kuva
tyttokuva_banneri_1920x400px.JPG
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia sosionomikoulutuksen päiväopinnoista

Opinnoissa pääsen toteuttamaan itseäniValitsin sosionomin opinnot, koska olen itse sosiaalinen ihminen ja halusin tulla opiskelemaan sosiaalialaa, sillä tykkään työskennellä ihmisten kanssa, ja minua kiinnostaa lastensuojelu. En ole aikaisemmin työskennellyt sosiaalialalla, joten tämä oli minulle uusi aluevaltaus. Olen alun perin kotoisin Oulusta, joten hain Lapin AMKiin opiskelemaan, koska se oli lähellä kotikaupunkiani.

Jasmin Lempiäinen filtteröity.jpgOpintoihin on kuulunut säännöllisesti luentoja, mutta myös paljon ryhmätöitä, joten ryhmätyöskentelytaitoja tarvitaan. Ensimmäisenä vuonna kävimme läpi sosiaalialan perusasioita ja toisena vuonna aloitimme suuntautumisen. Itse suuntauduin lastensuojeluun. Sosionomikoulutukseen kuuluu lisäksi melko paljon harjoittelua, 1. ja 2. asiakastyöharjoittelu, suuntaava harjoittelu ja organisaatioharjoittelu. Ensimmäisen asiakastyöharjoittelun suoritin Sauvosaaren päiväkodissa ja toisen Takajärven nuorisotilalla, molemmat olivat ihan huippupaikkoja. Mukavinta opiskelussa on ollut yhteen hiileen puhaltaminen, uudet ystävät ja koulutuksen mielenkiintoisuus.

Ammattikorkeakoulusta valmistunut sosionomi voi työskennellä esimerkiksi lastensuojelussa, nuortenhuollossa, varhaiskasvatuksessa, vammaistyössä, mielenterveystyössä, päihdetyössä ja maahanmuuttajatyössä sekä ohjaus- ja neuvontatehtävissä esim. sosiaalitoimessa, työhallinnossa, Kelalla ja järjestöissä. Näen työllistymisen alalla valmistumisen jälkeen hyvänä, sillä sosionomeilta eivät hommat lopu. Itse haluaisin ehkä valmistumisen jälkeen lähteä Helsinkiin lastensuojelutehtäviin, mutta en kuitenkaan ole vielä ihan varma urasuunnitelmistani.

Lappi on mielestäni ollut ympäristönä kotoisa ja kaunis, Kemi on myös ollut opiskelupaikkana hyvä, sillä siellä on kaikki mitä opiskelija tarvitsee, palvelut ja kulkureitit ovat lähellä ja hyviä. Kemi on pieni kaupunki ja siellä tutustuu ihmisiin nopeasti, Kemissä on myös paljon hyviä hengailupaikkoja.

Sosionomiopinnoissa mielekkäintä on ollut itsensä toteuttaminen. Jos joskus lähden etelään, niin voin sanoa opiskelleeni Lapissa, sillä etelässä meidän koulumme sosionomitutkintoa arvostetaan sen käytännönläheisyyden vuoksi.

Koulutusohjelma antaa hyvät valmiudet työelämää varten, sillä opiskelu on käytännönläheistä ja laadukasta. Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, sillä täällä opiskeluympäristö on enemmän kuin betoniviidakko ja lisäksi täällä näkee revontulia. Jos tunnet itsesi sosiaaliseksi ja tulet toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa, suosittelen hakeutumista sosionomiopintoihin.

-Jasmiina Lempiäinen, sosionomiopiskelija

Erittäin monipuolinen koulutusohjelmaLastentarhaopettaja ja luokanopettaja olivat lapsuudessani minun haaveammattini. Myös lastensuojelutyö on kiinnostanut minua näiden kahden lisäksi. Olen sosiaalisuuden multihuipentuma, joten sosionomin koulutusohjelma on ollut minulle onnistunut valinta.

Kemiin en olisi lukioaikanani muuttanut mistään hinnasta, vaan suunnittelin hakevani Ouluun tai siitä etelään päin kouluun. Armeija-aikanani suunnittelin enemmän hakuvaihtoehtojani ja päädyimme yhdessä armeijakaverini kanssa hakemaan Kemiin sosionomikoulutukseen. Pääsimme molemmat sisään, enkä ole hetkeäkään katunut päätöstäni muuttaa Oulua pohjoisemmaksi. Kemi on oikein viihtyisä kaupunki hyvillä kulkuyhteyksillä. Meidän opiskelutilat ovat viihtyisät ja vasta remontoidut. Vuokra-asuntojen hinnatkaan eivät ole Kemissä ”aivan pilvissä”.

Minulla on tällä hetkellä puoli vuotta opintoja takana, joista suurin osa on ollut luentoja. Asiakastyön havainnointia meillä on ollut haastattelukuva_Anu_Ylisaukko-Oja.jpg16h eri sosiaali-alan toimipaikoissa. Ensimmäisellä viikolla kävimme tutustumassa vapaavalintaiseen sosiaalialan työpaikkaan. Kävin ryhmäni kanssa Kemin Vastaanottokeskuksella, koska halusimme tutustua tarkemmin keskuksen toimintaan. Kyseinen vierailu oli silmiä avaavaa.

Parasta opiskelussa on erinomaiset opettajat ja loistava luokkahenki. Opinnot alkoivat perusteista monet eri lähtötasot huomioiden. Keneltäkään ei vaadita aiempaa kokemusta alasta, vaan hyvällä motivaatiolla pääsee pitkälle. Sosionomien on mahdollista suorittaa työharjoittelu ulkomailla, joka on mielestäni suuri plussa!

Sosionomin koulutusohjelma on erittäin monipuolinen. Kemissä voi suuntautua joko lapsiin ja nuoriin, yhteisö- ja perusturvatyöhön tai vammais- ja vanhustyöhön. Sosionomille on lukuisia paikkoja työelämässä ja nimike on arvostettu työnhaussa. Koulutus antaa laajapohjaisen näkemyksen ja hyvät valmiudet alalle. Ei ole olemassa vain yhtä tiettyä työpaikkaa, missä sosionomi voisi työskennellä. Mahdollisia nimikkeitä voi olla esimerkiksi koulukuraattori, sosiaaliohjaaja ja päiväkodin johtaja. Koulutukseen kuuluu neljä työharjoittelua, joten harjoitteluiden aikana ehtii saada hyvän kuvan siitä, millaista työnteko kyseisellä alalla mahdollisesti voisi olla.

 

 -Anu Ylisaukko-Oja, sosionomiopiskelija