiskella kursseja valmiiksi ennen tutkintoon menoa.

Ensin Sari kävi vuoden alussa muutaman yksittäisen opintojakson avoimen kautta. Vuonna 2012 matkaan tuli yllättäviä muutoksia ja hän jäi pitkälle sairaslomalle. Kevään yhteishaussa hän haki Maanmittausinsinöörin koulutukseen ja seuraavaksi edessä oli pääsykokeet. Sairastelun vuoksi pääsykokeeseen preppaus jäi, eikä koe mennyt läpi. Syksyllä Sari päätti hakea uudelleen, mutta hoidon päällekkäisyyden vuoksi hän estyi pääsemästä pääsykokeisiin paikalle, joten hän päätti aloittaa avoimen AMKin kautta polkuopinnot, tähtäimenään maanmittausinsinöörin koulutusohjelma ja tutkinto.

Opintojen aloittaminen oli antoisaa. Sain päiviini paljon uutta sisältöä, ja muuta ajateltavaa kotona ollessani. Opintoihin oli helppo ilmoittautua ja alussa olinkin yhteyksissä puhelimitse avoimen toimistoon, josta sain hyvin tukea ja neuvontaa, jotta pääsi opinnoissa alkuun.

Sari teki opintoja (58op) maamittaustekniikan ensimmäisen vuoden ryhmään integroituen. Keväällä 2013 hän haki uudestaan tutkintoon, kävi pääsykokeissa ja pääsi sitä kautta RAMK:n tutkinto-opiskelijaksi.

Oli mahtava huomata kuinka avoimen kautta suoritetut opinnot valmensivat pääsykokeisiin. Sain vahvuutta ja valmiuksia mm. matematiikkaan, kun edellisistä opinnoista on kauan aikaa. Hienoa, kun vuosi ei mennyt hukkaan. Tutkintoon päästessään Sarille tehtiin henkilökohtainen opintosuunnitelma ja hän jatkoi suoraan toisen vuoden opintoja ennestään tutun ryhmän mukana. On mukavaa ja loogista jatkaa saman ryhmän mukana, tunnen todella, että kuulun joukkoon… Kaikkiaan avoimen opiskelusta on jäänyt positiiviset kokemukset. Minulla oli alkujaan jo tähtäimenä tutkinto. Opintojen aikana sain vahvistuksen että tämä on se oma ala, se kannusti hakeutumaan opintoihin sisään.