kuva
tyttokuva_banneri_1920x400px.JPG
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Liikunnanohjaaja, liikunta ja vapaa-aika

Opiskelijoiden kokemuksia liikunnan ja vapaa-ajan koulutuksen päiväopinnoista

Monipuoliset opiskelumetodit vahvuutenaLiisa Reinola liikunnanohjaaja.JPG
Liikunnanohjaajan opinnot ovat olleet todella antoisia ja yhteisömme on hyvin tiivis. Huomaan, että oma ajatteluni on kehittynyt valtavasti lukion jälkeen.

Olen kotoisin Utsjoelta. Opiskellessani lukion ensimmäistä vuotta, näin liikunta-alan mainoksen. Mainoksen nähtyäni huomasin, että liikunta-ala se, jota haluan tehdä tulevaisuudessa. Lähdin ottamaan selvää, missä kaikkialla kyseistä alaa pystyy opiskelemaan. Tutustuin ja hain kolmeen eri vaihtoehtoon. Saavuttuani pääsykokeisiin Rovaniemelle päätin, että tämä on se minun paikkani, jonne haluan tulla.

Suosittelen hakeutumista Lapin AMKin tarjoamaan liikunnanohjaajan koulutusohjelmaan, koska täällä käytettävät opiskelumetodit palvelevat erilaisia ihmisiä niin esteettisiä kuin audiovisuaalisiakin. Kaikki otetaan siis huomioon, joten täällä on hyvä olla.

- Liisa Reinola, liikunnanohjaajaopiskelijaRohkeasti Lappiin opiskelemaan omaa alaamira LIIVA.jpg
Reilu kolme vuotta sitten huomasin, että suuri osa minun kavereista on jo muuttanut pois kotipaikkakunnaltani Imatralta eikä minulla ollut mitään mielenkiintoa jäädä viettämään toista välivuotta vanhempien nurkkiin. Niimpä mie aloin kartottaa eri vaihtoehtoja, et mikä mie haluaisin olla isona.

Liikkuminen on aina antanu minulle positiivisia fiiliksiä ja rupesin funtsimaan, että olispa siistii päästä jakamaan niitä samoja fiiliksiä myös muille ihmisille. Tai mitä jos minusta tuliskin valmentaja? Minulla on kuitenkin pitkä tausta kilpa- ja huippu-urheilusta, minulla ois varmasti paljon annettavaa nuorille urheilijalupauksille. Tai entä jos haluaisin olla ryhmäliikuntavetäjä? Näitä kysymyksiä pyörittelin ja löysin lopulta Lapin ammattikorkeakoulun sivuille lukemaan tietoja linjasta nimeltään liikunta ja vapaa-aika. Se oli minun juttu, sitä kohti mie lähin.

En oo kertaakaan katunut valintaa. Kaukainen sijainti totta kai aluksi jännitti, mutta lentokoneet lentää ja junat kulkee. Rovaniemi on opiskelukaupunkina täydellinen. Palveluita on riittävästi ja opiskelijat on otettu huomioon esimerkiksi tarjoomalla meille paljon opiskelijaetuja eri ravintoloissa tai myymälöissä. Rovaniemellä on myös yliopisto, joka vilkastuttaa opiskelijaelämää. Parasta ehottomasti koulun alkaessa oli huomata se, että kaikki muut on ihan samassa tilanteessa minun kanssa. Ekaa kertaa pois vanhempien turvallisista nurkista ja kaukana kotona, ei ketään kehen vois turvautua. Alusta asti kuitenki puhallettiin ryhmän kanssa yhteen hiileen ja sama meno on jatkunu tänne kolmannen kevääseen asti.

Opiskelusta oon saanu irti tosi paljon, tykkään meiän itsenäisistä opiskelutyyleistä, joita on mm. problem based learning eli PBL sekä case based learning eli CBL. Jälkimmäisessä työskennellään ihan oikeitten tilanteitten ääressä, joita voi esimerkiksi olla jonkin tapahtuman toteuttaminen. Nää tyylit tuntu omituisilta lukion luentojen jälkeen, mutta kun työns ennakkoluulot sivuun, rupes niistä saamaan tosi paljon irti. Itestä se on tosi paljon kiinni kuinka paljon irti ylipäätänsä näistä opinnoista saa. Meiän opinnoissa opiskellaan koko ihmisen elämänkaari ja siihen liittyvästä liikunnasta ja urheilusta. Mennään aika syvälle ihmisen anatomiassa, mutta sitten esimerkiks valmennusta, niin hyvinvointi kuin huippu-urheilukin, käsitellään hyvin käytännönläheisesti tekemällä ite.

Meillä on enemmän työharjoitteluita, ku missään muussa Lapin AMKin aloista. Ensimmäisenä vuonna ohjattiin SportistiRoi -iltapäiväkerhoja Rovaniemellä ja harjottelu päätty kolmen viikon päiväkotijaksoon, jonka tein Imatralla. Toisena vuonna olin Rovaniemellä lukiossa ja nyt kolmantena vuonna oon Santasportilla Olympic Training Centerillä sekä Lapin urheiluakatemialla. Kaikki harjottelut jakautuu aina koko vuoden ympärille, käyään hakemassa koulusta teoriaosaamista ja sitte mennään kokeilemaan sitä käytäntöön. Ihan toimiva ratkasu minun mielestä!

Harjoitteluissa on päässy näkemään sitä hommaa käytännössä ja siellä jos missä selviää et mikä on just se oma juttu. Miulle se oma juttu löyty vasta kolmantena vuonna. Oon saanut harjottelusta ihan super paljon irti, oon ollu oma-aloitteinen ja tehny paljon töitä, koska oon tykänny kaikesta mitä siellä oon saanu tehdä. Harjotteluohjaajat on antanu paljon vastuuta ja oon päässy tekemään töitä ihan oikeitten huippu-urheilijoitten kanssa. Oon tehny koulun ohella paljon valmennuksia ja uskon, että tuun myös tekemään niitä valmistumisen jälkeen. Oma haave on päästä tekemään töitä huipulle tähtäävien kilpaurheilijoiden kanssa.

Parhaimmat muistot liittyy varmasti näihin ihmisiin, joitten kanssa on muodostunut vähä niinku yks iso perhe. Liikunnanopiskelijat opiskelee jatkuvasti yhessä ja viettää myös vapaa-aikaa pitkälti samassa porukassa. Nähään toistemme parhaat ja pahimmat puolet, jaetaan ilot ja surut ja kannustetaan aina kaveria ylittämään ittensä.

Jos oot yhtään miettiny, että kannattaiskohan tänne nyt hakea ni voin täydellä sydämellä sanoa et KANNATTAA! Et tuu pettymään!

- Mira Purovaara, liikunnanohjaajaopiskelijaTyöelämälähtöistä opiskelua liikunnan parissaVille LIIVA.jpg
Olen aina halunnut tehdä liikunnasta ammatin itselleni, koska olen ollut liikunnallinen ja pitänyt liikunnasta. Rovaniemi oli paras vaihtoehto mahdollisista liikunnanohjaajan opiskelupaikoista, sen vuoksi hain liikunnanohjaajaksi nimenomaan Lapin AMKiin.

Opinnoissa meillä on käytössä ongelmaperustainen oppimistapa eli se tarkoittaa paljon tutoriaalityöskentelyä ryhmissä eikä juurikaan luentoja. Lisäksi opintoihin on kuulunut työelämälähtöisiä caseja, missä saadaan työelämästä toimeksiantaja, jonka jälkeen cese toteutetaan ryhmätyöskentelynä.

Työelämälähtöistä oppimista edesauttaa työharjoittelu, joita on 15 opintopistettä ensimmäisenä, toisena ja kolmantena vuonna. Neljäntenä vuonna on vielä 10 opintopistettä työharjoittelua. Itse olin ensimmäisenä vuonna päiväkodissa ja Sportisti Roi:lla ohjaamassa liikuntakerhoja, toisena vuonna lukiolla koordinoimassa liikuntaa ja nyt kolmantena vuonna olen Lapin Urheiluakatemialla valmentamassa jääkiekkoilijoita ja neljäntenä vuonna on vielä tulossa tapahtuman järjestäminen.

Oppimisympäristössämme Santasportilla, Olympic Training Centerillä on hyvä tilat, joten opiskelemme koko ajan lähellä urheilua. Meillä on loistava ryhmähenki luokan kesken sekä paljon yhteistä tapahtumia myös kaikkien liikunnanohjaajaopiskelijoiden kanssa. On ollut tosi mukavaa, kun on saanut uusia kavereita ja ollaan mm. perustettu jääkiekkojoukkue liivalaisten (liikunnan ja vapaa-ajan opiskelijoiden) kanssa ja luokkalaisten kanssa ollaan pelattu jalkapalloa ja salibandy harrastesarjoissa.

Rovaniemi on kaupunkina mukava paikka, vaikka ollaan aika pohjoisessa, niin kaupunki on urheilullinen. Rovaniemeltä löytyy eri lajeja ja seuroja, joiden pelejä voi käydä katsomassa ja saa yhdistettyä hyvin opinnot liikuntaan. Rovaniemellä on sekä yliopisto että ammattikorkeakoulu, joten opiskelijatapahtumiakin löytyy, jos haluaa sellaisissa rientää.

Opiskeluajalta on todella paljon hyviä muistoja, niin koulusta kuin vapaa-ajalta. Totta kai tulee urheiluharrastukset mieleen: jääkiekko, jalkapallo, salibandy ja koulusta sohvilla löhöily. Mieleenpainuvimpana ehkä kuitenkin toisena vuotena järjestetty vaellus-seikkailu tuolla Pyhä-Luostolla, missä pääsimme vaeltamaan hienoille tuntureille ja nukkumaan yöt teltassa, marraskuun lämmössä.

Kolmantena opiskelu vuonna erikoistuimme joko hyvinvointi- tai urheiluvalmennukseen, joista itse valitsin urheiluvalmennuksen, joten totta kai valmistumisen jälkeen olisi mukavaa päästä urheiluvalmennukseen töihin. Olen kuitenkin avoin kaikille liikunta-alan työpaikoille ja uusille haasteille. Yhtenä vaihtoehtonani on myös jatkokouluttautuminen esim. liikunnanopettajaksi.

- Ville Suojärvi, liikunnanohjaajaopiskelija

 Harrastuksesta ammatiksiValitsin liikunnanohjaajan opinnot, koska liikunta on kiinnostanut minua niin kauan kuin muistan ja halusin tehdä harrastuksesta itselleni ammatin. Olen kotoisin Sodankylästä, joten lähdin niin sanotusti etelään opiskelemaan kun muutin Rovaniemelle.

Liikunnanohjaaja Tero Kuusela.jpgLapin AMK oli lähin paikka, jossa liikunnanohjaajaksi pystyi kouluttautumaan, joten sen vuoksi päädyin tänne. Olen tosiaan itse harrastanut liikuntaa jo pienestä pitäen kavereiden kanssa harraste pohjalta, ja tällä haluan korostaa nimenomaan sitä, että ei tarvitse olla kilpaurheilija, jotta voi opiskella liikunnanohjaajaksi. Motivaatio ja aktiivinen elämäntapa riittävät oikein hyvin.

Opiskelumuoto koulutuksessa on ennen kaikkea toiminnallinen ja muun muassa ryhmätyöskentelyä ja tiedonhakua on paljon, sillä meillä on käytössä ongelmalähtöinen oppiminen (PBL). Varsinkin nyt kolmannen vuoden keväällä meillä on ollut paljon projektimaista opiskelua, sillä opiskeluun on kuulunut case – työskentelyä. Se on ollut hyvin sidoksissa työelämään ja siihen on liittynyt muun muassa liiketoiminta, yrittäjyys, kehittämisosaaminen ja johtaminen, lähinnä liikunta-alan näkökulmasta.

Ihmisen elinikä käydään opintojen aikana tarkasti läpi vauvasta vaariin. Ensimmäisenä vuonna opinnoissa keskitytään 0-12 vuotiaisiin lapsiin ja niiden kokonaisvaltaiseen kehitykseen sekä lasten liikunnanohjaukseen. Toisena vuonna sitten kohteena ovat nuoret ja aikuiset, johon kuuluu esimerkiksi nuorten valmennus ja ohjaus, personal fitness coach-toiminta , luontoliikunta ja elämyspedagogiikka. Kolmantena vuonna sitten suuntaudutaan joko hyvinvointiliikuntaan tai kilpa- ja huippu-urheiluun. Itse olen päässyt opinnoissani kokeilemaan molempia, sillä syksyn olin hyvinvointipuolella ja keväällä vaihdoin huippu-urheiluun. Halusin kokeilla molempia ja ottaa kaiken hyödyn irti opinnoista ja niiden monipuolisuudesta. Molemmissa suuntautumisvaihtoehdoissa tehdään samankaltaisia tehtäviä, mutta ne ajatellaan ja toteutetaan oman suuntautumisen pohjalta.

Opintoihin kuuluu lisäksi todella paljon harjoittelua, 15 opintopistettä per vuosi ja neljäntenä vuonna 10 opintopisteen verran. Itse olen suorittanut harjoittelut Rovaniemen alueella. Mieleenpainuvimmat harjoittelu paikat ovat olleet Ounasvaaran atleettiklubi, päiväkoti Sunnaborg ja Viirinkankaan ala-aste. Nyt kolmantena vuonna olen myös tykännyt olla mukana Lapin urheiluakatemiassa. Harjoitteluissa mukavaa on se kun pääsee keskustelemaan ammattivalmentajien kanssa ja samaan heiltä käytännönoppeja sekä esimerkkejä.

Opintoihin kuuluu todella harvoin mitään perinteisiä luentoja, sillä myös niin sanotut luennot ovat hyvin toiminnallisia, teemme yleensä tehtäviä työpaja tyyliin. Toisinaan teemme myös ryhmissä liikunnallisia ohjausharjoituksia, demoja, liikunnan suunnittelua sekä toteutusta. Pääasiassa opinnot koostuvat kuitenkin tasaisin väliajoin teoriasta ja harjoittelusta, eli ensin opetellaan jokin asia teoriassa ja sen jälkeen sitä harjoitellaan käytännössä. Tällä tavalla korostetaan jatkuvaa teorian viemistä käytäntöön.

Liikunnanohjaajana voi työskennellä esimerkiksi valmentajana eri kohderyhmille, hyvinvointivalmentajana, kuntosaliohjaajana, kaupunkien ja kuntien liikuntatoimen tehtävissä sekä muiden liikuntaorganisaatioiden eri tehtävissä jopa hallinnollisella puolella ja yleensäkin yleisissä lasten, aikuisten, ikääntyvien ja erityisryhmien liikunnanohjaustehtävissä. Työllistymismahdollisuuksia ja työtehtäviä on siis todella paljon. Itse näen työllistymisen siten, että hyvälle työntekijälle löytyy aina töitä, pitää vain olla avoin ja hyvä tyyppi. Hyvinvointiala on kokoajan nousussa, sillä ihmiset haluavat koko ajan tehdä enemmän asioita oman hyvinvointinsa eteen. Mielestäni myös täällä Rovaniemellä on useita mahdollisuuksia, aluksi vain pitää aloittaa jostain. Etelä-Suomessa on tietysti paljon enemmän työpaikkoja, mutta kyllä niitä täällä Lapissakin on, ne vain pitää osata hakea.

Omien urasuunnitelmien suhteen olen avoin ja lähden mielelläni tutkailemaan mitä muualla Suomessa näkyy, toiveena on ennen kaikkea saada oman alan töitä ja sitten jossain vaiheessa kouluttautua lisää. Asiakkaan osallistaminen, innostaminen ja ihmisen käsitteleminen kokonaisvaltaisesti sekä asiakaslähtöisesti voisivat olla niin sanotusti minun tavaramerkkejä tulevassa työssäni. Liikunnanohjaajan koulutusohjelma antaa hyvät valmiudet työelämää varten, sillä asiat käydään läpi työelämälähtöisesti ja asioita tehdään paljon käytännössä. Opitut taidot sitten lopulta syventyvät vielä työelämässä, sillä työ opettaa parhaiten. Itse olen työskennellyt jo opintojen aikana alaa vastaavissa työtehtävissä juniorivalmentajana Santas´s Unitedissa.

Mukavinta opinnoissa on ollut se, että on saanut opiskella sellaisten asioiden parissa, jotka oikeasti kiinnostavat. Se motivoi todella hyvin kun saa tehdä mielekästä työtä, joka ei oikeastaan edes tunnu työltä. Lisäksi Rovaniemi on ollut opiskelupaikkana erittäin virkeä, tämä on myös hyvin opiskelijaystävällinen kaupunki ja täällä on paljon nuoria. Itse tykkään täällä luonnonläheisyydestä, sillä se tuntuu minusta kotoisalta. Lappi on muutenkin erinomainen paikka liikunnan harjoittamiselle, täällä on arktinen luonto ja ennen kaikkea loistavat talviliikuntamahdollisuudet.

Koulutusohjelmaa kuvailisin sanoilla uudenaikainen, yhteisöllinen ja liikunnallinen. Suosittelisin alaa myös muille, sillä opinnot ja aiheet ovat todella mielenkiintoisia. Ne vastaavat hyvin tulevaisuuden tarpeita. Lisäksi yksi merkittävimmistä asioista opinnoissa on ollut nimenomaan yhteisöllisyys, se on ollut niin huikeaa, että harvoin näkee vastaavaa. Tosin sen eteen on kyllä tehty paljon töitä. Mielestäni tämä on ollut kaikin puolin hyvä opiskelupaikka, joten jos motivaatio on kunnossa ja liikunta kiinnostaa, niin mukaan vain. Ei tosiaan tarvitse olla kilpaurheilija, jotta voi opiskella liikunnanohjaajaksi. Motivaatio ja aktiivinen elämäntapa riittävät oikein hyvin, tee sinäkin intohimostasi ammatti.

 

- Tero Kuusela, liikunnanohjaajaopiskelija